Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Θα γεμίσουν με ακόμη περισσότερους λάθρο και την Θεσσαλονίκη


Και ξαφνικά, η κυβέρνηση - προώθητής λάθρο ανά την Ευρώπη, βάζει στο στρόχαστρο των υποψήφιων ταξιδιωτών από τη κάθε υπερπληθυσμιακή - υποανάπτυκτη - ισλαμοφασιστική περιοχή της Αφρικής & Ασίας, την ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΣ!

Όργιο προχειρότητας με την υπόθεση των λαθρομεταναστών που σε λίγες ώρες θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη, με απόφαση της κυβέρνησης, για την οποία επισήμως δεν έχει ενημερωθεί –πλην του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και πιθανώς των Λιμενικών και Αστυνομικών Αρχών- κανένας τοπικός φορέας!

Και να ήταν μόνον οι 1.700 – 2.000 που είναι στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος»... Άλλοι 1.000 λαθρομετανάστες έρχονται σε περίπου τρεις ώρες επίσης στη Θεσσαλονίκη με υπεραστικά λεωφορεία από την Καβάλα, όπου αποβιβάστηκαν επίσης από πλοίο με την ίδια λογική στις 11 το πρωί!


Δήμος Θεσσαλονίκης και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έμαθαν για τη χτεσινοβραδινή απόφαση της κυβέρνησης να φέρει χιλιάδες πρόσφυγες από την Κω και πιθανώς άλλα νησιά του Αιγαίου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από τα ΜΜΕ, καθώς κανένας κυβερνητικός φορέας δεν μπήκε στον κόπο να τους ενημερώσει.


Οι δυο φορείς εξέφρασαν τόσο την απορία τους, όσο και την ενόχλησή τους για το γεγονός, τονίζοντας ότι εγείρονται μια σειρά από ζητήματα ανθρωπιστικά, νομικά, ακόμη και διεθνή από μια απόφαση που είναι άγνωστο πως ελήφθη χωρίς καν να ερωτηθούν.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του αντιδημάρχου Τουρισμού, Σπύρου Πέγκα, στο facebook: «Επειδή σίγουρα θα αναρωτιέστε: Σήμερα το πρωί στις 7.20 π.μ. από τηλεφώνημα που μου έγινε από το Ράδιο Θεσσαλονίκη μάθαμε για την άφιξη του πλοίου με τους πρόσφυγες από την Κω. Όχι, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση επίσημη από οποιονδήποτε κρατικό φορέα προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Δεν έχουμε γίνει -προς το παρόν- οκινωνοί κάποιου σχεδιασμού από την κεντρική κυβέρνηση. Αναρωτιόμαστε και εμείς αν υπάρχει κάποιο σχέδιο. Αυτά για την ώρα».

Ίδια είναι η εικόνα που επικρατεί και στην Περιφέρεια. Ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής, Χάρης Αηδονόπουλος, εξέφρασε την απορία και την οργή του για το γεγονός ότι δεν υπήρξε όχι μόνο επίσημη, αλλά ούτε ανεπίσημη ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης για το θέμα. «Εμείς θα κάνουμε στο ακέραιο το καθήκον μας με σεβασμό στους νόμους, συνεκτιμώντας και τις ανθρωπιστικές συνθήκες που πιθανώς θα προκύψουν κατά την παραμονή αυτών των ανθρώπων στη ζώνη ευθύνης μας», δήλωσε.

Μόνο ορισμένα από τα ζητήματα που θέτουν οι τοπικοί φορείς είναι ικανά να πείσουν για το μέγεθος της προχειρότητας στη διαχείριση της συγκεκριμένης υπόθεσης.


Αδυναμία βοήθειας

Ο χώρος του λιμανιού της Θεσσαλονίκης είναι ιδιωτικός και οποιαδήποτε παρέμβαση είτε του Δήμου, είτε της Περιφέρειας, έστω και για να χορηγήσουν τρόφιμα (δαπανώντας οποιοδήποτε ποσό) στους ανθρώπους αυτούς ή όποια άλλη βοήθεια απαιτεί κάποιο έξοδο (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κτλ.), δεν μπορεί να υλοποιηθεί εντός του λιμανιού. Οι φορείς θα κληθούν δηλαδή να αυτοσχεδιάσουν έστω και για να δώσουν στους χιλιάδες πρόσφυγες ένα πιάτο φαγητό ή ένα μπουκάλι νερό για να μην είναι υπόλογοι στη Δικαιοσύνη...


Μετακίνηση

Η έλευση των προσφύγων δε σημαίνει και άμεση αποχώρησή τους για τα σύνορα. Η μετακίνησή τους με λεωφορεία από τη Θεσσαλονίκη, όπως δήλωσε ο πρόεδρος ΚΤΕΛ στη Voria.gr, ή και με τα τρένα του ΟΣΕ, όπως διέρρευσε, δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Οι πρόσφυγες έχουν το δικαίωμα παραμονής (υπό ποιες συνθήκες άραγε;) στη Θεσσαλονίκη ή οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα, για λίγες μέρες. Αν μαζευτούν σε ένα χώρο στο κέντρο της πόλης, ποιος διαχειρίζεται την κατάσταση; Περιφέρεια και Δήμος σε αυτή την περίπτωση θα κληθούν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά (υγειονομικός έλεγχος, σίτιση κτλ.).

Επίσης θα πρέπει όλοι να έχουν τα χρήματα για να μετακινηθούν αυτόνομα προς τα σύνορα. Αν κάποιοι δεν έχουν; Εκτός κι αν ορισμένοι έχουν φαντασιωθεί ότι θα στηθούν καραβάνια μαζικής μεταφοράς τους, που θυμίζουν μαύρες στιγμές της παγκόσμιας Ιστορίας...

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης υποστηρίζουν ότι οι πρόσφυγες καταγράφηκαν στο σύνολό τους κατά την επιβίβασή τους στο πλοίο που τους φέρνει στη Θεσσαλονίκη και το Λιμεναρχείο έχει την ευθύνη για την ομαλή αποβίβασή τους. Για τη μετακίνησή τους όμως; Άπαξ και βγήκαν από το λιμάνι...

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης μέχρι πριν από λίγες ώρες δεν είχε καμιά ενημέρωση από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ για το ζήτημα. Τώρα η Αστυνομία λέει ότι θα ελέγξουν τις καταστάσεις των επιβατών του πλοίου «Ελ. Βενιζέλος» και μετά θα επιτρέψουν τη μετακίνησή τους προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Μπάχαλο!


Παράνομη έξοδος

Το ακόμη χειρότερο όλων είναι η κυβερνητική σκέψη να διώξουμε (περί διωγμού πρόκειται) τους ανθρώπους αυτούς άρον άρον από την Ελλάδα προς τα Σκόπια, ακόμη και με παράνομο τρόπο.

Το πρόβλημα της Ειδομένης, όπου υποτίθεται ότι θα είναι ο τελικός προορισμός των προσφύγων, είναι ότι δεν αποτελεί νόμιμη πύλη εξόδου από τη χώρα. Βιώνουμε τους τελευταίους μήνες τις άθλιες συνθήκες με τις οποίες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βγαίνουν από χωράφια και ακολουθώντας τη σιδηροδρομική γραμμή, μέσω της Ειδομένης προς τη Γευγελή.

Αυτή την αθλιότητα υιοθετεί γι' αυτούς τους ανθρώπους επίσης η κυβέρνηση, χωρίς να έχει μπει στον κόπο να ρωτήσει τους αρμόδιους για το τι συμβαίνει στα σύνορά μας στο νομό Κιλκίς εδώ και τόσους μήνες...

Όσοι μετανάστες συγκεντρώνονται στην Ειδομένη δεν περνούν από το Τελωνείο για να βγουν στα Σκόπια. Περνούν από τους χωματόδρομους τα σύνορα και πηγαίνουν για να καταγραφούν από το Αστυνομικό Τμήμα της Γευγελής στην απέναντι πλευρά.

Εκεί λειτουργούν μέχρι το μεσημέρι και έτσι μπορούν να περάσουν από 50 μέχρι 100 άντε το πολύ 200 ανθρώπους καταγράφοντάς τους. Η μαζική έλευση 3.000 ατόμων στην Ειδομένη θα απαιτήσει διαχείριση.

Τις επόμενες μέρες κλιμάκιο της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα πηγαίνει στην Ειδομένη όχι για τους Σύριους πρόσφυγες, αλλά για τους μετανάστες που υπό άθλιες συνθήκες και με μόνη μέριμνα της Αυτοδιοίκησης για τα στοιχειώδη παρέμεναν στην περιοχή περιμένοντας να περάσουν τα σύνορα.

Φαντάζεται κάποιος τι θα δουν εάν φτάσουν και τα καραβάνια των προσφύγων, που αναγκαστικά θα πρέπει να συγκεντρωθούν στην Ειδομένη περιμένοντας την έξοδο.

Και είναι απορίας άξιο γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να μετακινήσει τους πρόσφυγες στην Ειδομένη, όταν δεν είναι χαρακτηρισμένη νόμιμη πύλη εξόδου από τη χώρα; Γιατί δεν επέλεξε να αποβιβάσει τους πρόσφυγες στην Αλεξανδρούπολη ή την Καβάλα και να τους μετακινήσει μέσω των χαρακτηρισμένων πυλών εξόδου προς τη Βουλγαρία για παράδειγμα;

Κι επειδή όλα έχουν αφεθεί στη Θεία Πρόνοια ας ευχηθούμε να επιβεβαιωθούν οι λιμενικοί που λένε ότι οι Σύριοι είναι πολύ... υπάκουοι, έχουν χρήματα και όλα μπορούν να πάνε κατ' ευχή...

Πηγή: http://voria.gr/article/orgio-prochirotitas-gia-ti-metakinisi-ton-prosfigon-sti-thessaloniki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου