Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Τι έδειξε το γεωραντάρ στον τάφο της Αμφίπολης


Στο εσωτερικό υπάρχουν τρεις χώροι

Δεν απομακρύνονται τελικά από τον τύμβο της Αμφίπολης οι ακέφαλες Σφίγγες, αλλά μόνο ορισμένοι λίθοι. Αυτό τονίζει το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρει:

Η ανασκαφή στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη εξελίσσεται σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία. Ήδη σήμερα ξεκίνησαν οι προεργασίες για την ασφαλή μετατόπιση των λίθων του προστατευτικού τοίχου. Δημοσιεύματα περί μετακινήσεως των δύο μαρμάρινων σφιγγών...
δεν ευσταθούν. Το Υπουργείο Πολιτισμού από σήμερα θα ενημερώνει τακτικά την κοινή γνώμη για την πορεία της ανασκαφής».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Εθνους, οι αρχαιολόγοι επιβεβαιώνουν ότι πίσω από τον τοίχο στην είσοδο του τάφου υπάρχει ψηφιδωτό δάπεδο με ρόμβους, το οποίο φαίνεται να συνεχίζεται και πίσω από τη θύρα και τις παραστάδες της.

«Πρέπει να είναι κάποιος στρατηγός, σίγουρα είναι τάφος για άτομο ή άτομα τα οποία είναι στρατηγοί, αλλά δεν μπορώ ακόμη να πω ποιος, αλλά είμαστε σε πολύ καλή αρχή» ανέφερε η προϊσταμένη τη ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, υπογραμμίζοντας ότι «η αρχή των έντιμων αρχαιολόγων είναι να μην πουν ποιος είναι αν δεν ανασκαφεί ο τάφος».

Όπως αναφέρει το Εθνος, οι αρχαιολόγοι διέψευσαν την πληροφορία ότι μπήκε μικροκάμερα στον τάφο. «Βρισκόμαστε στη μέση της ανασκαφής. Η δουλειά αυτή θέλει υπομονή», είπε στο «Εθνος» μέλος της ομάδας των αρχαιολόγων, συνιστώντας ψυχραιμία στη μεταφορά «ειδήσεων» για το... περιεχόμενο του τάφου.

Όπως άλλωστε δήλωσε και ενώπιον του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και υπεύθυνη της ανασκαφής, Αικατερίνη Περιστέρη, «η αρχή των έντιμων αρχαιολόγων είναι να μην πουν ποιος είναι αν δεν ανασκαφεί ο τάφος».

Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι η γεωφυσική διασκόπηση που έγινε πριν από έναν χρόνο από τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας του ΤΕΙ Σερρών Κωνσταντίνο Παπαθεοδώρου έδειξε ότι στο εσωτερικό υπάρχουν τρεις χώροι και οι αρχαιολόγοι ελπίζουν τώρα να μην έχει καταρρεύσει η οροφή και να μη γέμισε ο χώρος με τόνους χώματα, γιατί αυτό θα καθυστερήσει αρκετά την είσοδό τους στον τάφο.

«Κληθήκαμε να κάνουμε στον αρχαιολογικό χώρο του τύμβου Καστά μια εφαρμοσμένη γεωφυσική διασκόπηση με τη χρήση γεωραντάρ, το οποίο έστειλε ηλεκτρομαγνητικά κύματα στο έδαφος. Τα αποτελέσματα δόθηκαν στον εντολέα μας, την ΚΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων», περιορίστηκε να πει στο «Εθνος» ο κ. Παπαθεοδώρου, παραπέμποντας για τα αποτελέσματα της γεωσκόπησης στην κ. Περιστέρη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται για μικρά βάθη και δεν έδωσε σοβαρά στοιχεία, ενώ στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού σημείωναν ότι «τώρα κάνουμε ανασκαφή, δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε για τη γεωφυσική διασκόπηση που έγινε στο παρελθόν».
Σημειώνεται ότι οι μέθοδοι και οι τεχνικές γεωφυσικής διασκόπησης έχουν αποδειχτεί πολύτιμες σε αρχαιολογικές έρευνες, και πρωτοπόρος στον τομέα αυτόν θεωρείται ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου του ΑΠΘ, Γρηγόρης Τσόκας, ο οποίος μπορεί να φτάσει σε βάθος μέχρι και 10 μέτρων.

«Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε στηρίζονται στο γεγονός ότι οι αρχαιότητες αποτελούν διαταράξεις στην ομοιογένεια των ανώτερων στρωμάτων της γης και επομένως προκαλούν ανωμαλίες σε φυσικά ή τεχνικά πεδία. Ο ανασκαφέας αρχαιολόγος μπορεί να κατευθύνει επιλεκτικά την έρευνά του, να εξαγάγει συμπεράσματα και στη συνέχεια να τα προεκτείνει για όλη την περιοχή που μελετά, στηριζόμενος στον γεωφυσικό χάρτη.

Είχε γίνει παλιότερα μια συζήτηση για την Αμφίπολη, όπως γίνεται με πολλούς άλλους, αλλά δεν προχωρήσαμε σε συνεργασία», μας είπε ο κ. Τσόκας, που επικεφαλής ομάδας επιστημόνων εξερεύνησε με γεωφυσικές μεθόδους τους αρχαιολογικούς χώρους της Ακρόπολης των Αθηνών, του Μαραθώνα, του Πρωτάτου στο Αγιον Ορος, της Βεργίνας, του Δίου, της Αιανής, της Πύδνας και άλλες περίπου 300 θέσεις, με τελευταία την τούμπα της Απολλωνίας, 50 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, όπου αποκαλύφθηκε ένας εντυπωσιακών διαστάσεων μακεδονικός τάφος του 2ου π.Χ. αιώνα.

Η γεωφυσική διασκόπηση αποδείχτηκε πολύτιμη σε έρευνες του κ. Τσόκα στην Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Ρωσία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία (εντοπισμός θαμμένων ερειπίων που ανήκουν στα αρχαία πολεοδομικά συγκροτήματα του Κοινού της Δεκαπόλεως) και στο Κουβέιτ (αρχαία Ικαρος στο νησί Φαϊλάκα).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου