Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Κούτρα βιβλίο για τσίπουρο, ρακί & ούζο αυτό το Σάββατο


Το βιβλίο με πληροφορίες για τσίπουρο, ρακί και ούζο του σερρέου οινοποιού Κώστα-Πασχάλη Μπέη. Υποψιάζομαι ότι θα έχει τα ίδια περιεχόμενα με το βιβλίο που εξέδωσε ο ίδιος πριν λίγους μήνες με τίτλο "Από το ρακί στο ούζο".

Δωρεάν το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου στην εφημερίδα...


Τα Νέα. Είναι το τελευταίο μέρος από τη σειρά "Ελληνικά προϊόντα χωρίς μυστικά".






Το βιβλίο δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να περιηγηθεί στη συναρπαστική ιστορία της αλκοόλης, να ανακαλύψει τις "εκλεκτικές συγγένειες" ανάμεσα στα διάφορα αλκοολούχα αποστάγματα (όπως την ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στο ρακί και το ούζο), αλλά πρωτίστως να γνωρίσει το ούζο.

Να μάθει οτιδήποτε αφορά στο μακρόχρονο παρελθόν του και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, αυτά που το έχουν αναδείξει ως το προσφιλέστερο ποτό της χώρας μας. Να γνωρίσει τους τρόπους παραγωγής του, να παρακολουθήσει την ιστορική πορεία του ούζου μέσα από τα ποτοποιεία, τα μπακάλικα, τα καφενεία, τα ουζάδικα και τα ποτοπωλεία. Να μυηθεί στην "τελετουργία" της πόσης του, να μοιραστεί εμπειρίες και βιώματα, να οσφρηστεί τα πλούσια αρώματά του, να νιώσει τη μοναδικότητα της γεύσης του. Γεύση απόλυτα συνυφασμένη με την παράδοσή μας.

Είναι μία ανοιχτή πρόσκληση σ' ένα "μεθυστικό ταξίδι γευσιγνωσίας και ουζογνωσίας", σ' ένα ταξίδι στην ιστορία των πολιτισμών και στη "γεωγραφία των γεύσεων", που ξεκινά από την Αίγυπτο του 5ου μ.Χ. αιώνα (την κοιτίδα της αλκοολικής απόσταξης) και καταλήγει στο μικρό καφενεδάκι του πλέον, απομακρυσμένου χωριού, όπου μια παρέα γερόντων, μοιράζεται το ούζο με μερικές ελιές, λίγο τυράκι και κάποιες "μπούκες" ψωμιού.

Είναι εντέλει ένας "φόρος τιμής" στην "Ελλάδα που αντιστέκεται, στην Ελλάδα που επιμένει", που μπορεί να αντλεί δύναμη από τις δυσκολίες του παρελθόντος και να βλέπει μπροστά, που μπορεί να ελπίζει και να δημιουργεί, που μπορεί να διατηρεί αξίες και να τις αναδεικνύει σε βάθος χρόνου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).




















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου