Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

ΕΝΦΙΑ και τον Απρίλιο ~ 15%-16% ΦΠΑ


Τι κι αν ο ΕΝΦΙΑ ήταν η αιτία της συντριβής της ΝΔ στις εκλογές. Η λαοφιλής ακροαριστερή μας κυβέρνηση, μυαλό δεν βάζει και από το στόμα του Βαρούφ που γλώσσα μέσα δεν βάζει, μάθαμε πριν λίγο ότι...

Έδειξε αιφνιδιασμένος και να μην γνωρίζει ότι υπεγράφη ήδη η πρώτη σύμβαση εργασίας με αυξήσεις μισθών 8%-10% στη ΔΕΗ. Για αυτό και επιφυλάχθηκε να ενημερωθεί πριν κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Ωστόσο ήταν προετοιμασμένος για να δώσει το περίγραμμα των μέτρων που συζητά η κυβέρνηση, λέγοντας συγκεκριμένα:


- «το κόστος για τα πρώτα μέτρα ανθρωπιστικής κρίσης είναι 200 εκατ. ευρώ και έχουμε βρει ήδη κονδύλια από υπάρχοντα κοινοτικά προγράμματα ή περικοπή άλλων δαπανών»
- η όποια αλλαγή στον ΦΠΑ θα είναι «ανεπαίσθητη»
- δεν θα αλλάξουν συντελεστές ΦΠΑ στα φάρμακα, στα τρόφιμα, στα νησιά κλπ
- η ρύθμιση για τις 100 δόσεις τελεί υπό συζήτηση με τους εταίρους μας
- «δουλεύουμε για μία λύση και για όσους πλήρωσαν τους φόρους τους στην ώρα τους».
- «δεν θα κάνουμε μονομερείς κινήσεις με σοβαρό δημοσιονομικό αντίκτυπο για το επόμενο τετράμηνο».






ΕΝΦΙΑ και τον Απρίλιο

Στο πλαίσιο αυτό, ο κύριος Βαρουφάκης προανήγγειλε και ότι ο ΕΝΦΙΑ θα συνεχίσει να πληρώνεται και τον Απρίλιο, όταν ξεκινά η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου για το 2015!

Όπως τόνισε «θα αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ αλλά μπορεί να πάρει 2-3 μήνες. Είναι πατριωτικό καθήκον να πληρωθεί αλλά μέχρι να αλλάξει ο φόρος ακινήτων, θα ισχύει ο προηγούμενος»!

Δεν διευκρίνισε πάντως αν και πώς θα γίνει κάποιος συμψηφισμός των δόσεων τού υπό κατάργηση ΕΝΦΙΑ του 2015 που θα έχει πληρωθεί κανονικά, με τον νέο φόρο ακινήτων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, όταν και εφόσον τελικώς ο ΦΜΑΠ υποκαταστήσει τον προηγούμενο φόρο στη διάρκεια της χρονιάς.


15%-16% ΦΠΑ

Για τις αλλαγές στον ΦΠΑ, περιορίστηκε να δηλώσει γενικά μόνον ότι θα ήθελε ένα ΦΠΑ 15%-16% αντί 23%. Χαρακτήρισε μάλιστα τον ΦΠΑ γενικά ως φόρο «ανόητο, άδικο και αναποτελεσματικό».

Για τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, τόνισε: «ενοποιήσαμε όλες τις λίστες. Πολύ σύντομα θα κινηθούμε εναντίον όσων δήλωναν 4-5 χιλιάδες ευρώ και ξαφνικά αγόρασαν έπαυλη, αυτοί θα έχουν πρόβλημα».

«Αν δεν υπάρξει φόβος ότι ο επόμενος πελάτης μπορεί να είναι η εφορία, θα συνεχίσουν να μην κόβουν αποδείξεις οι φοροφυγάδες» τόνισε, προαναγγέλλοντας ότι «θα πληρώσουν οι πλούσιοι που δεν πληρώνουν».

Διέψευσε πάντως ότι σχεδιάζει να βάλει έκτακτο φόρο. «Θα τον βάλω μόνο αν μπορώ να εξασφαλίσω ότι δεν θα τον πληρώσουν πάλι οι συνήθεις ύποπτοι» τόνισε.

Ο κύριος Βαρουφάκης προανήγγειλε και ρύθμιση για … «εθελοντική νομιμοποίηση για όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό». Το σχέδιο προβλέπει ότι όσοι έχουν λεφτά στο εξωτερικό, θα μπορούν να τα δηλώσουν και όχι κατ’ανάγκη να τα φέρουν πίσω, προκειμένου να φορολογηθούν και να μη διωχθούν για μαύρο χρήμα. Αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα και να ληφθούν ασφαλιστικές δικλείδες για να μη δοθεί χρόνος να «τρυπώσουν» κάποιοι που θα βγάλουν τώρα έξω «μαύρα λεφτά» για να τα νομιμοποιήσουν.


Μπορεί και δύο συντελεστές ΦΠΑ

Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό μπορεί να μην υπάρχει μόνο ένας ενιαίος συντελεστής αλλά και ένας δεύτερος χαμηλότερος συντελεστής στον οποία θα υπάγονται συγκεκριμένα αγαθά π.χ. φάρμακα, διαμονή σε ξενοδοχεία, είδη πρώτης ανάγκης, εφημερίδες, βιβλία. Όπως είπε, «δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι ένας (συντελεστής), μπορεί να υπάρξουν δύο, αλλά τουλάχιστον να υπάρξει μια σύγκλιση και από τα κάτω προς τα πάνω και από τα πάνω προς τα κάτω.
Εκτός από κάποια αγαθά, για παράδειγμα όπως τα βιβλία και ο Τύπος που είναι εντελώς διαφορετικά αγαθά, είναι λειτουργήματα και αποτελούν κοινωνικά αγαθά που θα πρέπει να τα δούμε διαφορετικά». Βέβαια ο κ. Βαρουφάκης έσπευσε να προσθέσει ότι πρόκειται για τη φιλοσοφία του για το θέμα του ΦΠΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά «αυτά που λέω μην αρχίσουμε και να ερμηνεύουμε ως εξαγγελίες, μοιράζομαι μαζί σας τη φιλοσοφία μου».
Σε περίπτωση, πάντως, που αποφασισθεί η καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ, τα περισσότερα αγαθά και οι υπηρεσίες θα φορολογούνται με συντελεστή 15% ή 16% από 13% σήμερα. Επίσης, αυτό θα οδηγήσει στην κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών που ισχύουν σήμερα στα νησιά του Αιγαίου.




Συγκεκριμένα αν υιοθετηθούν δύο συντελεστές ΦΠΑ:

1. Τα είδη που υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% όπως ένδυση - υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα - είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές θα φορολογούνται με τον ενιαίο συντελεστή 15%-16%.
2. Τα αγαθά που εντάσσονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% όπως τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εστιατόρια καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μέσων μαζική μεταφοράς κ.α. θα μεταφερθούν στον υψηλό συντελεστή 15%-16%.
3. Φάρμακα, διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά και θέατρα που εντάσσονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5% θα υπαχθούν στον χαμηλότερο από τους δύο συντελεστές που θα καθιερωθεί.


Έκτακτη εισφορά

Σε «φιλοσοφικού τύπου συζήτηση» απέδωσε ο Γ. Βαρουφάκης την πρόσφατη δήλωσή του περί έκτακτης εισφοράς, εφ' όσον χρειαστεί. Όπως είπε, δεν προανήγγειλε καμία έκτακτη εισφορά, αλλά, εάν συμβεί, «θα στοχεύει όσους δεν πλήρωναν τόσα χρόνια. Δεν θα υπάρξει έκτακτη εισφορά, ρωτήθηκα σε μία φιλοσοφικού τύπου συζήτηση».




1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

να πατε στο διαολο καθικια, δεν βγηκατε για να συνεχισετε τους ενφιαδες, αλλα για να τους κοψετε. σε 4 μηνες θα ειστε τελειωμενοι. πληρωμενα λαμογια του κερατα..

Δημοσίευση σχολίου