Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου


Τη μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που άφησαν την τελευταία τους πνοή στις εξορίες, στα τάγματα εργασίας, στις λευκές πορείες θανάτου, που δολοφονήθηκαν από τους Τσέτες τους ατάκτους (και τον τουρκικό στρατό), τιμούν τη Δευτέρα 19 Μαΐου οι απόγονοί τους, με εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οργανώσεις Ποντίων στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο πραγματοποιούν εκδηλώσεις μνήμης, για να τιμήσουν τη μνήμη των 353.000 νεκρών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στον Πόντο και τη Μικρά Ασία, σε μια καλά οργανωμένη και σχεδιασμένη γενοκτονία που εφάρμοσαν οι Τούρκοι σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών, των Αρμενίων, των Ασσυρίων - Αραμαίων, των Ποντίων και του μικρασιατικού ελληνισμού.

Το έγκλημα που τελέστηκε σε βάρος του ποντιακού ελληνισμού δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά ένα καλά οργανωμένο κρατικό σχέδιο, που ξεκίνησε από τους Νεότουρκους και το κίνημά τους στη Θεσσαλονίκη, με το σύνθημα «η Τουρκία στους Τούρκους» και ολοκληρώθηκε από τον Κεμάλ πασά, τον επονομαζόμενο και «πατέρα των Τούρκων», Ατατούρκ.


Στα διεθνή φόρα

Χρέος της ελληνικής Πολιτείας, της ελληνικής Βουλής και της ελληνικής κυβέρνησης είναι να διεθνοποιήσει το θέμα της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Υποχρέωση των ποντιακών οργανώσεων είναι να φέρουν το θέμα στους διεθνείς οργανισμούς, να ενεργοποιηθούν σύλλογοι και οργανώσεις που λειτουργούν σε άλλες χώρες και η υπόθεση της διεθνοποίησης της ποντιακής γενοκτονίας να βρίσκεται στα διεθνή φόρα. Μόνον έτσι η Τουρκία θα αναγκαστεί να ζητήσει συγγνώμη, να αναγνωρίσει τα εγκλήματά της σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών και να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια, μέσα από μία πραγματική φιλία, που θα βασίζεται στην αποδοχή των ιστορικών γεγονότων.


Αυξημένη ευαισθησία

Βεβαίως η Γενοκτονία Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων - Αραμαίων δεν πρέπει να παραμείνει απλώς ένα ακόμη ιστορικό και μόνο γεγονός. Οφείλει να μας θυμίζει πως δεν επιτρέπεται στη σύγχρονη εποχή να τελούνται γενοκτονίες. Εκεί όπου γίνεται καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εμείς, οι απόγονοι των θυμάτων της γενοκτονίας, έχουμε καθήκον να επιδεικνύουμε αυξημένη ευαισθησία για το συνάνθρωπό μας. Γιατί το παρελθόν μας διδάσκει για το μέλλον. Πρέπει να διδαχτούμε από τα σφάλματα του παρελθόντος και να μην τα επαναλάβουμε σήμερα. Ο αντιτουρκισμός δεν είναι ο καλύτερος οδηγός για το μέλλον. Οι Γερμανοί, διά στόματος του Γερμανού καγκελαρίου Βίλι Μπραντ, ζήτησαν δημοσίως συγγνώμη για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τον Χίλτερ. Είναι καιρός και η Τουρκία, για τη δική της αυτοκάθαρση, να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τα εγκλήματά της σε βάρος των Ποντίων, στις αρχές του αιώνα.


Οι εκδηλώσεις

Τη Δευτερα 19 Μαΐου αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι δύο μεγάλες εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που διοργανώνονται από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Στη Θεσσαλονίκη, τις εκδηλώσεις θα ανοίξει στις 5 μ.μ. ποδηλατοπορία με τίτλο «Τρέχω για τη ζωή, τρέχω για τη μνήμη», την οποία διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΠΟΕ, με αφετηρία την είσοδο του λιμανιού και κατάληξη στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αγίας Σοφίας, με επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο μνημείο Γενοκτονίας του δήμου Θεσσαλονίκης και κατάθεση στεφάνου στις 6.30 μ.μ. Στις 7 μ.μ., θα αρχίσει η κεντρική εκδήλωση με χαιρετισμό του προέδρου της ΠΟΕ, Επαμεινώνδα Φαχαντίδη, και του προέδρου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ), κ. Γιώργου Παρχαρίδη, ενώ η κεντρικός ομιλητής θα είναι ο δρ Νικόλαος Λυγερός, στρατηγικός σύμβουλος. Θα ακολουθήσει πορεία προς το Τουρκικό Προξενείο και επίδοση ψηφίσματος.

Επίσης, τη Δευτέρα, στην Αθήνα, στις 4 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η ποδηλατοπορία «Τρέχω για τη ζωή, τρέχω για τη μνήμη», που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΠΟΕ, με αφετηρία την πλατεία Περσεφόνης στον Κεραμεικό και κατάληξη στην πλατεία Συντάγματος. Στις 6.30 το απόγευμα θα ξεκινήσει η κεντρική εκδήλωση μνήμης στο μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη και στις 7 μ.μ. θα γίνει η επίσημη αλλαγή Προεδρικής Φρουράς με ευζώνους ντυμένους με τη φορεσιά του Πόντιου αντάρτη. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο περιφερειάρχης Αττικής Ιωάννης Σγουρός και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος και Νήσων της ΠΟΕ, Γεώργιος Βαρυθυμιάδης. Η εκδήλωση θα συνεχιστεί με ομιλία του δρα Χαΐκ Ντεμογιάν, γενοκτονολόγου, διευθυντή του Μουσείου Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Ερεβαν, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς την Πρεσβεία της Τουρκίας και επίδοση ψηφίσματος.



ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου