Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Graccident ~ Υπαρκτός ο κίνδυνος της εσωτερικής στάσης πληρωμών μέσα στον Μάρτιο


Toν Μάρτιο ενδεχόμενη αδυναμία πληρωμών θα αφορά υποχρεώσεις προς το εσωτερικό, μισθούς και συντάξεις.

Με την εσωτερική πτώχευση, αυτό που στο εξωτερικό αποκαλούν  και έχει προς το παρόν αντικαταστήσει το Grexit, φλερτάρει η κυβέρνηση, καθώς χάνει χρόνο διεκδικώντας χρηματοδότηση που οι πιστωτές δεν είναι διατεθειμένοι να της δώσουν χωρίς αντάλλαγμα.


Όπως αναφέρει η καθημερινή της Κυριακής, η Ευρωζώνη περιμένει από την Αθήνα την υλοποίηση των μέτρων για τα οποία δεσμεύθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με την επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, στις 23 Φεβρουαρίου.

Με εκείνη την επιστολή, ο κ. Βαρουφάκης δεσμευόταν, μεταξύ άλλων, ότι θα κάνει αλλαγές στον ΦΠΑ, καταργώντας εξαιρέσεις και ειδικά καθεστώτα, θα ενισχύσει την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, θα περιορίσει τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, θα προχωρήσει σε συγχωνεύσεις ασφαλιστικών φορέων, θα ενισχύσει τη σχέση μεταξύ εισφορών και παροχών, θα συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη κ.ά.

Το Γενικό Λογιστήριο προσπαθεί να πείσει την ΕΚΤ, με τη βοήθεια της Κομισιόν, να επιτρέψει στις τράπεζες να αναχρηματοδοτήσουν και τα 300 εκατ. ευρώ που πούλησαν, αλλιώς η τρύπα μεγαλώνει και η μόνη εναλλακτική που έχει είναι να καταφύγει στον δανεισμό από τα ρευστά διαθέσιμα που έχουν κυρίως ασφαλιστικά ταμεία και ο ΟΑΕΔ στις εμπορικές τράπεζες.

Ωστόσο, αυτός ο δανεισμός ενδέχεται να είναι υποχρεωτικός, δηλαδή να γίνει με νομοθετική ρύθμιση, δεδομένου ότι οι διοικήσεις των Ταμείων αρνούνται προς το παρόν να συναινέσουν.
Ακόμη κι έτσι, πάντως, η κυβέρνηση θα περάσει τον κάβο του Μαρτίου, στη διάρκεια του οποίου είχε υποχρεώσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ, περίπου, για την εξυπηρέτηση του χρέους (το 1,5 δισ. ήταν δόσεις προς το ΔΝΤ), αλλά θα βρεθεί και πάλι με ταμειακό έλλειμμα τον Απρίλιο.

Τον επόμενο μήνα οι υποχρεώσεις προς το εξωτερικό για την εξυπηρέτηση του χρέους είναι μόλις 615 εκατ. (415 εκατ. δόση προς το ΔΝΤ και 200 εκατ. ευρώ τόκοι). Αυτό σημαίνει ότι ενδεχόμενη αδυναμία πληρωμών θα αφορά υποχρεώσεις προς το εσωτερικό, μισθούς και συντάξεις. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση επείγεται να περάσει την έκτακτη ρύθμιση οφειλών, προκειμένου να μαζέψει όσο περισσότερα έσοδα μπορεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

www.bankingnews.gr


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

https://gaidourinoidialogoi.wordpress.com/2015/03/08/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82/

macgyver είπε...

οι "πατριωτες" προτιμουν να κανουν σταση πληρωμων στους γερους και σε οσους εχουνε δουλεια, παρα να πουν αμετε στο διαολο, δεν χρωσταμε, δεν πουλαμε, δεν πληρωνουμε...

Σήμερα Δευτέρα στη μία μετά τα μεσάνυχτα ο Δημήτρης Καζάκης θα είναι καλεσμένος του Αιμίλιου Λιάτσου στο Κontra channel, σε μία κατ' ιδίαν συνέντευξη.
Παρακολουθείστε ζωντανά και από το κανάλι του EPAM στο Ustream (www.ustream.tv/user/epamicc), όπως και την κεντρική ιστοσελίδα του ΕΠΑΜ (www.epamhellas.gr)

γιατι ...χωρις Εθνικο νομισμα, Εθνικη προκοπη ΔΕΝ υπαρχει.!!!

Δημοσίευση σχολίου