Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Καλό ~ Τα ακριβά δώρα επιστρέφονται μετά τον χωρισμό


Απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή ακριβών δώρων που ανταλλάζει ένα ζευγάρι σε ελεύθερη σχέση, εφόσον χωρίσει.

Συγκεκριμένα, με αφορμή υπόθεση μιας γυναίκας που διεκδίκησε ακίνητα, ΙΧ και άλλα περιουσιακά στοιχεία που δώρισε στον φίλο της με τον οποίο συζούσε χωρίς γάμο, και μετά τον θάνατό του τα κληρονόμησε η αδερφή του, το Ανώτατο Δικαστήριο άναψε το πράσινο φως για...
την δικαστική διεκδίκηση αυτών των δώρων ή της χρηματικής τους αξίας.

Η απόφαση αυτή αναιρεί αντίθετη απόφαση του εφετείου και εισάγει την δικαστική αναζήτηση επιστροφής μεγάλης αξίας δώρων, με βάση τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα για τον αδικαιολόγητο πλουτισμό όταν έρχεται το τέλος μιας ελεύθερης συμβίωσης (είτε λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων είτε λόγω θανάτου).

Φυσικά, δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει «μικροδωράκια» που ανταλλάσσονται σε καθημερινή βάση μεταξύ συντρόφων.

Όπως αναφέρει η απόφαση, «στο πλαίσιο της ελεύθερης συμβίωσης υπάρχουν καθημερινά συνηθισμένες παροχές από τον έναν προς τον άλλον, που γίνονται από ελευθεριότητα και χωρίς πρόθεση λήψης ανταλλάγματος.

Στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να γίνει λόγος για πλουτισμό του άλλου και δεν μπορεί να αξιωθεί η επιστροφή των σχετικών δώρων».

Η απόφαση ισχύει για παροχή περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας, η οποία προϋποθέτει και έχει ως βάση και «θεμέλιο» την συμβιωτική σχέση των δύο συντρόφων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου