Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Μαγεμένες Θεσσαλονίκης ~ Γυρνάμε 4 χρόνια πίσω...


Οι «Μαγεμένες» επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη. Πάνω από 150 χρόνια έχουν περάσει από τη βίαιη απομάκρυνσή τους και ήρθε η ώρα να γυρίσουν στο... σπίτι τους.

Πιστά αντίγραφα των Incantadas, των τεσσάρων αμφίπλευρων αγαλμάτων (της Μαινάδας, του Διόνυσου, της Αριάδνης, της Λήδας, του Γανυμήδη, του Διόσκουρου, της Αύρας και της Νίκης), γνωστών και ως «Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης», που κλάπηκαν το 1864 από τον Γάλλο αρχαιοκάπηλο Εμανουέλ Μίλερ και εκτίθενται στο Μουσείο του Λούβρου, θα κοσμήσουν την...
80ή επετειακή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Το αποφάσισε στην τελευταία του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της Helexpo-ΔΕΘ Α.Ε., ενώ η εταιρεία θα αναλάβει το κόστος των 150.000 ευρώ για τη δημιουργία των πιστών αντιγράφων σε φυσικό μέγεθος. Οι συζητήσεις και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες έχουν ξεκινήσει με τη διεύθυνση του Λούβρου εδώ και έναν χρόνο και, όπως όλα δείχνουν, το θέμα φτάνει στην τελική ευθεία.

Παραμονή

Παράγοντες της εταιρείας εκτιμούν ότι οι «Μαγεμένες» θα έχουν την τιμητική τους στην 80ή ΔΕΘ, που θα γίνει 5-13 Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε κάποιον ανοιχτό χώρο για μόνιμη έκθεση, αυτό όμως θα γίνει σε συνεννόηση με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ως πιθανός χώρος φέρεται η Αρχαία Αγορά, καθώς η αρχική του θέση ήταν στη Στοά των Ειδώλων, στη σημερινή Αρχαία Αγορά.

Αλλωστε, ο Γιάννης Μπουτάρης είχε επιχειρήσει από το τέλος του 2011 να φέρει αντίγραφα των «Μαγεμένων», αλλά η προσπάθεια ναυάγησε όταν υπαναχώρησε γνωστή επιχειρηματίας που θα αναλάμβανε το κόστος του εγχειρήματος. 

Νωρίτερα έγιναν προσπάθειες να έρθουν τα αυθεντικά αγάλματα για τις εκδηλώσεις των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, κάτι που ωστόσο αρνήθηκε σθεναρά το Μουσείο του Λούβρου, ενώ το ίδιο είχε συμβεί και το 1997 με την ευκαιρία της ανακήρυξης της Θεσσαλονίκης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. «Πιστεύουμε ότι κατά 99% θα τα καταφέρουμε και σε έναν μήνα οι «Μαγεμένες» θα βρίσκονται πίσω στη Θεσσαλονίκη, έστω και ως αντίγραφα. Τις χρειάζεται η πόλη, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας της», δήλωσε στο «Εθνος» παράγοντας της Helexpo-ΔΕΘ Α.Ε. Με σαφή αναφορά στη λατρεία του Διόνυσου, οι «Μαγεμένες» ήταν τοποθετημένες από τον 2ο αιώνα στη Στοά των Ειδώλων, δίπλα στα Λουτρά Παράδεισος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι «Μαγεμένες» ξανά στη Θεσσαλονίκη

Οι 8 ανάγλυφες μορφές, εμπνευσμένες από τη μυθολογία, αποτελούσαν τον διάκοσμο μιας κορινθιακής κιονοστοιχίας και αναπαριστούσαν τον Διόνυσο δίπλα σε έναν πάνθηρα, την Αύρα με το πέπλο της, την Αριάδνη στεφανωμένη με φύλλα κληματαριάς, τη Λήδα με τον κύκνο της, μια Μαινάδα να παίζει διπλό φλάουτο, τον Γανυμήδη μαζί με τον Δία μεταμορφωμένο σε αετό και έναν Διόσκουρο με αναπαράσταση αλόγου στα πόδια του. Το πέρασμα των χρόνων βρήκε τις «Μαγεμένες» ως... ντεκόρ στο σπίτι ενός πλούσιου Εβραίου, του Λιάτσι Αρδίτη, καθώς στην περιοχή αναπτύχθηκε η εβραϊκή συνοικία Rogos κι έκτοτε ονομάζονταν στα σεφαραδίτικα «Las Incantadas».

O Γάλλος αρχαιοκάπηλος Μίλερ -«ο Ελγιν της Θεσσαλονίκης», όπως τον αποκαλεί ο Μαρκ Μαζάουερ στη μελέτη του «Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων»-, που τις απέσπασε και τις μετέφερε στην πατρίδα του, υποστήριξε ότι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού δεν εκτιμούσε την αξία τους, έσπαγε κομμάτι κομμάτι τα αγάλματα και τα πουλούσε σε τουρίστες και ο ίδιος θέλησε να τα διασώσει. Το 1864 πήρε τελικά την άδεια από τον Σουλτάνο και μέσω του βεζίρη Φουάντ Πασά αποκόλλησε βίαια τα αγάλματα και παρά τις αντιδράσεις της ελληνικής και της εβραϊκής κοινότητας, τα φόρτωσε σε πλοίο και τα μετέφερε στη Γαλλία. Οι βάσεις πουλήθηκαν σε Αγγλους και ό,τι άλλο είχε απομείνει καταστράφηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ / Έθνος


 Η είδηση σχεδόν ίδια πριν από 4 χρόνια + Βίντεο:


Οι Γάλλοι κλέψανε τις Μαγεμένες & τώρα τους πληρώνουμε για να μας φτιάξουν αντίγραφά τους



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου