Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Ποιά είναι η ακριβότερη αμπελουργική περιοχή στον κόσμο;




Ένα μόνο εκτάριο grand cru αμπελώνα αυτής της περιοχής κόστιζε περισσότερο από 4.3 εκ. ευρώ, κατά προσέγγιση, την χρονιά που μας πέρασε.

Μάλιστα κάποια αμπελοτόπια έφτασαν μέχρι και τα...
10 εκ. ευρω! Τα συγκεκριμένα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η πιο ακριβή αμπελουργική περιοχή στο κόσμο είναι…η Βουργουνδία!

Η μέση τιμή στους grand cru αμπελώνες της Βουργουνδίας, αυξήθηκαν σχεδόν 9% το 2014, σε 4.35 εκ. ευρώ ανά εκτάριο, σύμφωνα με πιο συγκεκριμένα στοιχεία, του Οργανισμού Γεωργίας της Γαλλίας, που καθορίζει τις γεωργικές συναλλαγές γης. Σύμφωνα με αυτόν, οι τιμές κυμαίνονταν από 2 εκατομμύρια ευρώ μέχρι 10 εκατομμύρια ευρώ ανά εκτάριο. Αυτό συγκρίνεται με την κορυφαία τιμή των μόλις € 60.000 / εκτάριο για τους αμπελώνες που έχουν πιστοποιηθεί ως περιφερειακή AOP Βουργουνδίας.

Πέρυσι, η εταιρία ειδών πολυτελείας Louis Vuitton Moet Hennessy αγόρασε τον grand cru αμπελώνα, Clos des Lambrays 8.66 εκτάρια, και το κτήμα στην Morey St-Denis. Οι τοπικές πηγές έλεγαν ότι η LVMH κατέβαλλε κοντά στα 100 εκατομμύρια ευρώ για την εξαγορά, αλλά η επίσημη αμοιβή δεν αποκαλύφθηκε.

Τα στοιχεία της γαλλικής κυβέρνησης δείχνουν ότι η φαινομενικά αμείλικτη δίψα των συλλεκτών για κορυφαία κρασιά Βουργουνδίας αντανακλάται στην υψηλή τιμή των καλύτερων αμπελώνων της περιοχής.

Όμως, αυτό δεν καθησυχάζει τις τοπικές ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτές οι ψηλές τιμές στην διαδοχή ιδιοκτησίας του αμπελώνα.

mapburgundy1


Υπήρξε μικρή συνολική μεταβολή στην κορυφή της τιμής του αμπελώνα στο πίνακα κατάταξης της γαλλικής κυβέρνησης το 2014.

Η ΠΟΠ περιοχή Pauillac του Μπορντό, ακολούθησε τα Grands crus της Βουργουνδίας, αλλά εξακολουθεί να κοστίζει 2 εκατομμύρια ευρώ ανά εκτάριο, κατά μέσο όρο, στο ίδιο επίπεδο με τα δύο προηγούμενα έτη. Οι αμπελώνες στο Margaux, St Julien και Pomerol κόστιζαν 1 εκ. ευρώ / εκτάριο το περασμένο έτος, με το Pomerol να αυξήθηκε 11% και τις άλλες δύο περιοχές να κυμαίνονται σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα.

Αντίθετα, οι περιοχές St Emilion και St Estephe είναι ευκαιρίες αφού κοστίζουν 220.000 και € 350.000 ανά εκτάριο, αντιστοίχως. Βορειότερα, οι αμπελώνες της Champagne πωλούνταν πέρσι για περίπου 1,2 εκ ευρώ / εκτάριο κατά μέσο όρο.

Αλλού στη Γαλλία, μερικοί από τους φθηνότερους αμπελώνες είναι στο Languedoc-Roussillon, μια παραδοσιακή παραγωγική δύναμη για τους γαλλικούς επιτραπέζιους οίνους, η οποία πρόσφατα βελτιώνει την εικόνα της με μια νέα γενιά οινοποιών. Οι αμπελώνες στο Corbieres, στο δυτική Languedoc, κοστίσαν πέρσι € 5,000 / εκτάριο κατά μέσο όρο.

Πιο ανατολικά, στα χωριά του Beaujolais τα αμπέλια κοστίζουν € 11.000 / εκτάριο, κατά μέσο όρο, αν και τα Beaujolais Crus κοστίζουν € 57.000 / εκτάριο.


http://www.krasiagr.com/?p=61184

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου