Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Τί είναι το scop - seer στα κλιματιστικά + Χρήσιμες πληροφορίες

  • Τι είναι το SCOP - SEER

    SEER: Είναι ο συνολικός συντελεστής απόδοσης της συσκευής, που ορίζεται σαν ο λόγος της ετήσιας ανάγκης σε ψύξη προς την συνολική ετήσια ενέργεια που καταναλώνεται για την ψύξη.

    SCOP: Είναι ο...
    συνολικός συντελεστής απόδοσης της συσκευής σε θέρμανση, που ορίζεται σαν ο λόγος της συνολικής ετήσιας ανάγκης σε θέρμανση προς την συνολική ετήσια ενέργεια που καταναλώνεται σε θέρμανση
  • Τι είναι η ενεργειακή κλάση;

    Σύμφωνα με τον καινούργιο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο τρόπος κατάταξης των κλιματιστικών συσκευών σε ενεργειακές κατηγορίες αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου 2013.
    Μέχρι τώρα, το κριτήριο για την κατάταξη μιας κλιματιστικής συσκευής σε κάποια ενεργειακή κατηγορία ήταν ο συντελεστής EER(Energy Efficiency Ratio) για την ψύξη και COP (Coefficient of Performance) για την θέρμανση. Ο τρόπος υπολογισμού των δύο αυτών συντελεστών είναι πολύ απλός. Ο συντελεστής EER προκύπτει από την διαίρεση της ψυκτικής απόδοσης του μηχανήματος σε KW με την κατανάλωση ρευματος πάλι σε KW. Έτσι προκύπτει ένας καθαρός αριθμός, ο οποίος αν είναι μεγαλύτερος του 3,20 κατατάσσει την συσκευή στην ενεργειακή κατηγορία Α για την κατανάλωση στην ψύξη. Αντίστοιχα, αν διαιρέσουμε τη θερμαντική απόδοση του μηχανήματος σε KW με την κατανάλωση σε KW, προκύπτει πάλι ένας καθαρός αριθμός (COP) ο οποίος αν είναι μεγαλύτερος του 3,60 κατατάσσει τη συσκευή σε ενεργειακή κατηγορία Α για τη θέρμανση.

    Αυτός ο τρόπος κατάταξης σε ενεργειακές κατηγορίες είναι σρκετά απλός, όμως αδικεί τις συσκευές Inverter γιατί ο υπολογισμός γίνεται στην ονομαστική τους απόδοση, όχι στην πραγματική. Όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, η οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος επιτυγχάνεται όταν οι συσκευές Inverter λειτουργούν με χαμηλότερη απόδοση.
    Απο εφέτος, προκειμένου να κατατάξει τις κλιματιστικές συσκευές σε ενεργειακές κατηγορίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση καθιερώνει τους συντελεστές SEER (Seasonal energy effiency ratio) και SCOP (Seasonal coefficient of performance)

    Ο συντελεστής SEER είναι ο συνολικός συντελεστής απόδοσης της συσκευής, που ορίζεται σαν ο λόγος της ετήσιας ανάγκης σε ψύξη προς την συνολική ετήσια ενέργεια που καταναλώνεται για την ψύξη

    Ο συντελεστής SCOP είναι ο συνολικός συντελεστής απόδοσης της συσκευής σε θέρμανση, που ορίζεται σαν ο λόγος της συνολικής ετήσιας ανάγκης σε θέρμανση προς την συνολική ετήσια ενέργεια που καταναλώνεται σε θέρμανση


    Η ενεργειακή κατηγορία κάθε κλιματιστικής συσκευής ορίζεται, ανάλογα με τις τιμές SEER και SCOP σύμφωνα με το παρακάτω πίνακα: 


    Ενεργειακή
    Κατηγορία
    SEER SCOP



    A+++ 8,50 ≤ SEER 5,10 ≤ SCOP
    A++ 6,10 ≤ SEER < 8,50 4,60 ≤ SCOP < 5,10
    A+ 5,60 ≤ SEER < 6,10 4,00 ≤ SCOP < 4,60
    A 5,10 ≤ SEER < 5,60 3,40 ≤ SCOP < 4,00
    B 4,60 ≤ SEER < 5,10 3,10 ≤ SCOP < 3,40
    C 4,10 ≤ SEER < 4,60 2,80 ≤ SCOP < 3,10
    D 3,60 ≤ SEER < 4,10 2,50 ≤ SCOP < 2,80
    E 3,10 ≤ SEER < 3,60 2,20 ≤ SCOP < 2,50
    F 2,60 ≤ SEER < 3,10 1,90 ≤ SCOP < 2,20
    G SERR ≤ 2,60 SCOP ≤ 1,90
     Προκειμένου μια κλιματιστική συσκευή να επιτρέπεται η εισαγωγή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει ο συντελεστής SEER να είναι μεγαλύτερος του 3,60 και SCOP μεγαλύτερος του 3,40


  • Τι είναι το COP - EER;

    COP: Συντελεστής απόδοσης στην θέρμανση.

    EER: Συντελεστής απόδοσης στην ψύξη.
    Και οι δύο συντελεστές δείχνουν τον λόγο μετασχηματισμού της απορροφούμενης ηλεκτρικής ισχύος σε θερμική ή ψυκτική ισχύ αντίστοιχα. Για κάθε κλιματιστικό υπάρχουν αυτοί οι συντελεστές, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την ποιότητα του μηχανήματος. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτοί οι δείκτες, τόσο το καλύτερο.
  • Μπορούμε να συνδυάσουμε τον κλιματισμό με τον εξαερισμό;

    Υπάρχουν κεντρικά συστήματα κλιματισμού που συνδυάζουν την εισαγωγή νωπού αέρα με τον κλιματισμό.
  • Ένα κλιματιστικό εξαερίζει τον χώρο;

    Όχι! Ένα κλιματιστικό ανακυκλοφορεί τον αέρα του χώρου. Δεν φέρνει αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον στον εσωτερικό χώρο. Εκτός από το μοντέλο της DAIKIN - URURU SARARA
  • Μπορώ να χρησιμοποιώ το κλιματιστικό ανελλιπώς κατά τη διάρκεια του χρόνου;

    Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να χρησιμοποιείτε τον κλιματισμό όσο συχνά επιθυμείτε!
  • Είναι ακριβό στη χρήση;

    Η συνεχής χρήση του κλιματιστικού έχει κάποιο κόστος λειτουργίας, το οποίο αμβλύνεται στην περίπτωση των επώνυμων συσκευών με χαμηλές καταναλώσεις. Αν και στην Ελλάδα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι σχετικά χαμηλή, εν τούτοις ακόμη και η 8ωρη καθημερινή λειτουργία γίνεται αισθητή στον λογαριασμό της ΔΕΗ.
  • Είναι φυσιολογικό η μονάδα να λειτουργεί συνέχεια;

    Γενικά όχι. Εάν το κλιματιστικό λειτουργεί διαρκώς χωρίς παύσεις, ενώ το δωμάτιο δεν κρυώνει, πρέπει να κοιτάξετε μερικά πράγματα.
    Ελέγξτε αρχικά την θερμοκρασία του αέρα που εισέρχεται στο κλιματιστικό (του περιβάλλοντος δηλαδή), και εν συνεχεία του αέρα που εξέρχεται από την εσωτερική μονάδα. Εάν η διαφορά τους είναι μικρή, τότε υπάρχει κάποια βλάβη.
    Αν πάλι η διαφορά μεταξύ των θερμοκρασιών είναι αρκετά αισθητή (ανάλογα με την επιλεχθείσα θερμοκρασία), τότε πιθανόν η μονάδα είναι ανεπαρκής για το μέγεθος του δωματίου.
  • Πόσα BTU χρειάζομαι;

    Αν και έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο μας άρθρο, υπενθυμίζουμε τον εμπειρικό τύπο:
    «Για νορμάλ λοιπόν απώλειες, διαιρείται το εμβαδόν του χώρου δια 2 και πολλαπλασιάζεται επί 1000, για να βρεθεί σε BTU το ανώτερο όριο ψυκτικής ισχύος που απαιτείται.
    Για παράδειγμα, για ένα σαλόνι 50 τ.μ., διαιρούμε δια 2 και βγάζουμε 25. Επί 1000, μας δίνει 25000 BTU ως ανώτερο όριο, άρα κανείς κινείται στα 20000 με 25000 BTU. Αντίστοιχα, ένα υπνοδωμάτιο 20 τ.μ. αρκείται σε 9000 BTU κ.ο.κ.»
    Αν το δωμάτιο είναι ιδιαίτερα σκιερό, μειώστε την απαιτούμενη ισχύ κατά 10%. Αντίθετα, εάν βρίσκεται εκτεθειμένο στον ήλιο, προσθέστε 10%.
    Για κάθε άτομο πέραν του ενός που αναμένεται να βρίσκεται στο δωμάτιο προσθέστε 600 Btu/Hr.
    Αν, τέλος, το δωμάτιο είναι η κουζίνα, προσθέστε 4000 με 6000 Btu/Hr.
  • Πως μπορώ να κάνω το κλιματιστικό μου πιο αποδοτικό;

    Η πιο προφανής κίνηση είναι η σκίαση του δωματίου. Η ψύξη γίνεται πολύ πιο δύσκολα όταν ο ήλιος θερμαίνει ταυτόχρονα τον χώρο. Καθαρίστε το φίλτρο σκόνης κάθε μήνα, ή όσο συχνά χρειάζεται, ανάλογα με το που μένετε. Μειώστε τη χρήση συσκευών που παράγουν ζέστη όπως εστίες, φούρνος, φούρνος μικροκυμάτων, στεγνωτήρες μαλλιών κτλ.
  • Μπορώ να πετύχω αφύγρανση του αέρα με ένα κλιματιστικό;

    Στο πρόγραμμα ψύξης το κλιματιστικό αφυγραίνει τον αέρα, δημιουργώντας μια εξαιρετική αίσθηση ευεξίας. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι τα κατάλληλα επίπεδα υγρασίας περιορίζουν την ανάπτυξη ακάρεων και μούχλας, γεγονός το οποίο έχει θετικά αποτελέσματα για άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες. Επίσης, τα κατάλληλα επίπεδα υγρασίας εξασφαλίζουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τις ηλεκτρικές συσκευές σας και την κατοικία σας.
    Τέλος, όλα τα κλιματιστικά έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως αφυγραντήρες.
  • Πως επιδρά στην ποιότητα του αέρα ένα κλιματιστικό;

    Κάθε κλιματιστικό μπορεί να περιλαμβάνει στον εξοπλισμό του (βασικό ή προαιρετικό) διαφόρων τύπων φίλτρα: κατά της μούχλας, πλάσματος για τις οσμές, αντιβακτιριδιακά καθώς και ιονιστή για τους ρύπους.
  • Τι κερδίζω με το να επιλέξω ένα κλιματιστικό τεχνολογίας inverter;

    Α) Εξοικονόμηση έως και 50% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενεργείας σε σχέση με ένα αντίστοιχης ισχύος σταθερών στροφών (ανάλογα το μοντέλο/Μάρκα)
    Β) Χαμηλότερα επίπεδα θορύβου.
    Γ) Αποδοτικότερη και ποιοτικότερη διατήρηση της θερμοκρασίας του χώρου.
  • Ποιες οι διαφορές ενός κλιματιστικού σταθερών στροφών και ενός τεχνολογίας inverter;

    Ένα κλιματιστικό σταθερών στροφών σταματά τη λειτουργία της εξωτερικής μονάδας όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία στον κλιματιζόμενο χώρο. Με τη μεταβολή της θερμοκρασίας πέρα από κάποιο όριο, η εξωτερική μονάδα ξεκινά και πάλι. Αυτές οι διαρκείς επανεκκινήσεις της εξωτερικής μονάδας, απαιτούν σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που αυξάνει σημαντικά το κόστος χρήσης ενός τέτοιου κλιματιστικού.
    Αντίθετα, σε ένα κλιματιστικό τεχνολογίας inverter, η εξωτερική μονάδα ξεκινά αλλά δεν σταματά τη λειτουργία της. Ρυθμίζονται ανάλογα με τις απαιτήσεις για την διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας στον κλιματιζόμενο χώρο, οι στροφές λειτουργίας της εξωτερικής μονάδας. Όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία, η εξωτερική μονάδα λειτουργεί ελάχιστα για να συντηρήσει την θερμοκρασία. Έτσι, αποφεύγονται οι συνεχόμενες ενεργοβόρες επανεκκινήσεις και επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερη διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας.
  • Πως μπορώ να κάνω το κλιματιστικό μου πιο αποδοτικό;

    Η πιο προφανής κίνηση είναι η σκίαση του δωματίου. Η ψύξη γίνεται πολύ πιο δύσκολα όταν ο ήλιος θερμαίνει ταυτόχρονα τον χώρο. Απομονώστε τους κλιματιζόμενους χώρους κλείνοντας τις εσωτερικές πόρτες. Καθαρίστε το φίλτρο σκόνης κάθε μήνα, ή όσο συχνά χρειάζεται, ανάλογα με το που μένετε. Μειώστε την ταυτόχρονη χρήση συσκευών που παράγουν ζέστη όπως εστίες, φούρνος, φούρνος μικροκυμάτων, στεγνωτήρες μαλλιών κτλ.
  • Ποιο μέγεθος κλιματιστικού είναι κατάλληλο για τον χώρο μου;

    H επιλογή του κατάλληλου μεγέθους μιας κλιματιστικής μονάδας σε ένα χώρο εξαρτάται από την χρήση και τις εσωτερικές συνθήκες του χώρου, την μόνωση και τα δομικά στοιχεία του χώρου (παράθυρα, οροφή κ.α), τον φωτισμό, τον αερισμό, τον αριθμό των ατόμων κ.λ.π.
    Η εταιρεία μας μπορεί να σας προτείνει το ενδεδειγμένο κλιματιστικό για τον χώρο σας.


  • Ένα κλιματιστικό είναι ακριβό στη χρήση;

    Η χρήση ενός κλιματιστικού διέπεται από κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται. Έτσι, είναι υποχρεωτικό να είναι κλειστά τα παράθυρα και οι εξωτερικές πόρτες, να ρυθμίζεται η θερμοκρασία στην ψύξη στους 25oC και στη θέρμανση στους 23οC και να τηρούνται οι όροι συντήρησης του κατασκευαστή.

    Η συνεχής χρήση ενός κλιματιστικού σταθερών στροφών έχει μεγαλύτερο κόστος λειτουργίας από τη χρήση ενός κλιματιστικού inverter. Επομένως συνίσταται η αντικατάσταση ενός παλιού κλιματιστικού σταθερών στροφών με νεότερο τεχνολογίας inverter ενεργειακής κλάσης Α τόσο στην ψύξη όσο και στη θέρμανση.

    Τέλος, προτείνεται να παραμένει το κλιματιστικό σε λειτουργία συνεχώς, αφού η συντήρηση των επιθυμητών συνθηκών στον χώρο δεν είναι ενεργοβόρα, σε αντίθεση με το να ανοιγοκλείνουμε τακτικά το κλιματιστικό.
     
    Πηγή: http://www.klimatistis.gr/page_faq.php



    Δείτε ακόμη:
    Κάντο μόνος σου ~ Καθαρισμός air condition (οικιακού κλιματιστικού) Βίντεο


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου