Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Τί μπορείτε να φτιάξετε από παλιά τζιν


Λίγα λόγια για το τζιν

Το τζιν παντελόνι είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ρούχα παγκοσμίως. Αν και λέγεται ότι πήρε το όνομα του από την Νιμ της Νότιας Γαλλίας όπου πρώτα είχε ανακαλυφθεί, το μπλε τζιν ουσιαστικά ανακαλύφθηκε λίγο μετά τα μέσα του 19ου αιώνα από τον Levi Strauss στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Χρησιμοποιούσε ως πρώτη ύλη το ντένιμ, ένα βαμβακερό ύφασμα διαγώνιας ύφανσης, που είχε ανακαλυφθεί μερικούς αιώνες πριν στην Γένοβα της βόρειας Ιταλίας και φυσική μπλε βαφή από λουλάκι (indigo).


Λόγω της βαμβακερής διαγώνιας διπλής ύφανσης και των χάλκινων πριτσινιών, που συγκρατούσαν τα επικίνδυνα σημεία (πχ τσέπες) ήταν εξαιρετικά ανθεκτικά και δεν σκίζονταν εύκολα. Έτσι έγιναν αμέσως πολύ δημοφιλή στους εργάτες και τους καουμπόηδες, που για περίπου έναν αιώνα ήταν οι μόνοι που τα αγόραζαν. Αυτό άλλαξε λίγο μετά τα μέσα του 20 ου αιώνα όταν από ρούχο εργασίας έγινε μόδα και  άρχισαν να τα φορούν νέοι και έφηβοι. Πλέον είναι το πιο δημοφιλές παντελόνι στο κόσμο και όλοι έχουν μερικά στην ντουλάπα τους.






Ένα παλιό τζιν, εκατοντάδες νέες δημιουργίες

Ένα καλό τζιν μπορεί να κρατήσει για πάρα πολλά χρόνια. Όλα βέβαια έχουν το όριο τους και έτσι ακόμα και ένα καλό τζιν κάποτε θα αρχίσει να σκίζεται. Όμως αντί να το πετάξουμε, μπορούμε με το ντένιμ ύφασμα να φτιάξουμε δεκάδες όμορφες δημιουργίες. 


Ας δούμε μερικές


1. Μπάλα από τζίν

Μια πολύ έξυπνη δημιουργία είναι να φτιάξετε μια μπάλα από ένα παλιό τζιν. Με τη χρήση εναλλάξ μία του μπλε εξωτερικού μέρους και μία του λευκού εσωτερικού και λίγο ράψιμο/γάζωμα έχετε ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Φυσικά η μπάλα δεν είναι αεροστεγής και θα πρέπει να την γεμίσετε με φενιζόλ ή κάτι παρόμοιο.

Πηγή : nancyscouture




2. Βρεφική σαλιέρα από τζιν

Μια ακόμα αρκετά έξυπνη ιδέα είναι να φτιάξετε μια παιδική σαλιέρα από κομμάτια παλιού τζιν. Και αρκετά καλόγουστη και πολύ πρακτική καθώς το τζιν είναι αρκετά ανθεκτικό ύφασμα και αντέχει αρκετές πλύσεις.

Πηγή : amaidenhairfern


3. Κάθισμα ξύλινης καρέκλας

Πολύ όμορφη και πρωτότυπη ιδέα είναι να φτιάξετε ένα κάθισμα για μια παλιά ξύλινη καρέκλα με το ύφασμα από ένα παλιό τζιν. Αν και πολύ δύσκολα θα βρείτε τζιν που να έχει μονοκόμματο ύφασμα για να καλύψει όλο το κάθισμα, μπορείτε να ενώσετε ένα ή περισσότερα αν θέλετε. 

Πηγή : michelemademe




4. Σουπλά από τζιν

Ίσως μια από τις πιο εύκολες κατασκευές είναι να φτιάξετε σουπλά από παλιά τζιν. Η τσέπη μπορεί να είναι πολύ πρακτική βάζοντας μέσα τα μαχαιροπίρουνα.

Πηγή : creativelysams




5. Πάπλωμα με κομμάτια τζιν

Τα παπλώματα τις παλιές εποχές ήταν από πολλά κομμάτια υφάσματος ραμμένα μεταξύ τους. Αυτό ακριβώς μπορείτε να κάνετε με παλιά ρετάλια από τζιν. Αν και έχει αρκετό ράψιμο, είναι σχετικά απλό στη κατασκευή.

Πηγή : instructables




6. Φάλαινα παιχνίδι από τζιν

Σίγουρα δεν είναι πολύ εύκολο στη κατασκευή, αλλά το αποτέλεσμα είναι αρκετά εντυπωσιακό. Ιδανικό δώρο χωρίς κανένα απολύτως κόστος για τα παιδιά.

Με τη χρήση του εσωτερικού του τζιν, μπορείτε να πετύχετε την απαραίτητη διχρωμία.

Πηγή : valaanvillapaita




7. Παντόφλες και μοκασίνια από τζιν



Μια ακόμα πολύ όμορφη και πρακτική ιδέα είναι να φτιάξετε παντόφλες ή μοκασίνια από παλιά τζιν. Η κατασκευή μπορεί να είναι από πολύ απλή έως πολύ πολύπλοκη αναλόγως με την εμπειρία και το μεράκι σας.

Πηγή 2ης φώτο : letusdiy




8. Τσάντες από τζιν

Μία από τις πιο δημοφιλείς κατασκευές πάντα με κάθε ύφασμα είναι οι τσάντες. Αν και κυκλοφορούν ήδη στην αγορά τσάντες με ύφασμα ντένιμ, μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας αν θέλετε. Συνήθως δεν είναι αρκετά δύσκολες στη κατασκευή και χρειάζονται μόνο λίγο εμπειρία στο γάζωμα.

Πηγή πρώτης φώτο : instructablesΠηγή δεύτερης φώτο : christiechaseΠηγή τρίτης φώτο : snipsnaphappy




9. Χριστουγεννιάτικη κάλτσα

Μια καλή ιδέα για τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές που πλησιάζουν, είναι να φτιάξετε μια Χριστουγεννιάτικη κάλτσα. Θα χρειαστείτε πιθανώς και μερικά κομμάτια ύφασμα με Χριστουγεννιάτικο τόνο, για να την κάνετε λίγο πιο όμορφη.

Πηγή : nebraskaviews 


10. Βραχιόλι από τζιν

Κυριολεκτικά υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικές ιδέες για βραχιόλια από κομμάτια τζιν στο διαδίκτυο. Οι περισσότερες από αυτές είναι αρκετά καλαίσθητες και πολλές πωλούνται και από καλλιτέχνες σε ανάλογα site (etsy). Αυτή είναι ένα πολύ απλό βραχιόλι από το εξώγαζο που έχει στο μπατζάκι το τζιν.

Πηγή : michlinla


supereverything.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου