Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Κατασχέθηκαν… συλλογές με αρχαία νομίσματα



Στον Μεγαλόκαμπο Δράμας αστυνομικοί της ασφάλειας Δράμας έκαναν έφοδο στο σπίτι 44χρονου αγρότη και βρήκαν δεκάδες αρχαία νομίσματα, πολλά από τα οποία ήταν «κάλπικα».

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χθες, στη «συλλογή» βρέθηκαν 343 νομίσματα και κοσμήματα, τα οποία εμπίπτουν στις διατάξεις περί αρχαιοκαπηλίας. Ο αγρότης υποστήριξε πως είχε πάθος με τη συλλογή αρχαίων νομισμάτων και γι’ αυτό τα συγκέντρωνε, υποστηρίζοντας πως ποτέ δεν πούλησε οτιδήποτε.

Τα αρχαία αντικείμενα βρέθηκαν στην αποθήκη που είχε δίπλα στο σπίτι του, όμως εξετάζεται από τις διωκτικές αρχές το ενδεχόμενο αγοραπωλησιών. Άλλωστε, στην κατοχή του 44χρονου βρέθηκε και ένας ανιχνευτής μετάλλων, καθώς φαίνεται ότι πραγματοποιούσε έρευνες και για θησαυρούς. Εκτός των αρχαίων, στο σπίτι του βρέθηκαν πολλά εξαρτήματα κυνηγετικών όπλων. Όπως εξήγησε, τα συγκέντρωνε από συγχωριανούς του όταν χαλούσαν τα όπλα τους και ήθελαν να τα πετάξουν.

Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας

Αρχαία νομίσματα βρέθηκαν και στην κατοχή ενός χρυσοχόου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ύστερα από έρευνα των αστυνομικών του τοπικού τμήματος ασφαλείας. Ο 54χρονος συνελήφθη για 14 αρχαία χάλκινα νομίσματα των ελληνιστικών χρόνων, αλλά και διάφορα νομίσματα και άλλα αντικείμενα των βυζαντινών και των οθωμανικών χρόνων.

Η έρευνα στο κοσμηματοπωλείο έγινε με αφορμή την κυκλοφορία ενός παραχαραγμένου χαρτονομίσματος που παρέδωσε σε υποκατάστημα Τράπεζας ένας πολίτης. Όταν ρωτήθηκε από τους αστυνομικούς, είπε ότι το χαρτονόμισμα του το έδωσε ο χρυσοχόος, στον οποίο είχε παραδώσει μία χρυσή αγγλική λίρα. Οι αστυνομικοί αναζητώντας τη λίρα βρήκαν σε προθήκη που είχε ο καταστηματάρχης τα αρχαία νομίσματα και τα κατέσχεσαν. Επίσης, κατασχέθηκαν και όλες οι αγγλικές λίρες που είχε στην κατοχή του, καθώς θεωρήθηκε ότι συνδέθηκαν με τη συναλλαγή με το πλαστό χαρτονόμισμα.


Του Κώστα Καντούρη


 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου