Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Ετοιμάζονται τα ΜΑΤ για τις «άγριες νύχτες» στην Ικτίνου (φωτο)


Σε πιάτσα περιθωριακών ατόμων έχει μετατραπεί μια από τις πιο πολυσύχναστες και αγαπημένες περιοχές στη καρδιά της Θεσσαλονίκης. Στη συμβολή των πεζοδρόμων της Ζεύξιδος και της Ικτίνου δίπλα στο σχολικό συγκρότημα οι νύχτες είναι... άγριες με χρήση ναρκωτικών, μαχαιρώματα και βανδαλισμούς.

Η εικόνα κάθε ξημέρωμα, όπως περιγράφουν κάτοικοι της περιοχής, θυμίζει σκουπιδότοπο, με σύριγγες, ακαθαρσίες, κουτάκια μπίρας και σπασμένες φιάλες αλκοόλ.

Κάθε βράδυ εκατοντάδες άτομα- πάνω από 500-συγκεντρώνονται Ζεύξιδος με Ικτίνου, λόγω κυρίως του φθηνού αλκοόλ που προσφέρεται από ορισμένα καταστήματα. Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες τα τελευταία δύο-τρία χρόνια ζουν με τον φόβο, αφού σημειώνονται επεισόδια, ενώ υπάρχει και κίνδυνος για την υγεία τόσο των ίδιων όσο και των παιδιών τους.



Σύμφωνα με τους κατοίκους, κάθε πρωί και κυρίως τα Σαββατοκύριακα ο πεζόδρομος είναι σκουπιδότοπος, με κουτάκια και μπουκάλια από αλκοόλ πεταμένα και σπασμένα, ενώ διάσπαρτες σύριγγες βρίσκονται σε διάφορα σημεία. Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί κάτοικοι της περιοχής προχώρησαν στην συλλογή υπογραφών, ενημερώνοντας για την εικόνα αυτή τόσο την αστυνομία, όσο και τη δημοτική αρχή. Ωστόσο, όπως αναφέρουν, δεν έχουν βρει καμία ανταπόκριση. Υποστηρίζουν, δε, ότι όχι μόνο η αστυνομία είναι απούσα από την περιοχή αλλά δεν παρενέβη σε περιστατικό ακόμη και όταν της ζητήθηκε.
ΕΛΑΣ: Διμοιρίες των ΜΑΤ τα Σαββατοκύριακα
Από την πλευρά της πάντως η αστυνομία, επισημαίνει ότι γνωρίζει την κατάσταση και πως θα δοθεί άμεσα λύση. Κύκλοι της αστυνομίας επισημαίνουν ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε στην περιοχή της Ικτίνου από πρώην «θαμώνες» της πλατείας Ναυαρίνου και της Ιπποδρομίου, που αναζήτησαν νέο στέκι όταν ο δήμος Θεσσαλονίκης τοποθέτησε κάγκελα στα παρτέρια.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πηγή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης στη Voria.gr, «είναι γνωστό το πρόβλημα, θα δοθεί άμεσα λύση. Δεν είμαστε αδιάφοροι». Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει η ίδια πηγή, «βούληση της ΓΑΔΘ είναι να διατίθενται 2-3 διμοιρίες κυρίως τα Σαββατοκύριακα για να επιβάλλεται η τάξη». Από την Αστυνομική Διεύθυνση, σημειώνεται επίσης, πως «κάθε βράδυ περνάει από το σημείο διμοιρία των ΜΑΤ και πλέον θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μέτρα».



Όλη αυτή η κατάσταση πάντως εξελίσσεται, ενώ δίπλα βρίσκονται σχολεία και καθημερινά τα παιδιά περνούν από τον πεζόδρομο. Μάλιστα, οι γονείς της περιοχής έχουν υψώσει τα κάγκελα στα σχολεία με δικά τους έξοδα, ενώ έχουν τοποθετήσει και ειδικό φωτισμό. «Πετάνε μέσα στο προαύλιο σύριγγες, σπασμένα μπουκάλια, κατουράνε εκεί. Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη» τονίζει στη Voria.gr γονέας της περιοχής, εκφράζοντας την αγωνία, μήπως κάποιο παιδί πιάσει με τα χέρια του όλα αυτά τα πράγματα. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «η κατάσταση έχει αγριέψει τα τελευταία τρία χρόνια με αποκορύφωμα τη φετινή, μετά το άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων με φθηνό αλκοόλ».

Καταστηματάρχης καταγγέλλει επίσης ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από 15 άτομα και χρειάστηκε να νοσηλευτεί και στο νοσοκομείο, όταν ομάδα ατόμων πετούσε μπουκάλια στο μαγαζί του. «Έρχονται διάφορα άτομα στην περιοχή και προσπαθούν να επιβληθούν και να εγκατασταθούν εκεί» υπογραμμίζει. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε μέρα στις 6.30 το πρωί κάτοικοι βοηθούν τους υπαλλήλους στην Καθαριότητα του δήμου, προκειμένου να καθαριστεί ο πεζόδρομος, πριν ξεκινήσουν τα σχολεία.

Όπως αναφέρει άλλος κάτοικος που ζει στον πεζόδρομο, τα βράδια η κατάσταση είναι ανυπόφορη. «Παίζουν δυνατά μουσική, φωνάζουν, κάνουν φασαρίες. Δεν μπορούμε ούτε να κοιμηθούμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Δήμος Θεσσαλονίκης: Έχουμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό

Την κατάσταση με τα σκουπίδια σχολίασε με ανάρτησή του στο facebook ο δημοτικός σύμβουλος, εντεταλμένος για θέματα κυκλοφορίας Γιώργος Δημαρέλος. Όπως επισημαίνει ο κ.Δημαρέλος, ο οποίος είναι και ο ίδιος κάτοικος της περιοχής, «η δημοτική αρχή έχει κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό». «Έχουμε βρεθεί με τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες, έχουμε βάλει μεγάλους κάδους απορριμμάτων, άλλα τους έκαιγαν, βάλαμε σήματα για κοινή ησυχία, τα έσπαζαν, έχουμε και ειδικό φωτισμό. Ό,τι έχει ζητηθεί και νομίζαμε ότι θα βοηθήσει, τα κάναμε».
Όπως επισημαίνει, μιλώντας στη Voria.gr, «δεν υπάρχει καμία αμέλεια από την πλευρά του δήμου. Αυτό που συμβαίνει πλέον στην Ικτίνου, έχει να κάνει με παραβατικότητα, δεν είναι θέμα καθαριότητας».



 



Ρεπορτάζ: Κάτια Γερακαρίτου - Βασίλης Παπαναστασούλης / voria.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου