Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Πώς να καθαρίσετε τέλεια το ψυγείο ~ Γνωρίζετε ποιό είναι το πιο ψυχρό σημείο;


Το ψυγείο είναι μια λευκή συσκευή μεγάλης σημασίας, μιας και αποθηκεύει τα τρόφιμα και ως εκ τούτου από την καλή της συντήρησή εξαρτάται το θέμα της δικής μας διατροφής και υγείας.

Το ψυγείο είναι ευάλωτο σε βακτήρια και μύκητες, οπότε είναι επιβεβλημένο να καθαρίζεται συχνά και ιδιαίτερα σχολαστικά. Δείτε αν τηρείτε όλα τα παρακάτω μυστικά για... ψυγείο που αστράφτει μέσα και έξω!



Τα συρτάρια και οι σχάρες

Αφού έχετε βάλει τον θερμοστάτη στο μηδέν και έχετε βγάλει το ψυγείο από την πρίζα, αφαιρείτε τις διαχωριστικές σχάρες και τα συρτάρια και τα πλένετε με άφθονη σαπουνάδα (νερό και απορρυπαντικό) ή με νερό και μαγειρική σόδα. Τα ξεπλένετε και τα σκουπίζετε με μια καθαρή πετσέτα.


Το εσωτερικό του ψυγείου

Η χλωρίνη είναι τοξική οπότε θεωρείται ακατάλληλη για το εσωτερικό του ψυγείου. Προτιμήστε ζεστό νερό με λευκό ξύδι ή με πράσινο σαπούνι (μια καλή αναλογία θα ήταν ένα φλιτζάνι ξύδι διαλυμένο μέσα σε 4 περίπου λίτρα ζεστό νερού). Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα διαλυμένη σε ζεστό νερό (2 κουταλιές της σούπας σε μια μικρή λεκάνη με νερό).

Περνάτε τις επιφάνειες στο εσωτερικό του ψυγείου με ένα σφουγγάρι που έχετε βουτήξει στο παραπάνω μείγμα και στην συνέχεια σκουπίζετε. Εάν οι οσμές επιμένουν, μπορείτε να περάσετε τις επιφάνειες στο εσωτερικό του ψυγείου με ένα σφουγγάρι που έχετε βουτήξει σε διάλυμα από νερό και λεμόνι.


Λάστιχα στην πόρτα του ψυγείου

Έχετε παρατηρήσει ότι το ψυγείο μπορεί να πιάσει απίστευτη βρωμιά στα εσωτερικά λάστιχα της πόρτας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να πάρετε μια παλιά οδοντόβουρτσα και να την βουτήξετε σε μείγμα μαγειρικής σόδας και νερού. Με λίγη υπομονή, η βρωμιά που έχει συγκεντρωθεί στα χωρίσματα του ψυγείου θα εξαφανιστεί.


Η εξωτερική επιφάνεια

Το εξωτερικό μέρος του ψυγείου μπορεί να καθαριστεί εύκολα με μια σαπουνάδα από νερό μαζί με απορρυπαντικό πιάτων ή με πράσινο σαπούνι. Τρίψτε το ψυγείο με ένα σφουγγάρι που έχετε βουτήξει στο συγκεκριμένο μείγμα και στην συνέχεια σκουπίστε με μια καθαρή πετσέτα.
Γύρω από το ψυγείο

Σημαντικό είναι να καθαρίσετε σχολαστικά κάτω και πίσω από το ψυγείο, καθώς είναι σημεία που συγκεντρώνουν ιδιαίτερη σκόνη. Μπορείτε να το κάνετε με μια ηλεκτρική σκούπα ή με μια απλή σκούπα, αρκεί να καθαρίσετε όλες τις γωνίες που μπορεί να κρύβουν μέχρι και... κομματάκια από τρόφιμα!


Άσχημη μυρωδιά μέσα στο ψυγείο

Αν μυρίζει όλο το ψυγείο από κάποιο τρόφιμο, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε στο κέντρο ένα μπολ με ζεστό γάλα. Αφήστε το εκεί για αρκετές ώρες.

Εάν τώρα θέλετε να αποφύγετε προληπτικά τις μυρωδιές στο εσωτερικό του ψυγείου, μπορείτε να γεμίσετε και να τοποθετήστε στο εσωτερικό ένα φλιτζανάκι με νερό και μαγειρική σόδα. Κάνει θαύματα!


Σημασία στην ημερομηνία λήξης

Εννοείται πως όποιο τρόφιμο έχει λήξει, πηγαίνει στα σκουπίδια. Καλό θα ήταν, για να μην βρίσκεστε συχνά προ εκπλήξεως, να έχετε έναν χώρο (ή ένα ράφι) στο ψυγείο όπου θα αποθηκεύετε τα τρόφιμα που λήγουν πιο νωρίς. Προσπαθήστε σε κάθε περίπτωση να μην φορτώνετε το ψυγείο με τρόφιμα που λήγουν γρήγορα και να καταναλώνετε κατευθείαν τροφές όπως το γάλα και το γιαούρτι.



Σωστή αποθήκευση τροφίμων

Food Today
Η αποθήκευση στο ψυγείο είναι ένας σημαντικός τρόπος διατήρησης της ασφάλειας των τροφίμων. Οι χαμηλές θερμοκρασίες συμβάλλουν στη διατήρηση της φρεσκάδας των τροφίμων και αναστέλλουν την ανάπτυξη των περισσότερων επιβλαβών μικροβίων. Ταυτόχρονα, διατηρούν αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά των τροφίμων.
Η σωστή θερμοκρασία ενός ψυγείου είναι 5 βαθμοί Κελσίου (5ο C) στο μεσαίο ράφι. Ωστόσο, η θερμοκρασία δεν είναι ομοιόμορφη σε ολόκληρο το εσωτερικό του ψυγείου. Αξιοποιώντας τις διαφορές της θερμοκρασίας, μπορείτε να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη αποθήκευση των τροφίμων.

Το πιο ψυχρό σημείο στο ψυγείο είναι το χαμηλότερο ράφι, πάνω στα συρτάρια που χρησιμοποιούνται για τα λαχανικά (2ο C). Εκεί πρέπει να τοποθετούνται το νωπό κρέας και το ψάρι. Επίσης, τοποθετώντας το κρέας και το ψάρι εκεί, αποφεύγετε να στάξουν πάνω σε άλλα τρόφιμα.

Τα αβγά, τα γαλακτοκομικά, τα αλλαντικά, τα αποφάγια, τα κέικ και τα προϊόντα που φέρουν την επισήμανση «Διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα» αποθηκεύονται στα μεσαία ράφια (4-5ο C) και στο ψηλότερο ράφι (8ο C). Τα συρτάρια που βρίσκονται χαμηλά στο ψυγείο (που έχουν θερμοκρασία ώς 10ο C) προορίζονται για λαχανικά και φρούτα που μπορεί να χαλάσουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Τα ντουλαπάκια ή τα ράφια στην πόρτα του ψυγείου είναι οι περιοχές με την υψηλότερη θερμοκρασία (10-15ο C) και προορίζονται για προϊόντα που χρειάζονται ελαφρά ψύξη, όπως ποτά, μουστάρδα και βούτυρο.

Μη γεμίζετε υπερβολικά το ψυγείο σας. Εάν είναι γεμάτο σε σημείο να μην υπάρχει χώρος ανάμεσα στα είδη, ο αέρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει, γεγονός που επηρεάζει την κατανομή της θερμοκρασίας. Εάν αφήσετε να συσσωρευτεί πάγος, το ψυγείο σας δεν θα λειτουργεί αποδοτικά. Επιπλέον, όταν δημιουργείται πάγος, μειώνεται ο διαθέσιμος χώρος. Κάνετε τακτικά απόψυξη του ψυγείου σας χρησιμοποιώντας ζεστό νερό με λίγο ξύδι για να απομακρύνετε τις οσμές.
Έχετε υπόψη ότι ορισμένα τρόφιμα δεν χρειάζονται ψύξη (η ψύξη μπορεί ακόμη και να υποβαθμίσει την ποιότητά τους), όπως π.χ. τα εξωτικά φρούτα, οι ντομάτες, τα φασολάκια, τα αγγούρια και τα κολοκυθάκια. Το ψωμί μπαγιατεύει γρηγορότερα μέσα στο ψυγείο. Τα φρούτα και τα λαχανικά που χρειάζονται ωρίμανση πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου.

Το καλοκαίρι ο διακόπτης της θερμοκρασίας πρέπει να ρυθμίζεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον χειμώνα. Να βεβαιώνεστε ότι η πόρτα του ψυγείου είναι πάντοτε καλά κλειστή. Ανοίγετε την πόρτα μόνον όταν είναι αναγκαίο και για όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα.

Να τυλίγετε ή να σκεπάζετε το φαγητό για να αποφύγετε την απώλεια υγρασίας και γεύσης. Να τοποθετείτε τα αποφάγια σε καθαρά, αβαθή καλυμμένα δοχεία. Μην τοποθετείτε μεγάλες ποσότητες ζεστού φαγητού μέσα στο ψυγείο, γιατί θα προκαλέσετε άνοδο της εσωτερικής θερμοκρασίας του. Αφήστε το φαγητό να κρυώσει για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου (μην ξεχνάτε ότι τα μαγειρεμένα αποφάγια πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο εντός δύο ωρών από τη στιγμή του σερβιρίσματος).
Να εφαρμόζετε τον κανόνα της κατά προτεραιότητα κατανάλωσης των παλαιότερων τροφίμων. Όταν αποθηκεύετε τρόφιμα, να τοποθετείτε τα είδη που αγοράσατε πρόσφατα πίσω από εκείνα που βρίσκονται ήδη στο ψυγείο. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσετε ότι θα καταναλώσετε τα τρόφιμα πριν από την ημερομηνία λήξης τους ή προτού χαλάσουν, μειώνοντας την ποσότητα των τροφίμων που πρέπει να πεταχτούν.

Μην ξεχνάτε ότι τα τρόφιμα διατηρούνται με ασφάλεια στο ψυγείο μόνον για όσο διάστημα αναφέρεται στην ετικέτα τους. Εάν έχετε αμφιβολίες για κάποιο τρόφιμο ή για το διάστημα παραμονής του στο ψυγείο, πετάξτε το. Σημαντική βοήθεια μπορεί, επίσης, να σας προσφέρει ένα θερμόμετρο ψυγείου για να βεβαιώνεστε ότι το ψυγείο σας είναι πάντοτε σε ασφαλή θερμοκρασία.



mama365.gr / Ελευθερία Ιωαννίδου

1 σχόλια:

Ifigenia Bourneli είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με όσα αναφέρετε! Το ψυγείο για μένα είναι το νούμερο ένα σε καθαριότητα μαζί με την κουζίνα. Έχω χρησιμοποιήσει πολλά και διαφορετικά καθαριστικά αλλά αυτό https://eshop.masoutis.gr/categories/item/cif-krema-katharismou-lemoni-500ml?0081356 κάνει την καλύτερη δουλειά. Ούτε υπολλείματα ούτε μυρωδιές..

Δημοσίευση σχολίου