Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Πώς να καθαρίσετε αποτελεσματικά τον μεγάλο εχθρό: Tα άλατα


Η αφαίρεση των αλάτων από τις επιφάνειες είναι ένα διαρκές άγχος για τις νοικοκυρές. Σήμερα υπάρχουν πολλά απορρυπαντικά στην αγορά που υπόσχονται την αφαίρεση των αλάτων. Εάν, όμως, θέλετε μια οικονομική και πιο οικολογική λύση, χωρίς τις έντονες μυρωδιές των ισχυρών καθαριστικών, εμπιστευτείτε απλά προϊόντα που έχετε σπίτι σας.

Παρακάτω σας δίνουμε κάποιες έξυπνες λύσεις για την αφαίρεση των αλάτων.



Αφαίρεση αλάτων από βάζα, ποτήρια και μαγειρικά σκεύη

Τα άλατα του νερού στα ποτήρια και στα βάζα εξαφανίζονται αν τα γεμίσετε με κόκα κόλα για 24 ώρες ή αν τα ξεπλύνετε με διάλυμα νερού και χυμού λεμονιού ή διάλυμα νερού και ξυδιού. Ρίξτε λίγο από το διάλυμα μέσα στο βάζο. Αφήστε το εκεί ολόκληρο το βράδυ και την επόμενη μέρα αδειάστε το και ξεπλύνετε.

Τα άλατα στα ανοξείδωτα σκεύη, κατσαρόλες και μαχαιροπήρουνα θα εξαφανιστούν αν τα πλύνετε με βραστό νερό και ξύδι (ή χυμό λεμονιού) σε ίση ποσότητα. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε τα σκεύη με το διάλυμα αυτό όλο το βράδυ και να τα ξεπλύνετε το πρωί.
Αφαλάτωση βραστήρα νερού


Υπάρχουν άλατα στον πάτο του βραστήρα σας; Θέλετε να τον κάνετε να λάμψει σε λίγα μόλις λεπτά;

Γεμίστε τον βραστήρα με ένα δάχτυλο ξύδι και ανακινήστε τον προκειμένου να πάει και στις πλαϊνές επιφάνειες, γιατί κι εκεί υπάρχουν άλατα, που ίσως δεν βλέπετε. Αφήστε το ξύδι να δράσει για 1 ώρα χωρίς να το βάλετε να βράσει. Έπειτα αφαιρέστε το και γεμίστε το με φρέσκο νερό. Τέλος, βράστε 2-3 φορές νερό και αδειάστε το πριν χρησιμοποιήσετε τον βραστήρα.


Αφαίρεση αλάτων από το μπάνιο

Ένα μείγμα, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για το καθάρισμα του μπάνιου σας είναι σκόνη καθαρισμού με ξύδι. Το απλώνετε στα σημεία που υπάρχουν άλατα και το αφήνετε να ενεργήσει για 5-10 λεπτά. Μετά το τρίβετε με το σκληρό μέρος του σφουγγαριού ή με μια οδοντόβουρτσα. Ξεπλένετε πολύ καλά και σκουπίζετε με στεγνό πανί ή χαρτί κουζίνας.

Για τα άλατα στα χρωμιωμένα είδη υγιεινής μπορείτε να μουλιάσετε λίγο ρολό χαρτί σε ξύδι και να το τυλίξετε γύρω από τις βρύσες, τις μπαταρίες του μπάνιου και τα χερούλια για δέκα λεπτά. Αφαιρέστε το και αφήστε το να στεγνώσει. Θα δείτε ότι τα άλατα θα φύγουν αμέσως.

Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ξύδι, επειδή, σας φαίνεται έντονη η μυρωδιά του, μπορείτε να πάρετε μια λεμονόκουπα και να τρίψετε τις βρύσες, τα είδη υγιεινής και τις οπές της αποχέτευσης. Πέρα από τα άλατα, θα απομακρυνθούν και τα υπολείμματα σαπουνιών.

Για επίμονους λεκέδες από άλατα γύρω από τις βρύσες, ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού λεμόνι και ένα αλάτι και με το μίγμα τρίψτε τους λεκέδες με ένα παλιό βουρτσάκι δοντιών. Άλατα και στην ντουζιέρα; Ένα διάλυμα σόδας ή λεμονιού θα τα απομακρύνει.


Αφαίρεση αλάτων από το "τηλέφωνο" της μπανιέρας

Οι τρύπες από το «τηλέφωνο» της μπανιέρας είναι ένα σημείο που μπορεί να μην σκεφτείτε να καθαρίσετε. Κι όμως, συγκεντρώνονται κι εκεί πολλά άλατα που κλείνουν σιγά σιγά τις τρύπες και το νερό αρχίζει να βγαίνει με περίεργη φορά ή σε μικρότερη ποσότητα.

Για να τις καθαρίσετε πάρτε ένα μπολ, γεμίστε το με λευκό ξύδι, το οποίο έχετε ζεστάνει, και βυθίστε μέσα το τηλέφωνο του ντους για τουλάχιστον 1 ώρα. Τα άλατα θα έχουν μαλακώσει και μερικά θα επιπλέουν μέσα στο ξύδι. Με μια παλιά οδοντόβουρτσα τρίψτε το κεφάλι του ντους για να φύγουν τα άλατα. Ανοίξτε το νερό να φύγει το ξύδι από τις τρυπίτσες και στο τέλος το περνάτε με ένα βρεγμένο πανί και το σκουπίζετε.

Αφαίρεση αλάτων από ατμοσίδερο

Μπορείτε να καθαρίζετε την πλάκα του ατμοσίδερου με ξύδι προκειμένου να απομακρυνθούν τα άλατα και να αυξήσετε τον χρόνο ζωής της συσκευής, ακόμη κι αν χρησιμοποιείτε απιονισμένο νερό.
 
mama365.gr


Δείτε κι αυτό




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου