Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Δυο ξένοι στο ίδιο σπίτι, στα Σκόπια



Η απόπειρα εφαρμογής της πολυπολιτισμικής κοινωνίας (πολυεθνικής δηλαδή, αλλά αποφεύγουν να το πουν γιατί δεν είναι εύηχο, και θα αντιληφθούν οι λαοί περί τίνος πρόκειται), έγινε στην περιοχή μας με την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου εστάλησαν για δυο χρόνια ένοπλες δυνάμεις του ΟΗΕ, προκειμένου να επιβλέψουν την ειρηνική συνύπαρξη αντιμαχομένων λαϊκών στρωμάτων. Πέρασαν ήδη 20 χρόνια, και ανά διετία ανανεώνεται η εντολή παραμονής των «ειρηνευτικών δυνάμεων», για τον λόγο ότι φυσικά το πείραμα απέτυχε.

Είναι απολύτως πλέον κατανοητό, ότι...
η αποκαλούμενη πολυπολιτισμική κοινωνία έχει τον ακριβώς αντίθετο σκοπό από αυτόν που επαγγέλλεται, και οδηγεί στην δημιουργία αντιθέσεων, συγκρούσεων και εν τέλει διαμελισμό κρατών, αφού οι διαφορετικές κοινότητες δεν μπορούν να συνυπάρξουν, ούτε συνυπήρξαν ποτέ επί μακρόν, παρά μόνον σε αυταρχικά καθεστώτα.

Και είναι κρίμα να γίνεται λόγος για πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη, όταν η συνύπαρξη δεν έγινε με ίδια βούληση αλλά επιβλήθηκε και όταν οι τρεις κοινότητες (χριστιανοί, εβραίοι, μουσουλμάνοι) δεν είχαν κοινό σημείο επαφής, παρά μόνον την ημέρα λόγω των επαγγελματικών ενασχολήσεων. Προκαλώ εδώ και χρόνια, να μού αναφέρουν ένα κοινό έθιμο, έναν γάμο μεταξύ αλλόθρησκων, μια κοινή γιορτή, για να γίνει λόγος περί πολυπολιτισμικής κοινωνίας.

Απεναντίας, υπάρχουν δημώδη άσματα όπου οι μανάδες (εβραίες και χριστιανές) καταριούνται τις κόρες τους αν παντρευτούν αλλόθρησκο, μάλιστα δε υπάρχουν και αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των κοινοτήτων. Ακόμη περισσότερο, όχι μόνον δεν είχαν φιλικές σχέσεις μεταξύ τους οι τρεις κοινότητες, αλλά αναφέρονται περιστατικά όπου οι Εβραίοι της Ισπανίας «περιφρονούσαν» τους εσκενάζυ ως υποδεέστερους.

Αναρωτιέται επομένως ο κάθε καλόπιστος πώς είναι δυνατόν να αποτελέσουν ενιαία κοινότητα Αλβανοί και Σλάβοι στα Σκόπια. Το κράτος αυτό ήταν εξ αρχής θνησιγενές. Οι συγκρούσεις μεταξύ τους είναι συνεχείς και γίνονται ολοένα και πιο έντονες, με τελευταίο περιστατικό όταν Αλβανοί αιχμαλώτισαν τους Σλάβους φρουρούς φυλακίου των Σκοπίων στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο (τα οποία δεν ορίσθηκαν ακόμη επισήμως, με το τεράστιο αμερικανικό στρατόπεδο να βρίσκεται επί των δύο πλευρών των άτυπων συνόρων).

Οι Αλβανοί προστατεύονται από την Δύση σε βάρος των Σλάβων. Ένα μουσουλμανικό τόξο (θα έρθει και η σειρά της Βουλγαρίας, όπως άρχισαν να αντιλαμβάνονται κάποιοι από τους γείτονες πολιτικούς) αποτελεί πρόφραγμα στην επιχειρούμενη κάθοδο των χριστιανών Ρώσων στην Βαλκανική. Και είναι φυσικό να απαιτούν, με ισχυρές πλάτες, την τήρηση των συμφωνιών της Αχρίδας, που ο κ. Γκρούεφσκι παραβιάζει.

Να υπενθυμίσω, ότι τον Αύγουστο του 2001 συναντήθηκαν αντιπροσωπείες των τεσσάρων μεγάλων κομμάτων της χώρας (δύο σλαβικών, δύο αλβανικών) για να υπογράψουν την ειρήνευση μετά την ένοπλη ανταρσία Αλβανών. Κατάρτησαν 16 συνολικά νόμους, που υποτίθεται θα έδιναν τέλος στις βίαιες συγκρούσεις (η Ελλάδα είχε ενισχύσει τους Σλάβους, άγνωστο γιατί, και μάλιστα με εξοπλισμό).

Ο κ. Γκρούεφσκι, παραβιάζει τις συμφωνίες, κυρίως για το δικό του προσωπικό όφελος, το οποίο όμως διατηρεί υπό σλαβική επιρροή το κράτος (αποκαλύφθηκε, ότι υπήρξαν 300.000 «μαϊμού» ψηφοφόροι). Οι Αλβανοί γεννοβολούν και ο κ Γκρούεφσκι δεν διενήργησε Απογραφή το 2011, όπως προβλέπεται παγκοσμίως ανά δεκαετία, επειδή θα φαινόταν η πληθυσμιακή αλλαγή, που φέρει τους Αλβανούς να πλησιάζουν σε αριθμό τους Σλάβους.

Είναι θέμα χρόνου, επομένως, να διαλυθεί το κράτος αυτό. Ήδη, ο π. πρωθυπουργός κ. Γκεοργκέφσκι, για να προλάβει την αλβανοποίηση του κράτους των Σκοπίων, πρότεινε να επαν-επιστρέψει στην Σερβία.

Θεωρώ, ότι η ελληνική πλευρά οφείλει να παρατείνει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο τις συνομιλίες για την εξεύρεση ονομασίας, αφού σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει αντικείμενο για συζήτηση. Ένα αλβανικό κράτος, δεν έχει λόγο να ονομάζεται «Μακεδονία».

Ο Μακεδών ~ voria.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου