Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Ώπα ~ Ένταλμα σύλληψης Αμερικανού για τις υποκλοπές στον Καραμανλή


Ένας 65χρονος αμερικανός υπήκοος, πρώην  υπάλληλος της πρεσβείας των ΗΠΑ, καταζητείται με ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε πριν από λίγο  ο ανακριτής Δημήτρης Φούκας που χειρίζεται το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και υπουργών της κυβέρνησής του.

Πρόκειται για τον...
  William B.  που σύμφωνα με την έως τώρα έρευνα των δικαστικών αρχών είναι ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης, καθώς από τα στοιχεία που έχουν έως τώρα συγκεντρωθεί, προκύπτει σύμφωνα με πληροφορίες, πως ο 65χρονος ήταν αυτός που αγόρασε από τον Πειραιά τα καρτοκινητά-σκιές, και πώς πηγαινοερχόταν στις  ΗΠΑ το επίμαχο διάστημα που γίνονταν οι υποκλοπές, έως τον Μάρτιο του 2005 δηλαδή. Το πρόσωπο αυτό φέρεται ότι ήταν επιχειρησιακό στέλεχος του κλιμακίου της CIA στην Αθήνα από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90.

Το καλοκαίρι, ο  δικηγόρος του  είχε έρθει σε επαφή με τον κ. Φούκα προκειμένου να τον ενημερώσει ότι ο πελάτης του πρόκειται να προσέλθει και να συνεργαστεί με την ανάκριση, δίνοντας ενδεχομένως χρήσιμες πληροφορίες.

Ωστόσο αυτό δεν έγινε. Έκτοτε  ο ανακριτής  συγκέντρωσε και άλλα στοιχεία, τα οποία  οδήγησαν στον εντοπισμό κτηρίου στα Νότια Προάστια όπου είχε τοποθετηθεί  κεραία από τους  δράστες των υποκλοπών, και προφανώς ήταν το «στρατηγείο» τους. Στο ίδιο σημείο μάλιστα φαίνεται να λειτουργούσε στο παρελθόν  και  δεύτερη κεραία, η οποία ήταν - όπως εκτιμάται - κεραία υποδοχής πληροφοριών.

Η σύζυγος

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής έφτασε στο ένταλμα σύλληψης αφού προηγουμένως διασταύρωσε ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο αγόρασε τον Ιούνιο του 2004 από κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στον Πειραιά, 4 συσκευές κινητών τηλεφώνων, οι τρεις από τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως καρτοκινητά σκιές στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Επιπλέον, από την άρση του απορρήτου που ακολούθησε προέκυψε ότι η μια τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή στην οποία ενεργοποιήθηκε και δεύτερη σύνδεση με στοιχεία συνδρομητή "Πρεσβεία ΗΠΑ Βασ. Σοφίας 91". Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κατηγορούμενος μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών απομακρύνθηκε από την Ελλάδα και επανήλθε τον Αύγουστο του 2005 με διπλωματική πλέον ιδιότητα ως πρώτος γραμματέας της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Προέκυψε από την έρευνα ότι την αγορά των τηλεφωνικών συσκευών είχε κάνει η σύζυγος του η οποία και αναγνωρίστηκε από την υπεύθυνης του καταστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είχε συνεργασία με τις ελληνικές υπηρεσίες κυρίως σε θέματα αντιμετώπισης τρομοκρατίας με πλέον χαρακτηριστική τη συμμετοχή του σε επιχείρηση με την κωδική ονομασία "δίχτυ" η οποία αφορούσε στην απομάκρυνση μεγάλης ποσό στητός εκρηκτικών από την πρεσβεία του Ιράκ το 2003. Ελέγχεται ακόμα η πιθανή εμπλοκή του και στο σχέδιο Πυθία που φέρεται να αφορούσε σε σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου