Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Κόκκαλο σουπιάς στα καναρίνια + Βήμα βήμα η διαδικασία ετοιμασίας


To σουπιοκόκκαλο είναι ένα ελαφρύ, επίμηκες αντικείμενο, αλευρώδες, που αποτελείται κυρίως από ασβέστιο - καθιστώντας το τον ιδανικό τρόπο για τη συμπλήρωση της πρόσληψης ασβεστίου στα πτηνά.

Το κυριότερο συστατικό του σουπιοκόκκαλου είναι το ανθρακικό ασβέστιο (σε 85% περίπου), όπως επίσης και το κύριο συστατικό του κέλυφους των αυγών που γεννούν τα πουλιά.

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για το σχηματισμό γερών οστών και τη δημιουργία των αυγών κατά την αναπαραγωγική περίοδο. Επίσης είναι απαραίτητο για το νευρικό σύστημα των πτηνών και την επαρκή λειτουργία των οστών.

Ένα από τα συνηθέστερα διατροφικά συμπληρώματα που χορηγούμε στους φτερωτούς μας φίλους είναι το κόκκαλο της σουπιάς. Εκτός από τη διατροφική του αξία, τα πουλάκια μας το εκμεταλλεύονται στο έπακρον για το ξύσιμο-τρόχισμα του ράμφους τους!

Στην ουσία είναι το οστό της σουπιάς με το οποίο, λόγω των αεροφόρων θαλάμων που υπάρχουν μέσα στο κέλυφος του, ελέγχει την πλευστότητά της. Το κόκαλο της σουπιάς όταν το πιάσουμε έχει δύο όψεις, μια μαλακή και μια σκληρή. Το καναρίνι μας θα τσιμπάει και θα τρώει από τη μαλακή πλευρά ενώ η σκληρή είναι καλή για να τρίβει το ράμφος του. Καλό είναι να το βάζουμε μέσα στο κλουβί με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορεί να τσιμπάει και τις δύο πλευρές.

Αν μετά από μέρες που το έχουμε βάλει το κόκαλο της σουπιάς στο κλουβί, το καναρίνι μας δεν το αγγίζει, μπορούμε να το τρίβουμε (λίγο όχι όλο) μέσα στην αβγοτροφή του.Εννοείται ότι στα καταστήματα μικρών ζώων μπορείτε να βρείτε έτοιμα κόκαλα σουπιάς. Εκτός από τα pet shop και τα σημεία πώλησης υλικών και αξεσουάρ για τα πτηνά συντροφιάς,μπορείτε να προμηθευτείτε σουπιοκόκκαλο από το ψαρά της γειτονιάς μας, ζητώντας του να σας κρατήσει κάποια ή αγοράζοντας σουπιά ακαθάριστη για να τη μαγειρέψετε. Θα χρειαστεί μια μικρή διαδικασία πριν προσφέρετε αυτό το σουπιοκόκκαλο στα πτηνά σας,όπου και θα την αναλύσουμε βήμα-βήμα.

Πως θα καθαρίσουμε τη σουπιά και θα πάρουμε το κόκκαλο της 







Η διαδικασία που ακολουθούμε πριν το προσφέρουμε είναι:


1.Πλένουμε καλά τα σουπιοκόκκαλα,αφαιρώντας τυχόν μελάνι και μεμβράνες από τη σουπιά.
2.Τοποθετούμε σε κατσαρόλα τα σουπιοκόκκαλα,σε διάλυμα νερού με ξύδι.
3.Τα βράζουμε για 15-20 λεπτά περίπου.
4.Αφαιρούμε το νερό και ξεπλένουμε πολύ καλά με καθαρό νερό.
5.Στραγγίζουμε και αφήνουμε να στεγνώσουν στον ήλιο,πάνω σε καλοριφέρ ή στο φούρνο της κουζίνας μας.
7.Εφόσον δε περιέχουν καθόλου υγρασία,μπορούμε να τα προσφέρουμε στα πτηνά μας ή να αποθηκεύσουμε κάποια από αυτά σε χαρτί κουζίνας και κουτιά αποθήκευσης.




Πηγή:http://kanarinia-giannitsa.blogspot.gr/2015/04/blog-post.html


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου