Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Οι παλαιότερες εργατικές κατοικίες στον κόσμο ~ Λειτουργούν ακόμη - Δείτε το ενοίκιο +pics


 
Το συγκρότημα κατοικιών «Fuggerei», που κατασκευάστηκε το 1521 στην πόλη Άουγκσμπουργκ της Γερμανίας, αποτελεί το πρώτο δείγμα εργατικών κατοικιών στον κόσμο. 
 
Το συγκρότημα αποτελείται από 67 διώροφες κατοικίες με 147 συνολικά διαμερίσματα, στα οποία κατοικούν σήμερα 150 πολίτες της πόλης.
Οι κατοικίες αυτές κτίστηκαν από τους Φούγκερ, που ήταν οι σημαντικότεροι τραπεζίτες και ιδιοκτήτες ορυχείων στην Ευρώπη του 16ου αιώνα. Όλα τα διαμερίσματα, εκτός από ένα που λειτουργεί σαν μουσείο, διαθέτουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Σε ένα από αυτά έμενε μεταξύ 1681 και 1694 ο Φραντς Μότσαρτ, παππούς του μεγάλου συνθέτη.

Οι ένοικοι πληρώνουν σήμερα το συμβολικό ενοίκιο των 0,88 ευρώ το μήνα και σε αντάλλαγμα ψάλλουν κάθε ημέρα το «Πάτερ Ημών», το «Πιστεύω» και το «Χαίρε Μαρία» για τις ψυχές των Fugger. Η συντήρηση των κατοικιών αυτών είχε ανατεθεί σε ένα ίδρυμα, το οποίο εξακολουθεί να υπάρχει, στο οποίο είχαν παραχωρηθεί μεγάλες εκτάσεις γης.
Τα περισσότερα διαμερίσματα αποτελούνται από χώρους συνολικού εμβαδού 60 τ.μ και διαθέτουν ατομική είσοδο, ενώ τα ισόγεια διαμερίσματα διαθέτουν και κήπο. Το συγκρότημα παραμένει κλειστό από τις 10 το βράδυ μέχρι την 5 πρωινή ώρα, όχι όμως εντελώς, όσοι επιστρέφουν μέχρι τα μεσάνυχτα πληρώνουν μισό ευρώ πρόστιμο στο φύλακα  ενώ μετά τα μεσάνυχτα το πρόστιμο ανεβαίνει στο ένα ευρώ.
Σύμφωνα με τις επιθυμίες των ιδρυτών, δικαίωμα διανομής στις κατοικίες αυτές έχουν οι φτωχοί πολίτες της πόλης που είναι καθολικοί στο θρήσκευμα και διαθέτουν συστατικές επιστολές. Από τους φτωχούς αποκλείονται όσοι άφησαν χρέη, οι περιπλανώμενοι και οι επαίτες.
agelioforos.gr 


























0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου