Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Net Metering ~ Ξεκίνησε & στη χώρα μας η εξοικονόμηση χρημάτων μέσω αυτοπαραγωγής ενέργειας - Δείτε οδηγό


Το Νet Μetering είναι πλέον από τον Ιανουάριο του 2015 νόμιμο και στην Ελλάδα. Εδώ και αρκετά χρόνια το net metering αποτελεί τον κύριο τρόπο συμψηφισμού ενέργειας σε πολλές χώρες του κόσμου.

Το Net Metering (Αυτοπαραγωγή), είναι η διοχέτευση της τοπικά παραγόμενης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (φωτοβολταϊκά συνήθως) στο Δίκτυο, ενώ η καταναλισκόμενη απορροφάται επίσης από το Δίκτυο.


Έτσι το Δίκτυο χρησιμοποιείται ουσιαστικά για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας, η οποία μέσω του συμψηφισμού ο οποίος γίνεται στο τέλος μιας περιόδου μέτρησης (ένα έτος, συνήθως) καταναλώνεται τοπικά. Η ιδανική εγκατεστημένη ισχύς απαιτεί προσεκτικό υπολογισμό αρκετών παραμέτρων, ώστε να καταστεί βιώσιμη μια εγκατάσταση Net Metering.






Το net metering έχει αναρίθμητα θετικά χαρακτηριστικά:
  • Η κατανάλωση γίνεται κοντά στην παραγωγή μειώνοντας τις απώλειες στα καλώδια
  • Ο ιδιώτης ή ο επαγγελματίας δεν εξαρτάται από το κράτος για να επιδοτηθεί και εν τέλει να πληρωθεί για την επένδυσή του 
  • Τα ελληνικά νοικοκυριά μπορούν να ξεχάσουν το κόστος ρεύματος μια για πάντα!
  • Όσες αυξήσεις και αν κάνει η ΔΕΗ δεν υπάρχει επιβάρυνση...
  • Η χώρα μας απαλάσσεται από ενεργειακές εξαρτήσεις - κόστη.
  • Μειώνονται οι εκπομπές CO2
  • Ελαχιστοποιείται η περιβαλλοντική επιβάρυνση περιοχών κοντά σε εργοαστάσια παραγωγής ρεύματος με λιγνίτη

Φωτοβολταϊκά: σε λίγες μέρες οι πρώτες αιτήσεις για το net-metering

Την πρόσκληση κατάθεσης των πρώτων αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με το σύστημα του ενεργειακού συμψηφισμού πρόκειται να εκδώσει τις προσεχείς μέρες ο Διαχειριστής του ελληνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του energypress έχουν εκπονηθεί τα σχέδια συμβάσεων, τα κοστολόγια για το δεύτερο μετρητή, ο συνολικός «οδηγός» εγκατάστασης και έχουν ενημερωθεί τα περιφερειακά γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ για τις ακολουθούμενες διαδικασίες.

Ο κλάδος των φωτοβολταϊκών και οι περισσότεροι σύλλογοι (πλην ΣΠΕΦ) εκτιμούν ότι το net metering θα αναζωογονήσει και πάλι την “παγωμένη” αγορά και θα τονώσει την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση.


Συγκεκριμένα, η Απόφαση προβλέπει τα εξής:

* Αυτοπαραγωγή στη Μέση και Χαμηλή Τάση.

*Αφορά μόνο σε συστήματα φωτοβολταϊκών.

* Η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς είναι 20 KW ή αν είναι πάνω από 20 KW η ισχύς μπορεί να είναι μέχρι το 50% της συμφωνηθείσας ισχύος κατανάλωσης της παροχής.

* Τα όρια διαφοροποιούνται για το Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα με ανώτατη ισχύ για τα μεν Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά τα 20KW ενώ για την Κρήτη τα 50KW.

* Για φορείς που επιτελούν κοινωφελές έργο υπό τις οριζόμενες από το Νόμο προϋποθέσεις η ΥΑ επιτρέπει να αξιοποιηθεί το σύνολο της συμφωνηθείσας ισχύος κατανάλωσης της παροχής.
* Εγκατάσταση αυτοπαραγωγής μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε στα σημεία που επιτρέπονται σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου. (δηλ. δεν περιορίζεται στις στέγες).

* Οι αυτοπαραγωγοί θα καταβάλλουν ΕΤΜΕΑΡ μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια που συνολικά απορροφούν από το Δίκτυο ή το Σύστημα.

* Ο ενεργειακός συμψηφισμός θα γίνεται ετησίως στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος του αυτοπαραγωγού.

Σημειώνεται ότι για τη λειτουργία του συμψηφισμού, ο διαχειριστής του δικτύου θα εγκαθιστά δύο μετρητές, ένα για την εισερχόμενη ενέργεια και έναν για την ηλιακή ενέργεια που θα παράγει το φωτοβολταϊκό.

econews / mp-energy.gr


Απόσβεση net metering - Παραδείγματα

Η απόσβεση ενός συστήματος net metering είναι ανάλογα με το μεγεθός του κάτω από 5 χρόνια και αντίστοιχα η απόδοση της επένδυσης ξεπερνά το 20%!
κόστος και απόδοση net metering



Χρησιμότατες πληροφορίες για κόστος, διαδικασία, λεπτομέρειες, τιμές, εμπόρους, κλπ., μπορείτε να δείτε, κατεβάζοντας αυτό το αρχείο.






2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για δες εδω για να μην παραπληροφορούμε το ποπολο http://archaeopteryxgr.blogspot.com/ καποια στιγμή πρεπει να σταματησει το παραμυθι των Γερμανών.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι, έτσι....
Πες τα γιατί νομίζουν οτι τρώμε κουτόχορτο

Δημοσίευση σχολίου