Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Ποιά εξαρτήματα του αυτοκινήτου σας μπορείτε να πουλήσετε, πριν το δώσετε για απόσυρση


Το οικονομικό όφελος από την απόσυρση εφόσον θέλετε να αγοράσετε ένα καινούργιο αυτοκίνητο, εξαρτάται από τον κυβισμό του αυτοκινήτου και μπορεί να είναι από 300 έως 2800 Ευρώ. Αν θέλετε να μεταβιβάσετε το δικαίωμά σας σε κάποιον έμπορο, η τιμή είναι συνήθως 250-300 ευρώ (αυτή τη στιγμή στην αγορά).

Μπορείτε όμως να αποκτήσετε ένα επιπλέον όφελος, αφαιρώντας και πουλώντας μόνος σας μερικά μέρη του αυτοκινήτου, πριν το δώσετε για απόσυρση και ανακύκλωση.
Εδώ και 2 περίπου χρόνια, υπάρχει ένα πρόγραμμα από την κυβέρνηση που σας επιτρέψει να αποσύρετε το αυτοκίνητό σας, αποκτώντας έτσι έκπτωση στην αγορά νέου αυτοκινήτου.

Η δυνατότητα να μπορεί να μεταβιβαστεί αυτή η έκπτωση σε τρίτον, κάνει την απόσυρση επωφελής ακόμα και αν δεν αγοράσετε νέο αυτοκίνητο, αφού συνήθως οι έμποροι αυτοκινήτου αγοράζουν τις αποσύρσεις από ιδιώτες.
Το μέτρο αυτό επιτρέπει την απόσυρση ακόμα και αυτοκινήτων χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας, αρκεί να μην έχει γίνει οριστική διαγραφή από το μητρώο του τμήματος Συγκοινωνιών και να έχετε πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας όσα χρόνια ήταν σε κυκλοφορία το αμάξι.

Κάποια εξαρτήματα του αυτοκινήτου  (ειδικά αν πρόκειται για μοντέλο αυτοκινήτου που κυκλοφορεί ακόμα στους δρόμους) έχουν καλή μετα-πωλητική αξία ακόμα και μεταχειρισμένα. Έτσι μπορεί το συνολικό όφελος να είναι πολύ μεγαλύτερο από το όφελος της απόσυρσης.

Πού μπορείτε να τα πουλήσετε;

Υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες που ασχολούνται με την πώληση μεταχειρισμένων εξαρτημάτων αυτοκινήτου στην Ελλάδα, με την πιο γνωστή να είναι το car.gr.

Μια ακόμη επιλογή είναι σελίδες δημοπρασιών, όπως το πολύ γνωστό ebay. Αν πρόκειται μάλιστα για εξάρτημα που δεν έχει μεγάλο βάρος, μπορείτε να το βάλετε και σε ξένη σελίδα δημοπρασιών και να το στείλετε και σε άλλες χώρες.

Μια επίσης καλή λύση, είναι διάφορα φόρουμς που ασχολούνται με συγκεκριμένες μάρκες αυτοκινήτων (πχ BMW, Suzuki, VW). Συνήθως σε αυτά τα φόρουμς μπαίνουν αγγελίες από χρήστες.
Τέλος μπορείτε να πουλήσετε τα όποια εξαρτήματα βγάλετε, σε μάντρες που πωλούν μεταχειρισμένα εξαρτήματα. Εκεί φυσικά το όφελος θα είναι αρκετά μικρότερο, αλλά δεν θα χρειαστεί να περιμένετε μήνες ή και χρόνια μέχρι να τα πουλήσετε όλα.

 

Τί είναι σημαντικό ώστε να έχετε καλές τιμές και γρήγορη πώληση;

Υπάρχουν αρκετά στοιχεί που μπορεί να κάνουν την πώληση από αρκετά εύκολη εώς σχεδόν αδύνατη. Σημαντικά στοιχεία είναι
  • Μοντέλο
  • Έτος κυκλοφορίας
  • Κατάσταση
  • Αυθεντικό ή ιμιτασιόν

Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι το μοντέλο του αυτοκινήτου. Αν το αυτοκίνητό σας είναι κάποιο μοντέλο με αρκετές πωλήσεις στην Ελλάδα, αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες να πουλήσετε όποιο κομμάτι βγάλετε, ακόμα και αν δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση.
Αντίθετα, αν το μοντέλο σας είναι κάποιο αυτοκίνητο που κυκλοφόρησε ελάχιστα στην Ελλάδα, είναι αρκετά πιο δύσκολο να πετύχετε αγοραστή, τουλάχιστον σύντομα.
Σημαντικό στοιχείο που έχει σχέση με το μοντέλο, είναι αν το αυτοκίνητο ή μέρη του αυτοκινήτου σας κυκλοφορούν και σαν επαγγελματικό όχημα. Έτσι αν το αυτοκίνητό σας είναι πχ Skoda Octavia 3, ένα μοντέλο με πάρα πολλές πωλήσεις σε ΤΑΞΙ στην Ελλάδα, είναι πιο εύκολο να πουλήσετε εξαρτήματα, καθώς παρόλο ότι είναι σχετικά παλιό αμάξι κυκλοφορούν χιλιάδες τέτοια αυτοκίνητα πανελλαδικά. Το ίδιο ισχύει και για μοντέλα που ενώ δεν βγαίνουν για επαγγελματική χρήση, έχουν κοινά μέρη με άλλο μοντέλο της ίδιας εταιρίας που βγαίνει για επαγγελματική χρήση (πχ τροπέτο, καθίσματα βεντιλατέρ, ζάντες).


Επίσης το έτος κυκλοφορίας είναι αρκετά σημαντικό. Αν το αυτοκίνητό σας είναι πάρα πολύ παλιό (>20 ετών), είναι δύσκολο να κυκλοφορούν αρκετά ίδια αυτή τη στιγμή στους Ελληνικούς δρόμους, από τα οποία κάποιος να ενδιαφερθεί για το μεταχειρισμένο ανταλλακτικό το οποίο προσφέρετε. Αντίθετα αν το αμάξι σας είναι σχετικά νέο (10-15 ετών), είναι αρκετά πιο πιθανό να βρείτε κάποιον αγοραστή.
Φυσικά αυτό μπορεί να ισχύσει και αντίθετα προς όφελός σας, καθώς αν το αμάξι είναι αρκετά παλιό και ανήκει σε κάποιο διαχρονικό μοντέλο που έχει κάποια συλλεκτική αξία (πχ Σκαραβαίος, mini couper, Opel Ascona…), βελτιώνει αρκετά τις πιθανότητες πώλησεις, καθώς ενώ κυκλοφορούν ακόμα αρκετά, είναι λίγο δύσκολο να βρει κάποιος καινούργια ανταλλακτικά για τα περισσότερα από αυτά τα αμάξια.

Φυσικά σημαντικό αρκετά, είναι και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα εξαρτήματα τα οποία θα αφαιρέσετε. Επειδή τις περισσότερες φορές θα πρόκειται για ένα αρκετά παλιό αμάξι, είναι σίγουρο ότι τα περισσότερα κομμάτια, δεν θα είναι σε καλή κατάσταση. Έτσι για παράδειγμα οι προβολείς του αυτοκινήτου, μπορεί να λειτουργούν κανονικά και να μην έχουν σπασίματα, αλλά με τα χρόνια μπορεί να είναι τόσο θαμπωμένοι που να είναι ουσιαστικά άχρηστοι. Έτσι όσο πιο καλή είναι η κατάσταση, τόσο πιο μεγάλες είναι οι πιθανότητες πώλησης. 

Τέλος κάτι εξίσου σημαντικό, είναι αν το εξάρτημα είναι αυθεντικό ή ιμιτασιόν. Σχεδόν όλοι οι κάτοχοι αυτοκινήτων προτιμούν για διάφορους λόγους αυθεντικά εξαρτήματα. Δυστυχώς όμως το κόστους τους πολλές φορές είναι 2-3 φορές παραπάνω από ενός ιμιτασιόν.
Έτσι αν το εξάρτημα που αφαιρέσατε είναι αυθεντικό (ειδικά αν είναι από φανοποιίας), είναι πολύ πιο πιθανό να το πουλήσετε και να πιάσει και καλύτερη τιμή.


1. Προβολείς

Το πρώτο που θα πρέπει να αφαιρέσετε, πριν δώσετε το αυτοκίνητο για απόσυρση είναι οι προβολείς του αυτοκινήτου.
Οι προβολείς του αυτοκινήτου, αποτελούνται από πλαστικό εξ ολοκλήρου και έτσι αν δεν έχετε κάνει κάποιο τρακάρισμα, ακόμα και μετά από πολλά χρόνια με ένα καλό γυάλισμα και ξεθάμπωμα είναι άκρως λειτουργικοί.
Το καλό με τους προβολείς, είναι ότι ειδικά οι μπροστινοί βγαίνουν αρκετά εύκολα ακόμα και από έναν εντελώς αρχάριο. Συνήθως έχουν μόνο 2-3 βάσεις που τους συγκρατούν και μια απλή καλωδίωση που ξεκουμπώνει σχετικά εύκολα.
Οι πίσω είναι λίγο πιο δύσκολοι, και αναλόγως το αυτοκίνητο μπορεί να χρειαστεί αρκετή προσπάθεια, και να λύσετε μέχρι και την εσωτερική ταπετσαρία από το πορτ-παγκάζ, για να βγουν. 
Αν είστε αρκετά τυχεροί μπορεί βέβαια στο μοντέλο σας, να βγαίνουν απλώς ξεβιδώνοντας μια εξωτερική βίδα.
Όφελος : 10-40 ευρώ ο καθένας

2. Γρύλος και λοιπά εργαλεία

Κάθε αυτοκίνητο έχει στο πορτ-παγκάζ έναν εργοστασιακό γρύλο και ίσως μερικά άλλα εργαλεία. Ο γρύλος μπορεί να μην έχει μεγάλο κόστος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον αφήσετε μέσα στο αυτοκίνητο όταν το δώσετε για απόσυρση.
Είναι καλό να έχετε παραπάνω από 1 γρύλους διαθέσιμους στο σπίτι, για να μπορείτε να σηκώνετε το αυτοκίνητό σας για έλεγχο. Αλλά ο γρύλος μπορεί να φανεί χρήσιμος σε αρκετές κατασκευές ή εργασίες (πχ ξεμοντάρισμα παλέτας), οπότε καλό είναι να υπάρχει.
Τα άλλα εργαλεία που έχει συνήθως το αυτοκίνητο, δεν κοστίζουν αρκετά και δεν έχουν μεταπωλητική αξία, αλλά καλό είναι να τα κρατήσετε.
Όφελος : 10-30 ευρώ

3. Ζάντες, λάστιχα και ρεζέρβα

Τα αυτοκίνητα όταν τα δίνεται για απόσυρση, τα παίρνει συνήθως γερανός. Οπότε δεν είναι απαραίτητο να έχουν ρόδες. Αν το αυτοκίνητο έχει ζάντες
Φυσικά αν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να τις πουλήσετε, μπορείτε να τις κρατήσετε για κάποια κατασκευή (πχ τρέιλερ).
Τα λάστιχα σε ένα αυτοκίνητο που πάει για απόσυρση, δύσκολα θα είναι σε καλή κατάσταση. Και λίγα χιλιόμετρα να έχουν κάνει, άμα είναι άνω των 2-3 ετών είναι πρακτικά άχρηστα. Αξίζει να τα κρατήσετε μόνο για κάποιο τρέιλερ ή για κάποια άλλη κατασκευή.
Αν για κάποιο λόγο τα λάστιχα είναι καινούργια σχετικά και με λίγα χιλιόμετρα, μπορείτε να τα πουλήσετε σε κάποιο βουλκανιζατέρ που εμπορεύεται μεταχειρισμένα λάστιχα.
Το ίδιο ισχύει και για την ρεζέρβα (αν υπάρχει φυσικά). Ειδικά αν είναι σε κανονική διάσταση. Αν είναι ρεζέρβα εκτάκτου ανάγκης, η τιμή της θα είναι αρκετά πιο μικρή.
Όφελος από λάστιχα : 5 - 50 ευρώ το κάθε λάστιχο (αναλόγως την κατάσταση και το μέγεθος)
Όφελος από ζάντες : 5 με 150 ευρώ (όσο μεγαλύτερη η ζάντα τόσο μεγαλύτερο το κόστος)


4. Καθίσματα

Τα καθίσματα, ειδικά τα 2 μπροστινά, είναι επίσης κάτι που μπορείτε να πουλήσετε αν βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση. Το καλό με τα καθίσματα, είναι ότι βγαίνουν αρκετά εύκολα (τα περισσότερα έχουν απλώς 4 βίδες στην βάση τους, ενώ αν είναι σχετικά νέο το αμάξι, ίσως έχουν και κάποια καλωδίωση).
Η τιμή πώλησης, εξαρτάται από την κατάστασή τους φυσικά, τον τύπο (τα λεγόμενα μπάκετ έχουν καλύτερη τιμή πάντα) αλλά και το υλικό επένδυσης που έχουν (τα δερμάτινα έχουν πολύ καλύτερη τιμή από τα απλά συνθετικά).
Φυσικά αν δεν θέλετε ή δεν καταφέρετε να τα πουλήσετε, μπορείτε να φτιάξετε εύκολα καρέκλες γραφείου από τα μπροστινά καθίσματα. Ο μηχανισμός καρέκλας γραφείου, πωλείται ξεχωριστά (20-50 ευρώ συνήθως) και αν είστε τυχεροί μπορεί να μην χρειαστεί σχεδόν καμία μετατροπή.
Όφελος από καθίσματα : 5 - 100 ευρώ το ένα για τα μπροστινά.

5. Φανοποιία

Μπορείτε να αφαιρέσετε μέχρι και μέρη φανοποιίας από ένα αμάξι πριν το δώσετε για απόσυρση. Αν τα μέρη αυτά δεν έχουν χτυπήματα και το χρώμα τους είναι εργοστασιακό και σε σχετικά καλή κατάσταση, μπορεί να πιάσουν αρκετά καλή τιμή.
Φυσικά η αφαίρεση και η αποθήκευση τους δεν είναι πολύ εύκολη, αλλά ο καπός και οι πόρτες μπορεί να βγουν (έστω και με λίγο δυσκολία) ακόμα και από έναν αρχάριο. 
Το πιο ακριβό μέρος είναι η πόρτα, ειδικά αν έχει ηλεκτρικά παράθυρα και καθρέφτες.
Όφελος από φανοποιία : 10  έως 200 ευρώ για το κάθε κομμάτι

6. Μηχανικά μέρη

Φυσικά υπάρχουν και άλλα μέρη που μπορεί να έχουν κάποια μεταπωλητική αξία, αν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, όπως διάφορα μηχανικά μέρη.
Βέβαια τα περισσότερα από αυτά, θέλουν κάποιες γνώσεις ή κάποια μικρή εμπειρία ώστε να μπορέσουν να βγουν χωρίς να γίνει ζημιά. Κάποια από αυτά μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερη μεταπωλητική αξία, ενώ αλλά μπορεί απλώς να φανούν χρήσιμα σε διάφορες κατασκευές.

Μέρη που μπορεί να σας φανούν χρήσιμα :
  • Μηχανή (αν είναι Diesel)
  • Δυναμό
  • Μοτέρ υαλοκαθαριστήρων (χρήσιμο για διάφορες κατασκευές όπως για μοτέρ σούβλας)
  • Ψυγείο (εάν δεν έχει τρυπήσει ποτέ,μπορεί να πωληθεί)
  • Βεντιλατέρ

Μερικές μικρές συμβουλές
  1. Βγάλτε μόνο ότι μπορείτε να αποθηκεύσετε, τουλάχιστον για λίγους μήνες. Κανείς δεν σας εγγυάται ότι θα πουληθούν, και μάλιστα σύντομα.
  2. Αν αποθηκεύσετε για κάποιο χρονικό διάστημα μέρη, τα οποία μπορεί να οξειδωθούν, φροντίστε να τα προστατεύσετε με κάποιον τρόπο (περιτύλιγμα, λίπανση..).
  3. Αν σκοπεύετε να πουλήσετε τα μέρη που βγάλατε μέσω ίντερνετ, βγάλτε καλές και πολλές φωτογραφίες. Αγγελίες χωρίς φωτογραφίες συνήθως δεν θεωρούνται αληθινές. Όσο πιο πολλές και αναλυτικές είναι οι φωτογραφίες, τόσο πιο πιθανό είναι να προτιμήσει εσάς ο αγοραστής έναντι κάποιου άλλου που έχει το ίδιο προϊόν.
  4. Επίσης καλό είναι να είστε ειλικρινείς. Αν κάποιο κομμάτι έχει χτυπήματα ή ατέλειες, καλό είναι να το αναφέρεται στην αγγελία για να μην έχετε παρεξηγήσεις μετέπειτα.


Πηγή

1 σχόλια:

Unknown είπε...

πάρα πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα όλα αυτά ! πάντως πλέον είναι δύσκολη η αγορά αυτοκινήτου ακόμα και με το όφελος της απόσυρσης. Προσωπικά έχω εξυπηρετηθεί πολύ με το leasing http://www.piraeusbankgroup.com/el/group-activities/solutions-for-individuals/leasing

Δημοσίευση σχολίου