Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

! Αυτό πρέπει να το δεις ~ Αποστολή Rosetta σε κομήτη


Με μια ταινία μικρού μήκους, διάρκειας 6:39 λεπτών, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) θέλει να καταδείξει τον φιλόδοξο στόχο που έχει η διαστημική αποστολή Rosetta, αλλά και για ποιον λόγο πιθανόν να αποτελέσει ορόσημο στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης.

Το φιλμ έχει τον εύγλωττο τίτλο Ambition («Φιλοδοξία») και σε αυτό παίρνουν μέρος ο Άινταν Γκίλεν, γνωστός από τη συμμετοχή του στη σειρά Game of Thrones,...
και η Έιλινγκ Φρανσιόζι. Οι δύο ηθοποιοί υποδύονται τον δάσκαλο και τη μαθήτρια αντίστοιχα, σε έναν εξωγήινο «κόσμο» στο μακρινό μέλλον, όπου συζητούν για την παρουσία νερού στους πλανήτες και τη δημιουργία ζωής.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι σχεδόν βέβαιο πως κομήτες που έπεσαν στη Γη έχουν συνεισφέρει στην ποσότητα νερού που υπάρχει σήμερα στους ωκεανούς. Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις πως οι κομήτες περιέχουν τα βασικά «συστατικά» των έμβιων οργανισμών, δηλαδή οργανικά μόρια. Έτσι, αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως η πτώση ενός τέτοιου διαστημικού βράχου ήταν η αιτία που δημιουργήθηκε ζωή στον πλανήτη μας. Μια θεωρία που θα ελέγξει η αποστολή με την ανάλυση της χημικής σύστασης του 67 Ρ/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, δίνοντας έτσι πιθανόν νέα στοιχεία που να "φωτίζουν" την προέλευση της ζωής στη Γη.

Το φιλμ γυρίσθηκε στην Ισλανδία από τον Πολωνό σκηνοθέτη Τόμεκ Μπαγκίνσκι, ο οποίος το 2003 κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους με το Katedra. Εκτός από τον ιστότοπο της ESA και το «κανάλι» της στο YouTube, το Ambition έχει «ανέβει» στην υπηρεσία της Google και από τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας, ο οποίος έχει προσθέσει ελληνικούς υπότιτλους.

Το διαστημόπλοιο Rosetta προσέγγισε τον κομήτη τον περασμένο Αύγουστο. Ωστόσο, το πιο ριψοκίνδυνο μέρος της αποστολής θα πραγματοποιηθεί στις 11-12 Νοεμβρίου, όταν θα εκτοξευθεί από αυτό ένα μικρό όχημα, που για πρώτη φορά θα επιχειρήσει να προσεδαφισθεί σε κομήτη. Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, το όχημα θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στον 67 Ρ/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, ώστε να μελετήσει και το εσωτερικό του.






Πηγή: Καθημερινή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου