Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Τέλος για τον Internet Explorer ~ Έρχεται ο Spartan!


Είκοσι χρόνια μετά τη γέννησή του, το παράθυρο για τον Internet Explorer κλείνει.

Επί σειρά ετών ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος μεταξύ των φυλλομετρητών, το κατεξοχήν «όχημα» με το οποίο εκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο πλοηγούνταν στον κυβερνοχώρο.

Όλα δείχνουν ότι ο Internet Explorer θα μας...
πει το τελευταίο αντίο το 2015.
  
Ο αρχετυπικός browser της εταιρείας του Μπιλ Γκέιτς έκανε την παρθενική του εμφάνιση το 1995 ως κομμάτι των Windows 95
Ενδεικτικά, την περίοδο 2002-2003, το μερίδιό του στην αγορά των web-browsers άγγιζε ακόμη και το... 95%. Στην πορεία, ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν.

Ανταγωνιστικοί browsers άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους εκτοπίζοντας τον «Internet Explorer» (IE) που εάν πιστέψουμε τις διαρροές, πλέον ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει οριστικά. Κι αυτό ακριβώς 20 χρόνια μετά τη γέννησή του. Ηταν 1995, όταν ο αρχετυπικός browser της εταιρείας του Μπιλ Γκέιτς έκανε την παρθενική του εμφάνιση ως κομμάτι των Windows 95. Πίσω στο παρόν, και εάν βέβαια επιβεβαιωθούν οι διαρροές, θα είναι 2015 όταν ο Internet Explorer θα μας πει το τελευταίο αντίο.

Πιο συγκεκριμένα, επικαλούμενος πηγές εκ των έσω, ο ιστοχώρος ZDNET δημοσίευσε την είδηση ότι η Microsoft ετοιμάζει έναν νέο περιηγητή με την ονομασία «Spartan» που πρόκειται να αντικαταστήσει τον IE (ή να κυκλοφορήσει ως εναλλακτική επιλογή στον επίσης διαθέσιμο Internet Explorer 11) στα επερχόμενα Windows 10.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, ο «Σπαρτιάτης» πρόκειται να παρουσιαστεί για πρώτη φορά στις 21 Ιανουαρίου του 2015, σε εκδήλωση της Microsoft στο Σιατλ των ΗΠΑ όπου προβλέπεται να παρουσιαστεί και το νέο πολυαναμενόμενο λειτουργικό σύστημα της εταιρείας.



Νέα «όπλα»
 
Τα εν λόγω νέα «όπλα» της Microsoft προβλέπεται να γίνουν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό γύρω στο φθινόπωρο του 2015. Οσο για τα χαρακτηριστικά του «Spartan», αυτός λέγεται ότι θα είναι πιο «ελαφρύς» και «ευέλικτος» σε σύγκριση με τον IE, ενώ θα μπορεί να δέχεται και επεκτάσεις-πρόσθετα (extensions, addons) από τρίτους. Με άλλα λόγια, θα είναι μάλλον κοντά στα πρότυπα των πιο γρήγορων και ευπροσάρμοστων Google Chrome και Mozilla Firefox.


Μένει βέβαια να δούμε εάν ο νέος browser της Microsoft θα είναι συμβατός με συσκευές και λογισμικά-λειτουργικά συστήματα άλλων εταιρειών (iOS, Android κ.ά.) και με ποια συγκεκριμένα; Αν και περισσότερο νέος σε ηλικία, ο Chrome της Google που έκανε το ντεμπούτο του το 2008, ξεχωρίζει επί του παρόντος ως ο πιο δημοφιλής φυλλομετρητής παγκοσμίως. Τα στοιχεία της «StatCounter» του έδιναν τον περασμένο Νοέμβριο την πρώτη θέση (με μερίδιο 51,8%), με τον «Internet Explorer» να ακολουθεί δεύτερος (21,7%) και τον Firefox της Mozilla τρίτο (με 18,5%).

Για τους αναλυτές, η απόφαση της Microsoft να λανσάρει ένα νέο browser (εάν βέβαια επιβεβαιωθεί στην πράξη) αποτελεί περισσότερο κίνηση marketing που στόχο έχει να δώσει νέα πνοή στο προφίλ της εταιρείας, η οποία από εκεί που άλλοτε «έπαιζε μπάλα μόνη» χωρίς ανταγωνιστή, πλέον έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις (ειδικά στον χώρο των smartphones και του mobile internet).
Τα νέα «προϊόντα» (Windows 10, Spartan) πρόκειται επί της ουσίας να αποτελέσουν και τα πρώτα μεγάλα δείγματα γραφής του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Microsoft, Σάτια Ναντέλα.


enikos

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου