Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Ανοίγει ο δρόμος για μπλοκάρισμα web sites



Από το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοινώθηκε πως οι πάροχοι Internet στη Ευρώπη, ίσως θα πρέπει να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα.

Πρόσφατα, στο ανώτατο δικαστήριο της Αυστρίας, έλαβε χώρα μια δικαστική διαμάχη ανάμεσα σε έναν πάροχο και δύο...
Γερμανικά κινηματογραφικά στούντιο. Tα δύο στούντιο απαιτούσαν από τον πάροχο να μπλοκάρει την πρόσβαση σε ένα site, που έδινε την δυνατότητα στους χρήστες να κατεβάσουν και να παρακολουθήσουν μέσω streaming ταινίες τους.

Η πλευρά του παρόχου υποστήριξε ότι δεν ήταν υπεύθυνος για τις πράξεις του εν λόγω site και ότι δεν υπάρχει νομοθεσία που να καθιστά τους πελάτες της ενόχους. Επιπλέον, τόνισε ότι η διαδικασία μπλοκαρίσματος του site θα ήταν και δαπανηρή, ενώ θα μπορούσε να παρακαμφθεί πολύ εύκολα από τους χρήστες .

Ο εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου διαφώνησε κάθετα, τονίζοντας ότι σύμφωνα με το καταστατικό προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει σχέση ανάμεσα στον παραβάτη και τον πάροχο του Ιnternet.

Ακόμη, ανέφερε ότι ίσως είναι ώρα να αποφασίσουν οι παροχείς Ιnternet για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους παραβάσεις, με τον Αυστριακό πάροχο να σημειώνει πως τέτοιες αποφάσεις πρέπει να παίρνονται από τα εθνικά δικαστήρια και από τους νομοθέτες.

e-pcmag.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου