Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Ένα εκατομμύριο ευρώ για τα βραχιολάκια των κρατουμένων


Από την τσέπη μας φυσικά θα πληρωθεί, μην ακούτε ότι θα το πληρώνει ο κατάδικος.

Την απόφαση με την οποία εγκρίθηκε ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος σχετικά με την ηλεκτρονική επιτήρηση κρατουμένων (βραχιολάκια) υποδίκων και καταδίκων υπέγραψε ο...
αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, μετά από αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου.

Το ποσό αυτό θα διατίθεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης για να αγοραστούν τα ηλεκτρονικά βραχιολάκια για όσο διάστημα ισχύει το πιλοτικό πρόγραμμα αποφυλάκισης υποδίκων και κρατουμένων.

Να σημειωθεί ότι οι αποφυλακίσεις με την χρήση της ηλεκτρονικής επιτήρησης θα επιφέρει μερική αποσυμφόρηση των φυλακών.

Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής επιτήρησης - "βραχιολάκι" σε περίπου 200 κρατουμένους, καθώς κατόπιν αιτήματος του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας υπέγραψε απόφαση με την οποία εγκρίθηκε ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Συμφωνα με τα όσα περιγραφονται στο σχεδιο προεδρικού διαταγματος, το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής επιτηρησης θα εφαρμοστεί πιλοτικά για ενα χρονο σε καταδικους, των φυλακών της χώρας οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη έως δεκα ετών αλλα και σε υπόδικους.

Συμφωνα με το προεδρικό διαταγμα, οι κρατούμενοι θα είναι συνδεδεμένοι σε 24ωρη βάση , μέσω μικροτσιπ, με ειδική συσκευή συστήματος "γεωεντοπισμού".

Η εφαρμογή του μέτρου , μέσω του οποίου , εστω και καθυστερημένα, το υπουργείο Δικαιοσύνης φιλοδοξεί να βάλει τέλος στον υπερκορεσμό των φυλακών αναμένεται να αρχίσει πιλοτικά σε περίπου δύο χρόνια.

Η δαπάνη για την αγορά του, δεν θα υπερβαίνει τα 15 ευρώ ημερησίως και θα βαρύνει τον καταδικο ή τον υπόδικο, ενώ σε περίπτωση αποδεδειγμένης οικονομική αδυναμίας, το κόστος θα καταβληθεί από το Δημόσιο.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου