Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Θαλάσσιοι Δρόμοι ~ Κύπρος (Βίντεο)


Οι Έλληνες, πάντοτε ανήσυχα πνεύματα, ταξίδεψαν σε πολλά μέρη της Μεσογείου και κατέθεσαν το στίγμα τους είτε δημιουργώντας εμπορικούς σταθμούς είτε ολόκληρες πόλεις, τις αποικίες.

Έτσι τα λιμάνια της Μεσογείου αποτελούν ένα σημείο αναφοράς της επίδρασης του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και της αγαστής συνύπαρξης και επικοινωνίας πολλών πολιτισμικών στοιχείων. Η Κύπρος, με τα φυσικά της λιμάνια και τη διαχρονική παρουσία του ελληνικού στοιχείου, αποτελεί το θέμα αυτού του ντοκυμανταίρ.
Η νότια ακτή της, πιο κοντά στην Αίγυπτο και στις ακτές της Συρίας και της Παλαιστίνης, κατοικήθηκε ήδη από τη Νεολιθική εποχή. Η εμφάνιση των αποικιών στις περιοχές αυτές και η δημιουργία εμπορικών κέντρων ευνοήθηκε από την ειρηνική πολιτική των Αιγυπτίων και την εξάπλωση των Μυκηναίων στην Ανατολική Μεσόγειο και οδήγησε στην ανάπτυξη σειράς μεγάλων λιμανιών.

Στο ντοκυμανταίρ παρουσιάζεται η ιστορία των λιμανιών του Κιτίου, της Λάρνακας, της Λεμεσού, της Πάφου, της Αμμοχώστου, της Κερύνειας και της αρχαίας Αμαθούντας. Η παρουσίαση καλύπτει όλες τις ιστορικές περιόδους: την Αρχαιότητα (από το 16ο αιώνα π. Χ.), το Βυζάντιο, την Φραγκοκρατία και Ενετοκρατία, την Οθωμανική εποχή μέχρι σήμερα. Οι μύθοι της Κύπρου, η ιστορία της, ο φυσικός της πλούτος, οι άνθρωποί της, η δύναμη της θάλασσας που την περιβάλλει συνθέτουν το πορτρέτο ενός τόπου με ισχυρές παραδόσεις και ενός λαού με τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης.







Από την ίδια σειρά:
Mίλητος ~ Mία Πόλις σε Tέσσερις Διαστάσεις (Βίντεο)
Όστρακα της Μαύρης Θάλασσας ~ Ο Ελληνισμός της Βουλγαρίας (Βίντεο)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου