Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Σουρεάλ - σουργεάλ και τεχνοφασισμός


Δηλαδή σε ποιον να πεις ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι να κρίνει η κυρά - Μαριγώ τα κείμενα «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» και «Preliminary Debt sustainability analysis» και να μην βάλει τα γέλια;

Δεν σχολιάζω την αντισυνταγματικότητα, τον αιφνιδιασμό, το ότι το κείμενο που θα κρίνουμε έχει αποσυρθεί (τα έχουμε πει αυτά τόσες φορές) αλλά επικεντρώνομαι στο αντικείμενο του δημοψηφίσματος και μόνο.

Κατ’ αρχήν για να αποφασίσεις αν συμφωνείς ή όχι με ένα κείμενο πρέπει να το έχεις διαβάσει. Πού θα τα βρει ο πολίτης αυτά τα κείμενα;
Μόνο στο διαδίκτυο! (Όταν η Γαλλία έκανε δημοψήφισμα για την επικύρωση του Συντάγματος της Λισαβόνας τύπωσε και μοίρασε δεκάδες εκατομμύρια βιβλιαράκια με το κείμενο που έπρεπε να κρίνει ο πολίτης, δεν του είπε "κόψε το λαιμό σου, βρες το!") Την ίδια στιγμή που οι νεάντερταλ του σταλινομπαχαλακισμού ονομάζουν τεχνοφασισμό οτιδήποτε έχει σχέση με νέες τεχνολογίες, υποχρεώνουν την κυρα-Μαριγώ να ψάξει στο διαδίκτυο για τα κείμενα της συμφωνίας που μεταφράστηκαν επίσημα με χοντρά λάθη, ξαναμεταφράστηκαν και εξακολουθούν να παραμένουν κακομεταφρασμένα και κυρίως ακατανόητα.
Ας πούμε λοιπόν ότι αγγαρεύει τον εγγονό της η κυρα-Μαριγώ και βρίσκει την τελευταία επίσημη μετάφραση. Πρέπει να μελετήσει ένα κείμενο 37 σελίδων τίγκα σε τεχνικούς όρους και πίνακες και να αποφασίσει τι θέλει όταν το ίδιο το δεύτερο κείμενο, η ανάλυση χρέους, περιλαμβάνει τρία εναλλακτικά σενάρια!!! Πόσο ηλίθιος πρέπει να είναι κάποιος που σου ζητάει να αποδεχθείς ή να απορρίψεις ένα κείμενο που είναι μελέτη πιθανοτήτων!
Πρέπει λοιπόν η κυρα-Μαριγώ να καταλάβει φράσεις όπως αυτή: "...μια πεντάμηνη επέκταση (μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου του 2015) του τρέχοντος προγράμματος είναι εφικτή, κατά τη διάρκεια της οποίας συνολικά €12 δις. οικονομικής υποστήριξης θα παρέχονταν από το ΕΤΧΣ και τη μεταφορά των κερδών που σχετίζονται με το SMP/ANFA, τα οποία θα συνοδεύονται και από μια υποτιθέμενη εκταμίευση €3,5 δις. από το ΔΝΤ"(Μεταφραστάρες μου, τι σημαίνει “υποτιθέμενη εκταμίευση”;)

Εξήγησέ μου, κυρά-Μαριγώ, πώς μεταφέρονται τα κέρδη που σχετίζονται με το SMP/ANFA;

Συμφωνείς, κυρά-Μαριγώ, να καθορίζονται "οι διαθέσιμοι χρηματοδοτικοί πόροι για το ποσό επέκτασης από την Ευρωπαϊκή πλευρά σε €1,8 δις. από το ΕΤΧΣ, σύνολο €3,6 δις. από τα κέρδη που σχετίζονται με τα προγράμματα SMP και τα ANFA για το 2014 και το 2015 και €10,9 δις.";

Πού θεωρείς, κυρά-Μαριγώ, ότι θα φτάσει το χρέος το 2022 ως ποσοστό του ΑΕΠ: στο 124% (Α σενάριο) στο 135% (Β’ σενάριο) ή στο 142,2%(Γ’ σενάριο); Αν δεν είσαι σίγουρη, ρώτα τον μπαρμπα-Μήτσο.
Μιλάμε για παράφρονες, με τη βούλα. Για περιπτώσεις που οι ιστορικοί του μέλλοντος θα βάλουν δίπλα στον Καλιγούλα και τον Πολ-Ποτ. Ας ελπίσουμε φίλοι ότι την Κυριακή το βράδυ αυτός ο σουρεαλιστικός εφιάλτης θα τελειώσει μια για πάντα!



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου