Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Αυτά είναι! ~ Συμμοριτικό πλιάτσικο στα διαθέσιμα των δημοσίων φορέων

Ληξιαρχική πράξη θανάτου του ελλαδικού Κράτους

Θύελλα αντιδράσεων από κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης -που προειδοποιούν μάλιστα για προσφυγή στο ΣτΕ- έχει πυροδοτήσει η απόφαση της κυβέρνησης για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων δημοσίων φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Τα διοικητικά συμβούλια της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ) συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως με αντικείμενο συζήτησης την επίμαχη...
ΠΝΠ, έχοντας απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δ. Μάρδα.

Ο προέδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κάλεσε τον κ. Μάρδα «να δώσει εξηγήσεις ως προς την αποτελεσματικότητα και τις παρενέργειες» της σχετικής απόφασης της κυβέρνησης, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό του για το μέλλον του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό ο κ. Πατούλης ανέφερε πως είναι ξεκάθαρο ότι «πλήττεται ευθέως η ανεξαρτησία του θεσμού, τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών, ανατρέπεται κάθε δυνατότητα προγραμματισμού έργων, υπονομεύεται ξεκάθαρα ο αναπτυξιακός και κυρίως κοινωνικός χαρακτήρας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».


Αναζητώντας ρευστό
 
Όπως έγραψε, επί της ουσίας «τιμωρείται» η τοπική αυτοδιοίκηση που «όχι μόνο όλα αυτά τα χρόνια διατήρησε -λόγω της αδυναμίας του κράτους- την κοινωνική συνοχή σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και στηρίζει εμπράκτως την εθνική προσπάθεια παρουσιάζοντας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του φετινού προϋπολογισμού, πρωτογενές πλεόνασμα 863 εκ. ευρώ». Ανήσυχος για το μέλλον της οικονομίας και της χώρας δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κ. Αγοραστός, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. «Δημιουργούν δημοσιονομικό πανικό και πανικό στην αγορά με αυτή την πράξη», είπε μιλώντας στον Alpha 989, προειδοποιώντας ότι «υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ως προς τη συνέχιση προγραμμάτων».
Την πρόθεσή του να στραφεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) επανέλαβε με τη σειρά του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννης. «Θα στραφούμε στο ΣτΕ και θα ζητήσουμε προσωρινή αναστολή εκτέλεσής της», είπε ο κ. Μπακογιάννης στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό προσθέτοντας ότι «είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει».

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, η ΠΝΠ ακυρώνει την λαϊκή εντολή της αυτοδιοίκησης και παραβιάζει κατάφορα το πνεύμα του Συντάγματος. «Έρχεται η κυβέρνηση και  λέγοντας ‘’αποφασίζω και διατάζω’’  παίρνει τα διαθέσιμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι φορείς της αυτοδιοίκησης δεν ξέρουν εάν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές τους υποχρεώσεις», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ενημέρωσε τους δημάρχους των Πρωτευουσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρετού για την απόφαση της κυβέρνησης.

Ο κ. Καμίνης, από τη Βιέννη, υποστήριξε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πλήττει την αυτοτέλεια των δήμων και τους οδηγεί σε οικονομική ασφυξία. Πρόσθεσε ότι «εκτός από το γεγονός ότι είναι προδήλως αντισυνταγματική, αιφνιδιάζει τους δήμους, οι οποίοι βλέπουν να πλήττεται βάναυσα η αυτοτέλειά τους και να απειλείται η δυνατότητά τους να συμβάλουν στην κοινωνική συνοχή και την αστική ανάπτυξη».

Η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής σχολίασε ότι η Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπτυξη στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να διατηρηθεί. Είναι απαραίτητο, είπε, για την οικονομία, την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες των ευάλωτων στρωμάτων της κοινωνίας καθώς και για τη διασφάλιση ενός ανεκτού επίπεδου ποιότητας ζωής, αποτελεί κλειδί για την επιτυχημένη στρατηγική εξόδου από την κρίση.

Την αντίδρασή του εξέφρασε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, ο οποίος μιλώντας στον Alpha 989 είπε ότι «το μπλοκάρισμα των καταθέσεων είναι αντισυνταγματικό». «Καταλύεται η οικονομική αυτοδυναμία των Δήμων και  μια τέτοια κίνηση δημιουργεί κακή ψυχολογία στην αγορά», σημείωσε.

Αντίθετος στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του δήμου Πατρέων στην Τράπεζα της Ελλάδος, δήλωσε και ο δήμαρχος της πόλης Κ. Πελετίδης. Όπως προειδοποίησε ο κ. Πελετίδης «η αρπαγή των αποθεματικών θα επιδεινώσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων οικογενειών του δήμου μας, αποτελώντας νάρκη ακόμη και στη στοιχειώδη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών και δομών του δήμου, που εξυπηρετούν τα λαϊκά στρώματα». Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η δημοτική Αρχή «θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες συντονισμού με τους δημάρχους της Αχαΐας και της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ώστε να παραμείνουν τα χρήματα του δήμου για το λαό και τις ανάγκες του και όχι για τους τραπεζίτες, τους επιχειρηματίες και τους δανειστές».

Ωστόσο δεν λείπουν και οι «φωνές» που χαρακτηρίζουν σωστή την απόφαση της κυβέρνησης. Η περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου ξεκαθάρισε χθες με ανακοίνωσή της ότι «δεν είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία λαμβάνεται από την ελληνική κυβέρνηση και στοχεύει στο να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την επίτευξη λύσης».
«Ο εσωτερικός δανεισμός που επιχειρεί η κυβέρνηση θεωρούμε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, αρκεί ωστόσο να μην υποκρύπτει καταστροφικές λογικές για την ελληνική οικονομία, όπως λογικές κατασχέσεων και ρήξεων, που θα θέσουν σε κίνδυνο τη παρούσα νομισματική θέση της χώρας», σημείωνε.


Δ. Στρατούλης: Δεκτή η κριτική της τοπικής αυτοδιοίκησης 

Μιλώντας το πρωί στον Αnt1, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης χαρακτήρισε « δεκτή την κριτική» που ασκείται από την τοπική αυτοδιοίκηση, παραδεχόμενος ότι δεν είναι καλό να φέρνεις με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου έστω και έκτακτα μέτρα. Σημείωσε πάντως ότι «δεν είναι κάτι πολύ δραματικό», καθώς δεν πρόκειται για χρήματα που προορίζονται για τις καθημερινές και τρέχουσες ανάγκες των φορέων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο αναπληρωτής υπουργός απέρριψε ότι η έκδοση και δεύτερης ΠΝΠ «στιγματίζει μια κυβέρνηση της Αριστεράς», αφού, όπως είπε, «ούτε με τη μία ούτε με την άλλη μειώθηκαν μισθοί - συντάξεις, ή μπήκαν φορομπηχτικές πολιτικές».



Ν.Δ.: Οδηγούν και την αυτοδιοίκηση σε στάση πληρωμών

Για αφαίμαξη των ταμείων των δήμων και περιφερειών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ρευστότητα του κρατικού ταμείου και να μην κηρυχθεί γενικευμένη στάση πληρωμών, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η γραμματεία Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ.

Σύμφωνα με τη Ν.Δ., είναι πλέον πασιφανές ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί ανεξάρτητης και ακηδεμόνευτης Αυτοδιοίκησης, δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο θεωρώντας την Αυτοδιοίκηση τιμάριο της Κεντρικής Διοίκησης.

Όπως αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η σχετική απόφαση θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την δυνατότητα της Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού να ανταποκριθεί σε βασικές υπηρεσίες προς τους πολίτες.

«Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση οδηγεί και την Αυτοδιοίκηση σε στάση πληρωμών. Με όλα αυτά αναρωτιόμαστε ποια θα είναι η επόμενη πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την Αυτοδιοίκηση», καταλήγει.


ΠΑΣΟΚ: Αντισυνταγματικότητες στην ΠΝΠ

Στην κριτική του για την υποχρεωτική μεταφορά στην ΤτΕ των ταμειακών διαθεσίμων των δημόσιων φορέων επανήλθε σήμερα το ΠΑΣΟΚ. «Είμαστε δυστυχώς ταμειακά χρεοκοπημένοι ως χώρα και την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση, που ταλαιπωρεί τον τόπο με μία διελκυστίνδα τριών μηνών», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Ευ. Βενιζέλος.

Νωρίτερα σε ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη έκανε λόγο για «πρόσθετες αντισυνταγματικότητες» στην επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρε το ΠΑΣΟΚ, η ΠΝΠ έχει αναδρομική ισχύ από 17.3, αλλά «μόνο ο νόμος μπορεί να προσδώσει τέτοια αναδρομική ισχύ». Σημείωνε ακόμη ότι η ΠΝΠ «παραπέμπει στο μητρώο φορέων γενικής κυβέρνησης της ΕΛΣΤΑΤ που δεν φαίνεται να είναι δημοσιευμένο στο ΦΕΚ».

«Τα πρόσεξε αυτά ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Δεν λυπάται η κυβέρνηση την κα Πρόεδρο της Βουλής και τις παρακαταθήκες της;», κατέληγε η ανακοίνωση του Κινήματος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου