Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Θεσσαλονίκη ~ «Νέοι...2.500 ετών»


Ένας έρωτας που φιλιέται με την... ψυχή. Το εξαιρετικό άγαλμα ενός γυμνού Διονύσου και μια ερωτική σκηνή αποτυπωμένη στην αγνίθα (εξάρτημα του αργαλειού).

Κομψές καλοντυμένες γυναίκες με πορφυρούς χιτώνες και περίτεχνα χτενίσματα, που διάθεταν στο «οπλοστάσιό» τους πυξίδες - κοσμηματοθήκες, αλλά και... παλέτες για το μακιγιάζ τους.

Γυναίκες σε οικιακή δράση, που ζυμώνουν και πλάθουν.

Νέοι που επιδίδονται σε...
αθλήματα και αγώνες, που χρησιμοποιούν χάλκινα μελανοδοχεία και παίζουν μια αρχαία εκδοχή τρίλιζας. Πρόκειται για σκηνές από τη ζωή των νέων της Μακεδονίας κατά την αρχαιότητα, που «ζωντανεύουν» μέσα από την περιοδική έκθεση που διοργανώνει η ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με τίτλο «Νέος και με υγείαν αρίστην… Οψεις της ζωής των νέων στην αρχαία Μακεδονία», που θα εγκαινιαστεί στις 19 Σεπτεμβρίου, στις 19.00, στο Μουσείο Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στον «Α», η διευθύντρια της ΙΣΤ' Εφορείας, Βασιλική Μισαηλίδου - Δεσποτίδου, υπογραμμίζει ότι «στόχος είναι να προβληθεί η καθημερινότητα των νέων της αρχαιότητας σε ιδιωτικό και δημόσιο επίπεδο κάτω από την επίδραση του πλούτου της πνευματικής κοινωνίας που τους ανέθρεψε -ανιχνεύονται επιλογές, προτιμήσεις, συνήθειες, αντιλήψεις ως στοιχείο της κοινωνικής τους ταυτότητας- και να τις αντιπαραβάλλουν ακόμη με αντίστοιχα φυσιογνωμικά στοιχεία της σύγχρονης νεολαίας».

Η έκθεση αναπτύσσεται σε οκτώ θεματικές ενότητες που τεκμηριώνονται μέσα από 140 επιλεγμένα αρχαιολογικά αντικείμενα ποικίλων κατηγοριών (πήλινα ειδώλια, μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία, μαρμάρινα αγάλματα, μεταλλικά αντικείμενα κ.ά.). Κάποια μάλιστα εξ αυτών παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά. Ολα προέρχονται από συλλογές της ΙΣΤ΄ Εφορείας και θα υποστηρίζονται από σχετικό εποπτικό υλικό και ενημερωτικά κείμενα.


Κάλλος και άθληση

Πιο αναλυτικά, η πρώτη ενότητα αφορά το πνευματικό και θρησκευτικό περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται οι νέοι. Οπως διευκρινίζει η κ. Μισαηλίδου, «το κύμα της κοινωνίας είναι οι νέοι και εμείς στην ενότητα αυτήν περιγράφουμε κυρίως μέσα από εποπτικό υλικό και κείμενα πώς διαμορφώθηκαν οι νέοι στην πράξη και κάτω από την επίδραση του ελληνικού πολιτισμού μέσα στο πλαίσιο των αποικιών στα παράλια της Μακεδονίας. Η 2η ενότητα είναι αφιερωμένη στο αρχαίο κάλλος, που οι αρχαίοι Ελληνες έχουν δει από φιλοσοφική σκοπιά και απόλυτα συνυφασμένο με τη νεότητα. Ολα αυτά κυρίως μέσα από αντίγραφα της ρωμαϊκής εποχής που διασώζονται. Ενδεικτικά αναφέρω εξαιρετικό ρωμαϊκό άγαλμα ενός γυμνού Διόνυσου και ένα δαχτυλίδι που αναγράφει επάνω τη λέξη ''καλή''. Στην τρίτη ενότητα εστιάζουμε στην εκπαίδευση και την αθλητική αγωγή των νέων. Εκτίθενται χάλκινα μελανοδοχεία, σχετικές αγγειογραφίες, ενώ υπάρχει και μια επιγραφή από τα Καλίνδοια των νέων που την αφιερώνουν στο γυμνασίαρχό τους και η οποία δείχνει τη σημασία που είχαν οι γυμνασίαρχοι στην ελληνική κοινωνία. Η τέταρτη ενότητα αφορά τη μετάβαση στην ενήλικη ζωή μέσα από δύο δραστηριότητες, το κυνήγι και το στρατό. Μεταξύ των εκθεμάτων είναι και το άγαλμα της Αρτέμιδος του 2 αιώνα μ.Χ. αλλά και όλη η πολεμική περιβολή. Αντίστοιχα, για τις γυναίκες παρουσιάζονται οι οικιακές εργασίες σε ειδώλια και αγγεία».


Ελεύθερος χρόνος και έρωτας

Συνεχίζοντας με την παρουσίαση των ενοτήτων, η κ. Μισαηλίδου περιγράφει πως η 5η ενότητα είναι αφιερωμένη στον ελεύθερο χρόνο: «Οι επισκέπτες θα δουν πως οι νέοι ασχολούνταν με επιτραπέζια παιχνίδια -στους δρόμους της Αγοράς και του Γαλεριανού συγκροτήματος, στις μαρμάρινες πλάκες βλέπουμε ένας είδος τρίλιζας- αλλά και με τη μουσική και το χορό. Βλέπουμε σε ειδώλια ανάλογες σκηνές ιδιωτικού και δημόσιου βίου, νέους να παίζουν αυλό και χορεύτριες. Μια άλλη ενασχόληση ήταν τα μακεδονικά συμπόσια. Μια ιδιαίτερη αναπαράσταση ενός τέτοιου, μάλιστα, βλέπουμε στη μοναδική τοιχογραφία του μακεδονικού τάφου του Αγίου Αθανασίου, που χρονολογείται στα τέλη του 4ου αι π.Χ. Η έκτη ενότητα αφορά την ενδυμασία με ειδώλια κομψών γυναικείων μορφών με περίτεχνα χτενίσματα, με πορφυρούς χιτώνες, ενώ εκτίθενται και πυξίδες - κοσμηματοθήκες, παλέτες βαφτικών, κοσμήματα, καθρέφτες. Η έβδομη αφορά στην άθληση σε αγωνιστικό επίπδο, καθώς μέσα από παραστάσεις αγγείων βλέπουμε διάφορα αθλήματα όπως πυγμαχία, αρματοδρομία και τον ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης, ενώ η τελευταία ενότητα αφορά τον έρωτα. Βλέπουμε παραστάσεις του έρωτα σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής. Εχουμε ένα εξαιρετικό ειδώλιο με τον έρωτα και την ψυχή να φιλιούνται, παραστάσεις γάμων, αλλά και μια αγνίθα από την Αθυτο, του 4ου αιώνα π.Χ., που απεικονίζει ερωτική σκηνή και αποδεικνύει ότι ξεπερνούσε τις κοινωνικές συμβάσεις για τεκνοποιία».

Η έκθεση, που πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ και εντάσσεται στο φετινό πρόγραμμα δράσεων του θεσμού «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας», θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι και 19 Δεκεμβρίου, Τρίτη - Κυριακή, 8.00 - 20.00.



agelioforos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου