Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Αναβλήθηκε για τρίτη φορά η δίκη των εμπρηστών-δολοφόνων της Marfin



Αναβλήθηκε για τρίτη φορά στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη των δύο κατηγορουμένων Θεόδωρου Σίψα και Παύλου Αντρέεβ που φέρονται ότι εμπλέκονται στην εμπρηστική επίθεση στο υποκατάστημα της Marfin στη Σταδίου, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις υπάλληλοι, καθώς και στην εμπρηστική επίθεση στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», που έγινε την ίδια μέρα, στις 5 Μαΐου 2010.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, ο ένας εκ των κατηγορουμένων φέρεται ως δράστης, μαζί με άλλους δύο αγνώστους, της επίθεσης με μολότοφ κατά του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου, ενώ ο συγκατηγορούμενός του στην ίδια δικογραφία κατηγορείται για την επίθεση στον «Ιανό», στην οποία συμμετείχαν και άλλοι τρεις άγνωστοι δράστες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, που περιγράφουν τα γεγονότα εκείνης της μαύρης ημέρας του Μαΐου του 2010, παριστάμενοι ζητούσαν από τους δράστες, αφού εκείνοι έσπασαν τους υαλοπίνακες του καταστήματος, να μην πετάξουν εντός του κτηρίου εμπρηστικούς μηχανισμούς, λόγω του ότι υπήρχαν εργαζόμενοι.

Οι δράστες αγνοώντας τις ικεσίες πυρπόλησαν το κτήριο δολοφονώντας τρείς αθώους εργαζόμενους και μια αγέννητη ψυχή. Όλοι όσοι παρακολούθησαν το βίντεο εκείνης της ημέρας θα θυμούνται μια γυναικεία φωνή να ουρλιάζει αφιονισμένη «αφήστε τους να καούν».

Αυτοί λοιπόν οι «άνθρωποι» που βαρύνονται με την κατηγορία της εν ψυχρώ ανθρωποκτονίας από πρόθεση, είναι ελεύθεροι με επιβολή περιοριστικών όρων. Από την τραγική εκείνη ημέρα έχουν περάσει σχεδόν 5 έτη, οι οικογένειες των νεκρών συνεχίζουν τον θρήνο τους και αναμένουν από την Ελληνική δικαιοσύνη, να δικαιώσει τους νεκρούς τιμωρώντας τους ένοχους. Δυστυχώς όμως, θεωρούμε ότι εις μάτην αναμένουν. Ήδη από τις δυο αναβολές της δίκης, έπρεπε να συνειδητοποιήσουν την κωλυσιεργία και την προσπάθεια αποσιώπησης του τραγικού συμβάντος.

Διότι αν πραγματοποιηθεί η δίκη, αν αναλυθεί εις βάθος το οπτικοακουστικό υλικό εκείνης της ημέρας, αν επισήμως από τη δικαστική έδρα αναγνωρισθούν τα πρόσωπα που παρίσταντο εκείνη την στιγμή στον εμπρησμό και πιθανά καθοδηγούσαν τις ενέργειες των φυσικών αυτουργών, θα προκύψει μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, αφού ένας από αυτούς ο οποίος φέρεται ως ο ιθύνων νους, που φωτογραφήθηκε εμπρός από τη φλεγόμενη Marfin φορώντας τζόκεϋ και έχοντας σακίδιο στον ώμο, είναι ο γνωστός και μη εξαιρετέος ακροαριστερός Πέτρος Κωνσταντίνου που πολιτεύεται με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ο Κωνσταντίνου ούτε καν κλήθηκε να καταθέσει για τον εμπρησμό της τραπέζης.

Ήταν αναμενόμενο η δίκη να αναβληθεί για τρίτη φορά (για τον Σεπτέβριο του 2015!) μέχρις ότου παραγραφούν τα αδικήματα μετά την παρέλευση της πενταετίας, γιατί εδώ εμπλέκονται σύμμαχοι του αστικού καθεστώτος και εκ δεξιών και εξ ευωνύμων.

Και οι κατηγορούμενοι για τον εμπρησμό της Μarfin, που βαρύνονται με τέσσερεις δολοφονίες, κυκλοφορούν ελεύθεροι με περιφραστικούς όρους.

Αυτή είναι η Ελληνική δικαιοσύνη και αυτή τη δικαιοσύνη αναμένουν οι συγγενείς των νεκρών της Marfin να τους δικαιώσει.


του Αλκαίου Βγενόπουλου, δικηγόρου


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου