Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Πίτσα... εξ ουρανού +vid


Μια πιτσαρία στη πόλη Μουμπάι της Ινδίας δοκιμάζει ένα νέο τρόπο διανομής των προϊόντων της: όχι με τον παραδοσιακό διανομέα που τη φέρνει σπίτι με το μηχανάκι του, αλλά… από αέρος και με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών που είναι γνωστά με τα αρχικά UAV (Unmanned Aerial Vehicle) ή με το προσωνύμιο «drones».


Η Πιτσαρία του Φραντσέσκο, εμπνεόμενη από τα νέα πως η ονλάιν εταιρεία Amazon.com σχεδιάζει να αποστέλλει τα προϊόντα της με τη βοήθεια ειδικά κατασκευασμένων «drones», αποφάσισε να κάνει το ίδιο.

 «Στις 11 Μαΐου πραγματοποιήσαμε την πρώτη δοκιμαστική διανομή πίτσας από την πιτσαρία μας σε έναν πελάτη μας σε απόσταση ενάμιση χιλιομέτρου», τονίζει ο διευθυντής της επιχείρησης Μίκελ Ρατζανί, προσθέτοντας πως «αυτό που κάναμε εμείς, θα είναι ο κανόνας μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια». Καθένα από τα UAV κοστίζουν περίπου 1.600 ευρώ και το μόνο τους πρόβλημα έγκειται στη φόρτιση τους, αφού οι μπαταρίες τους πρέπει να επαναφορτίζονται μετά από οκτώ χιλιόμετρα πτήσης.

Εντωμεταξύ, πέρσι μια νέα εταιρεία της Σίλικον Βάλεϊ, η Matternet, ανακοίνωσε πως θέλει να ρίξει στη μάχη των μεταφορών διαφόρων ειδών τα drones της. Στόχος της εταιρείας είναι τα UAV της να μεταφέρουν σε απομονωμένες και δύσβατες για άλλα μέσα μεταφοράς περιοχές διάφορα αγαθά πρώτης ανάγκης όπως φάρμακα. Για να μπορέσουν όμως αυτά να φθάνουν στον προορισμό τους θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα εκτεταμένο δίκτυο σταθμών ανεφοδιασμού τους. Ήδη έχει κατασκευαστεί ένας αριθμός drones που είναι περισσότερο γνωστά ως «Quadrocopter», ένα είδος μικρογραφίας ελικοπτέρου με διάμετρο μερικών δεκάδων εκατοστών.

Το Quadrocopter, που είναι συναρμολογούμενο και πολύ ελαφρύ, αφού ζυγίζει λιγότερο από ένα κιλό, μπορεί να πετάξει αυτόνομα για περίπου 10 χλμ. και έχει δυνατότητα να μεταφέρει φορτία βάρους μέχρι δύο κιλών.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου