Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Ευρωεκλογές ~ Μια τρύπα στο νερό (Είναι πολλοί οι διορισμένοι τελικά...)


Είμαστε τόσο χαρούμενοι που κέρδισε ο Αλέξης Σαμαράς και θα αλλάξει την Ελλάδα!

Ακόμα μια φορά, οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, ΜΚΟ, άγαμες θυγατέρες, ΝΙΚΗΣΑΜΕ!
 

*Προβλέπω αύξηση των υπηρεσιών εκδόσεων διαβατηρίων!...



Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου 2014 είχε νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν προκάλεσε πολιτική ανατροπή και πτώση της κυβέρνησης. Θρίαμβος Χρυσής Αυγής.

Το κυβερνητικό σχήμα υπέστη καθίζηση η ΝΔ έχασε πρώτη φορά από αριστερό κόμμα με διαφορά 3,3% με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει 26,5% και την ΝΔ 23,2%.



Ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ- Ελιά μπορεί να ανέκαμψε σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις αλλά πρακτικά έχασε καθώς από 12,28% των βουλευτικών εκλογών του 2013 υποχώρησε στο 8,13%.


ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αθροιστικά λαμβάνουν περίπου 31% σε σχέση με το 26,5% του ΣΥΡΙΖΑ.


Το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς πρώτη φορά αριστερό κόμμα κατέλαβε την πρώτη θέση στην Ελλάδα από την μεταπολίτευση αλλά οι εκλογικοί συσχετισμοί είναι τέτοιοι που δεν μπορούν να οδηγήσουν σε πτώση την κυβέρνηση.


Το αποτέλεσμα αποτελεί βάρος και μόνιμη δοκιμασία της κυβέρνησης καθώς αν συνεχίσει την υφιστάμενη πολιτική μπορεί να ανακύψει σοβαρή πολιτική αστάθεια.


Το επιχείρημα ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι που ήρθε τελικώς πέμπτο κόμμα με 6,5% αθροιστικά δημιουργούν ένα σχηματισμό 37% αποτελεί θεωρητική προσέγγιση.


Η κυβερνητική πολιτική αποδοκιμάστηκε και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σχεδόν παντού τα ποσοστά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συρρικνώθηκαν.


Η πολιτική αποδοκιμασία της κυβέρνησης από την κοινωνία ήταν πολιτικό μήνυμα που δεν πρέπει να ξεπεραστεί εύκολα.


Η κοινωνία έστειλε το μήνυμα με την πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει στρατηγική η κυβέρνηση αλλά ταυτόχρονα δεν επιθυμεί και πτώση της κυβέρνησης.



Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λοιπόν πρώτο κόμμα και αυτό αποτελεί ιστορικό γεγονός αλλά το κόμμα που μπορεί να επικαλείται την λέξη θρίαμβο ήταν η Χρυσή Αυγή.


Η Χρυσή Αυγή είναι πλέον ο τρίτος πολιτικός πυλώνας καθώς αναδείχθηκε τρίτη εκλογική δύναμη με ποσοστό 9,4%.


Το εντυπωσιακό είναι ότι η Χρυσή Αυγή ήταν το μόνο κόμμα στην Ελλάδα που καθολικά αύξησε σε τέτοια κλίμακα και ένταση τα εκλογικά της ποσοστά που αποτελεί πανελλαδικό θρίαμβο.


Η κοινωνία έδωσε ένα μήνυμα στο πολιτικό σύστημα «να αλλάξουν τακτική, να πάψουν να την αντιμετωπίζουν ως δήθεν εγκληματική οργάνωση ή νεοναζιστικό ή φασιστικό κόμμα και να την αντιμετωπίσουν ως ένα εθνικιστικό πολιτικό κίνημα».


Η Χρυσή Αυγή αποτελεί τον μεγάλο νικητή των εκλογών καθώς κάτω από τις χειρότερες συνθήκες κατάφερε να ξεπεράσει ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι που προβλήθηκαν κατά τρόπο μαζικό να αναδεικνύεται ρυθμιστής….των πολιτικών εξελίξεων.


Η Χρυσή Αυγή ήταν η ξεκάθαρη ήττα της ΝΔ και του Σαμαρά από τα Δεξιά, αυτό αποτελεί ένα ξεκάθαρο πολιτικό συμπέρασμα ότι η παραδοσιακή Δεξιά, απομακρύνθηκε από την ΝΔ.


Το Ποτάμι που πλέον αποκαλύφθηκε ότι δεν είναι τίποτε άλλο αλλά το μεταμφισμένο ΠΑΣΟΚ έχασε μέρος της δυναμικής του καθώς η άνοδος του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τα δημοσκοπικά ευρήματα ξεφούσκωσε το Ποτάμι.


Το πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι η ΝΔ ηττήθηκε από την Αριστερά ΣΥΡΙΖΑ , ηττήθηκε από την Δεξιά Χρυσή Αυγή αλλά η κυβέρνηση δεν ανατρέπεται, οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι τέτοιοι που δεν οδηγούν σε πτώση.




Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει άτυπα μια μακρά προεκλογική περίοδο αλλά η κυβέρνηση... δεν θα πέσει για το ορατό μέλλον 
Ιστορική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ενός αριστερού κόμματος για πρώτη φορά από το 1974, σημειώθηκε στην Ελλάδα στις ευρωεκλογές και για την εξέλιξη αυτή φέρει τεράστια ευθύνη ο Σαμαράς ο πρόεδρος της ΝΔ. 

O ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 26,5% και η ΝΔ 23,0% ή διαφορά 3,5%....
επιβεβαιώνοντας πλήρως το bankingnews.gr το οποίο είχε αναφέρει ότι θα κινηθεί μεταξύ 3,5% και 4% η διαφορά των δύο κομμάτων.
Για την ΝΔ είναι μια ήττα από την Αριστερά.
Ωστόσο η ΝΔ ηττήθηκε και από τα δεξιά καθώς η Χρυσή Αυγή έλαβε 9,4% και πλέον καθίσταται η τρίτη εκλογική δύναμη στην Ελλάδα.
Στην 4η θέση βρέθηκε το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 8% όπως επίσης έγκαιρα είχε αναφέρει το bankingews.gr....ότι δηλαδή τις τελευταίες ημέρες αύξησε την συσπείρωση του και από το δημοσκοπικό 6% βρέθηκε στο 8%.
To Ποτάμι ξεφούσκωσε και διαμορφώθηκε στο 6,53%, το ΚΚΕ 6% και οι ΑΝΕΛ 3,4%
Όσον αφορά την κατανομή εδρών ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 6 έδρες, η ΝΔ 5 έδρες,  η Χρυσή Αυγή εκλέγει 3 ευρωβουλευτές, το ΠΑΣΟΚ 2, το Ποτάμι 2, το ΚΚΕ 2 και οι ΑΝΕΛ εκλέγουν 1 ευρωβουλευτή.

Επικράτεια
Ενσωμάτωση 54% ποσοστό ψήφοι Eκλογές 2012
ΣΥΡΙΖΑ 26,55%  793 χιλ. 26,89%
ΝΔ 23,05%  688 χιλ. 29,66%
Χρυσή Αυγή 9,43%  281 χιλ. 6,92%
Ελια - ΠΑΣΟΚ 8,04%  239 χιλ. 12,28%
Ποτάμι 6,54%  195 χιλ.
ΚΚΕ 6,03%  170 χιλ. 4,50%
ΑΝΕΛ 3,39%   95 χιλ. 7,51%
ΛΑΟΣ 2,72%   76 χιλ. 1,58%
Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες 1,35%   38 χιλ.
ΔΗΜΑΡ 1,23%   34 χιλ. 6,25%
Εν. Πατρίδα & Λαο 1,04%   29 χιλ.



Το εξαγόμενο πολιτικό συμπέρασμα για την κυβέρνηση είναι τραγικό αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πανηγυρίζει 
Ποιο είναι το εξαγόμενο πολιτικό συμπέρασμα των ευρωεκλογών; Οι  πολίτες ψήφισαν για να τιμωρήσουν την κυβέρνηση ή να της στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα εν μέσω διλλημάτων και sms σταθερότητα ή εφιάλτης σταθερότητα ή χάος.
Ποιο ήταν λοιπόν το συμπέρασμα;
Με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το 26,4% των ψήφων, η ΝΔ 23,1%, η Χρυσή Αυγή 9,4%, το ΠΑΣΟΚ – Ελιά 8%, το Ποτάμι 6,55%, το ΚΚΕ 6% και οι ΑΝΕΛ 3,3%.
Η κυβέρνηση δηλαδή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπέστησαν ήττα καθώς έχασαν το 11% της εκλογικής τους δύναμης.
Το 2012 στις βουλευτικές εκλογές είχαν η ΝΔ 29,66% και το ΠΑΣΟΚ 12,4% περίπου συνολικά 42%.
Στις ευρωεκλογές της 25ης Μάιου 2014 η ΝΔ έλαβε 23% περίπου και το ΠΑΣΟΚ 8% δηλαδή 31%.
Το σχήμα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχασαν 11 μονάδες σε διάστημα 2 ετών αυτό αποτελεί όχι απλά ήττα αλλά συντριβή σε σχέση με τα εκλογικά ποσοστά του 2012.
Η συντριβή της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εξισορροπήθηκε σε κάποιο βαθμό από την στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ που έλαβε στις ευρωεκλογές του 2014 το 26,4% των ψήφων έναντι 26,89% το 2012 στις βουλευτικές εκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη πλήγμα από την άνοδο που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες στο ΠΑΣΟΚ το οποίο ξεφούσκωσε και το Ποτάμι.
Όμως η άνοδος του ΠΑΣΟΚ σχετίζεται με τα δημοσκοπικά ευρήματα και όχι με εκλογικά ποσοστά όπου σημείωσε πτώση όπως προαναφέραμε.
Όμως δεν μπορεί να μην αναφερθεί το γεγονός ότι το 8% του ΠΑΣΟΚ όταν αναμενόταν στο 6% συνέβαλλε ώστε να ανακοπεί η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και να ξεφουσκώσει το Ποτάμι ενώ την ίδια ώρα το νεκρό ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να εκλέγει 2 ευρωβουλευτές.
Το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2012 αλλά κέρδισε συγκρινόμενο με τα δημοσκοπικά ευρήματα.
Το ΠΑΣΟΚ παρέμεινε εν ζωή.
Ο Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή χωρίς αμφιβολία ήταν ο θριαμβευτής των ευρωεκλογών.
Έλαβε 9,3% με 9,4% αποτελώντας τον μεγάλο νικητή γιατί κάτω από ακραίες συνθήκες πολιτικής και οικονομικής απομόνωσης η Χρυσή Αυγή βρέθηκε στην τρίτη θέση των ισχυρότερων πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδος.
Αύξησε παντού τα ποσοστά του και αποδεικνύει ότι η άνοδος της Χρυσής Αυγής δεν είναι συγκυριακή αλλά δομική πολιτική επιλογή των ψηφοφόρων.
Το Ποτάμι έλαβε ποσοστό χαμηλότερο από αυτό που ορισμένοι εκτιμούσαν.
Στην τελευταία φάση της προεκλογικής διαδικασίας το Ποτάμι ξεφούσκωσε αλλά είναι γεγονός ότι κατάφερε να εκλέξει 2 ευρωβουλευτές.
Η άνοδος του ΚΚΕ δεν εντυπωσιάζει είναι οριακή και δεν έχει ρεύμα ενώ η πτώση των Ανεξάρτητων Ελλήνων ήταν αναμενόμενη.
Στο 3,3% με 3,4% οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υπέστησαν μεγάλη συρρίκνωση των ποσοστών τους καθώς στις βουλευτικές εκλογές είχαν λάβει 7,51%.
Για την ΔΗΜΑΡ ήταν συντριβή οι ευρωεκλογές με 1,23% και αποδοκιμασία στις επιλογές Κουβέλη.
Εντυπωσίασε η άνοδος του ΛΑΟΣ που με 2,72% οριακά δεν πέρασε το θεωρητικό όριο του 3%.

www.bankingnews.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου