Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Δίκη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας επί κομμουνισμού


Στη Ρουμανία άρχισε σήμερα η δίκη του πρώην διοικητή διαβόητης φυλακής της κομμουνιστικής περιόδου Αλεξάντρου Βισινέσκου, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Είναι η πρώτη φορά, από την πτώση του κομμουνισμού, πριν από 25 χρόνια, που οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης διευθυντικό στέλεχος ενός από τα σωφρονιστικά ιδρύματα της περιόδου, στα οποία όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, μεταξύ 1947 και 1989 φυλακίστηκαν περισσότεροι από 600.000 αντιφρονούντες.




Ο Βισινέσκου, 89 ετών, εμφανίστηκε σήμερα το πρωί ενώπιον του δικαστηρίου, δήλωσε ότι είναι αθώος και υποστήριξε ότι είναι αποδιοπομπαίος τράγος, επειδή, όπως τόνισε, έκανε τη δουλειά του, σύμφωνα με τις εντολές που λάμβανε.

Ο Αλεξάντρου Βισινέσκου ήταν το 1956-1963 διευθυντής της φυλακής στη Ράμνιτσα Σαρατ, την οποία οι Ρουμάνοι αποκαλούσαν "φυλακή της σιωπής" επειδή είχε απαγορευθεί στους κρατούμενους να μιλούν.

 "Πώς μπορώ να έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη μετά τα όσα είπαν για μένα;" είπε ο κατηγορούμενος στο AFP κατά την άφιξή του στο δικαστικό μέγαρο του Βουκουρεστίου.

Στις κατηγορίες της εισαγγελίας εναντίον του περιλαμβάνονται εξαφανίσεις, βασανισμοί κρατουμένων, στέρηση ιατρικής φροντίδας, σίτισης και θέρμανσης, με στόχο την εξόντωσή τους.
"Οι εισαγγελείς αποφάσισαν να ασκηθεί δίωξη κατά του Αλεξάντρου Βισινέσκου επειδή όταν ήταν διοικητής της φυλακής το 1956-1963. Οι κρατούμενοι ζούσαν σε τόσο κακές συνθήκες που οδήγησαν στη φυσική εξόντωσή τους. Περιόριζε την πρόσβασή τους στην ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα και στην ιατρική βοήθεια, αρνείτο να τους χορηγήσει την κατάλληλη ιατρική βοήθεια, δεν επέτρεπε τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής σε ασθενείς, ούτε τη μεταφορά τους σε νοσηλευτικά ιδρύματα. Άφηνε τους κρατούμενους εκτεθειμένους στο κρύο, τους στερούσε τη σίτιση, με αποτέλεσμα να λιμοκτονούν, τους τιμωρούσε και τους βασάνιζε, χρησιμοποιούσε βία εναντίον τους, αγνοούσε τα αιτήματα και τις εκκλήσεις τους και συνέβαλε στη φυσική εξαθλίωσή τους" σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε εκδώσει η γενική εισαγγελία της Ρουμανίας, πριν από έναν χρόνο, όταν απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες εναντίον του.

Την περίοδο που ο κατηγορούμενος ήταν διευθυντής της φυλακής πέθαναν 14 άνθρωποι και οι επιζήσαντες κρατούμενοι τον περιέγραψαν ως "θηρίο".

Ο μοναδικός κρατούμενος εν ζωή, ο Βαλεντίν Κριστέα, είπε ότι είχε απαγορευθεί στους έγκλειστους να μιλούν και γι αυτό ονομάστηκε "φυλακή της σιωπής".

Δεν επιτρεπόταν να πλησιάζουμε τους τοίχους για να μην μπορούμε να χρησιμοποιούμε το αλφάβητο, τον κώδικα του Μορς για την ανταλλαγή μηνυμάτων, ανέφερε ο κ. Κριστέα.

Ένας άλλος κρατούμενος, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 14 ετών, επειδή είχε γράψει σατυρική νουβέλα για τον Στάλιν, έπρεπε επί ώρες να στέκεται σε πάγο, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, και όταν βγήκε από τη φυλακή, με δυσκολία μπορούσε να περπατά, είπε η χήρα του Νικολέτα Ερεμία.

 Ο επικεφαλής του Ρουμανικού Ινστιτούτου Ερευνών για τα Εγκλήματα του Κομμουνισμού Ράντου Πρέντα εκτίμησε ότι η δίκη είναι "ιδιαίτερα σημαντική επειδή για πρώτη φορά όργανο του κομμουνιστικού τρόμου είναι αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη".

Στη Ρουμανία διεξάγονται έρευνες για ανάλογα εγκλήματα σε βάρος 35 ακόμη υπόπτων.
Ωστόσο, πολλοί Ρουμάνοι θεωρούν ότι οι δίκες καθυστέρησαν, λόγω της ηλικίας των κατηγορούμενων και τις μικρές πιθανότητες να περάσουν μεγάλο χρονικό διάστημα σε φυλακή.
Η δίκη του Βισινέσκου αναμένεται να διαρκέσει μήνες ή και χρόνο και ο συνήγορός του ήδη ανέφερε τα προβλήματα υγείας του κατηγορούμενου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου