Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Η Ελίζα, τα γλυπτά του Παρθενώνα και ο Κλούνεϊ


Ποιά Ελληνίδα ήταν το πρόσωπο της εβδομάδας παγκοσμίως;  Δεν είναι και δύσκολο, αν το καλοσκεφτείτε: η Ελληνίδα που ρώτησε τον Τζορτζ Κλούνεϊ για το αν συναινεί στην επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων στη χώρα μας!
Κι αν θεωρείτε ότι το θέμα (της επιστροφής) έχει πια κουράσει ή είναι ανώφελο διότι εσαεί θα ταξιδεύουμε στη Βρετανία για να αντικρίσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, η Ελίζα Χριστοδουλίδη με μια ερώτηση κατόρθωσε να ανακινήσει ένα θέμα που έλαβε πια παγκόσμιες διαστάσεις.
Ποια είναι η Ελίζα; 24 ετών, φοιτήτρια του Πολιτικού της Νομικής και απόφοιτη ιδιωτικής σχολής δημοσιογραφίας.  Γράφει, και γράφει καλά, στο «Move It Magazine» (moveitmag.gr) και φυσικά δέχθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη στο gazzetta.gr! Μια κοπέλα χαμηλών τόνων που αποφεύγει τα… φώτα της δημοσιότητας οπότε καταλαβαίνετε τον… ιδρώτα για να βγει αυτή η συνέντευξη αλλά και υπέρβαση που έκανε η ίδια (και την ευχαριστούμε).
«Νομίζω ότι έχετε ισχυρότατο επιχείρημα και κάθε δίκαιο με το μέρος σας. Θεωρώ ότι είναι το σωστό, τα μάρμαρα του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Ελλάδα» ήταν, για όσους δεν θυμούνται, η ατάκα στην τελευταία (και από τις ελάχιστες ουσιαστικές) ερώτηση που δέχθηκε ο Τζορτζ Κλούνεϊ από την Ελίζα Χριστοδουλίδη, σχετικά με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα στην συνέντευξη τύπου για το «Monuments men» που πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Και η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη.
Ο διάσημος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και πρωταγωνιστής της ταινίας «Μνημείων Άνδρες», με αφορμή την υπόθεση της ταινίας του που αναφέρεται στη διάσωση της παγκόσμιας ιστορικής κληρονομιάς και της πολιτιστικής συλλογικής μνήμης, πήρε σαφή και ξεκάθαρη θέση (κάτι που ελάχιστοι έχουν τολμήσει), η οποία σαφώς και αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα...


Κατ’ αρχάς, πώς ένιωσες που μια σου ερώτηση σε μια συνέντευξη Τύπου δημιούργησε θέμα… παγκοσμίων διαστάσεων; 
«Νιώθω ότι η τύχη ήταν με το μέρος μου αλλά μου αναγνωρίζω ότι εκμεταλλεύτηκα την ευκαιρία. Είμαι πολύ χαρούμενη που η απάντηση του Κλούνεϊ στην ερώτησή μου έχει κάνει τον γύρο του κόσμου και εύχομαι όσο ουτοπικό και να είναι αυτό να ωφελήσει την Ελλάδα».

Το είχες προγραμματίσει να ρωτήσεις τον Τζορτζ Κλούνεϊ για τα Ελγίνεια ή προέκυψε αυθόρμητα;
«Προέκυψε αυθόρμητα. Όταν στράφηκε το βλέμμα του συντονιστή της συνέντευξης Τύπου προς το μέρος μου απλά έκανα νόημα με το χέρι μου και ζήτησα τον λόγο. Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα και την ερώτηση».


Αν βρισκόσουν πάλι με τον Τζορτζ (ένας είναι ο Τζορτζ!), τι θα τον ρωτούσες; Αρκετές γυναίκες πάντως σε ζήλεψαν…
«Πιθανότατα να τον ρωτούσα κάτι που θα είχε δημοσιογραφικό ενδιαφέρον εκείνη τη στιγμή».


Σε πιθανή επιστροφή των μαρμάρων, τώρα που ανακίνησες το θέμα, θα νιώσεις ικανοποίηση ως Ελληνίδα; 
«Αν και είναι υπερβολή να μιλάμε για πιθανή επιστροφή των μαρμάρων σίγουρα θα ένιωθα κάτι παραπάνω από ικανοποίηση. Αγαπάω πολύ τον αρχαίο μας πολιτισμό και πάντα σεβόμουν την προσπάθεια της Μελίνας Μερκούρη για τα Ελγίνεια. Θα ήταν όνειρο ζωής να επιστρέψουν τα μάρμαρα εδώ, πόσο μάλλον αν έχω βάλει και εγώ το λιθαράκι μου για να πραγματοποιηθεί αυτό».


Οσκαρ ενόψει… Λεονάρντο Ντι Κάπριο που είναι ακλόνητο φαβορί ή Μάθιου ΜακΚόναχι που τον είδα 40 κιλά πιο κάτω στην ταινία και έπαθα πλάκα;

«ΜακΚόναχι. Αν και έχω μεγάλη αδυναμία στον Ντι Κάπριο ως ηθοποιό».

Οι εκτιμήσεις σου για τα άλλα σημαντικά βραβεία Οσκαρ; 
«Συνήθως οι Χρυσές Σφαίρες είναι προαναγγελία των βραβείων Όσκαρ. Πιστεύω ότι το “12 Χρόνια Σκλάβος” θα τιμηθεί με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας για φέτος».

Να περιμένουμε κάποια έκπληξη;

«Μακάρι να έχουμε εκπλήξεις. Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου».

Οι εντυπώσεις σου από το 64ο φεστιβάλ Βερολίνου;
«Οι καλύτερες. Είναι η πρώτη φορά που δουλεύω στο πλαίσιο μιας τόσο σοβαρής διοργάνωσης και δεν θα μπορούσα παρά να είμαι ευγνώμων για αυτή την ευκαιρία που μου δόθηκε από το “Move It Magazine”».


Το «Μικρό Ψάρι» πώς σου φάνηκε; Εμείς οι… fans της Πόπης Τσαπανίδου την περιμένουμε πώς και πώς.
«Δυστυχώς οι υποχρεώσεις που είχα στο φεστιβάλ δεν μου επέτρεψαν να δω το “Μικρό Ψάρι”. Σίγουρα θα το παρακολουθήσω πολύ σύντομα. Συνάδελφοι από την ομάδα μας σχολίασαν θετικά την δουλειά του κ. ¨Γιάννη Οικονομίδη πράγμα που περίμενα άλλωστε, αν κρίνουμε την μέχρι στιγμής πορεία του σκηνοθέτη».

Αγαπημένη σου ταινία;
«Αυτή είναι ίσως η πιο δύσκολη ερώτηση μέχρι στιγμής. Έχω πολλές ταινίες που αγαπώ. Μερικές που μου έρχονται τώρα στο μυαλό είναι τα “The Shinning”, “Pulp Fiction”, “Casino”, “Scarface”…».


Αγαπημένοι ηθοποιοί;
«Από τους παλιούς είναι οι Ρόμπερτ ντε Νίρο, Αλ Πατσίνο και Τζακ Νίκολσον. Από πιο νέους είναι ο Κέβιν Σπέισι, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και Κρίστιαν Μπέιλ, τον οποίο είχα τη χαρά να δω και από κοντά στο φεστιβάλ».

Τι παρακολουθείς από τη σημερινή ελληνική τηλεόραση;
«Γενικά δεν παρακολουθώ ελληνικά προγράμματα. Η εκπομπή που κατά τη γνώμη μου είναι η καλύτερη στην ελληνική τηλεόραση σήμερα είναι οι “Πρωταγωνιστές” του Σταύρου Θεοδωράκη και τη βλέπω όποτε έχω χρόνο».

Πού υστερεί η Ελλάδα ώστε να παρουσιάσει μια ταινία που θα κάνει αίσθηση παγκοσμίως;
«Πιστεύω ότι οι Έλληνες έχουν πολλά προσόντα να παρουσιάσουν αξιοπρεπείς δουλειές. Αυτό που υστερεί στην Ελλάδα κατά τη γνώμη μου είναι τα μεγάλα κεφάλαια για την παραγωγή των ταινιών».


Αν κάποιος γύριζε μια ταινία με τα… οικονομικά μας πεπραγμένα (κρίση, Grexit κλπ.), ποιους ηθοποιούς θα του πρότεινες και σε ποιους ρόλους;
«Έχουν κυκλοφορήσει ήδη ταινίες που αναφέρονται έμμεσα στην κρίση και στα αποτελέσματα που έχει στην κοινωνία. Εάν κάποιος γύριζε λοιπόν μια ταινία με θεματολογία που να αφορά άμεσα τα οικονομικά πεπραγμένα θα ήθελα να δω νέους και φρέσκους ηθοποιούς γιατί υπάρχουν πολλά ταλαντούχα παιδιά που δεν τους έχει δοθεί ακόμα η ευκαιρία να ασκήσουν το επάγγελμα τους και την τέχνη τους, πράγμα που οφείλεται σε μεγαλύτερο βαθμό στην οικονομική κρίση».


Ασχολείσαι με την μπάλα;
«Καθόλου. Με στεναχωρεί η γηπεδική βία και δυστυχώς έχω συνδυάσει κατά αυτό τον τρόπο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Παρακολουθώ μπάλα στις συμμετοχές της εθνικής ομάδας. Γενικά από ομάδες υποστηρίζω την ομάδα μπάσκετ των Σικάγο Μπουλς στο NBA. Έχω γεννηθεί στις ΗΠΑ από Έλληνες γονείς και έχω ζήσει κάποια μικρά χρονικά διαστήματα στο Σικάγο. Αυτή η ομάδα ήταν η πρώτη που μου προκάλεσε ενδιαφέρον στις χρυσές εποχές της με τον Τζόρνταν και εξακολουθεί να εμφανίζει ταλέντα όπως τον Ρόουζ».










0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου