Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Έργα και ημέρες του (επικίνδυνου ακροαριστερού) Κοτζιά ως Υπουργός εξωτερικών


Λίγες ημέρες από την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον κ. Ν. Κοτζιά, σχολίασα θετικά τις πρώτες δηλώσεις του, αλλά και την τελευταία πολιτική του θέση (επειδή ως συνιδρυτής του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ήταν διαφορετική) ως προς τα ανοίγματα και σε χώρες εκτός ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, ήταν ο μόνος πολιτικός μετά την κρίση στην Ουκρανία, που έφερε στο προσκήνιο το θέμα των Ελλήνων ομογενών -που άλλοι τους αναβιβάζουν σε 160.000, άλλοι περιορίζουν δραστικά τον αριθμό στις...
30.000-, και ήταν επίσης ο μόνος που μίλησε για την ανάγκη προστασίας των ορθόδοξων Ρωμιών της Μ. Ανατολής, και ανήγγειλε διεθνές Συνέδριο για τον Μάιο, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις. Και αυτά σε διεθνή φόρα.

Παραλλήλως, ανέδειξε την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, για την οποία ουδείς πάλι πολιτικός έκανε λόγο δημοσίως στην αλλοδαπή, τονίζοντας το όφελος της Δύσης από μια σταθερή Ελλάδα που βρίσκεται στο κέντρο του ταραγμένου τριγώνου με κορυφές την Ουκρανία - Λιβύη - Μ. Ανατολή.

Ήταν φυσικό επομένως, να δω με θετικό μάτι τον νέο υπουργό, αφού για τα ανωτέρω είχα γράψει πολλές φορές τα ίδια σ’ αυτήν στήλη, άρα με εύρισκαν σύμφωνο. Μόνο που δεν χρειάστηκε πολύς καιρός για να διαπιστωθεί πως ο κ. υπουργός ήταν «των λόγων» -και αυτός-, με απέχθεια προς τα έργα, και μάλιστα λόγων που σε πολλές περιπτώσεις μετέπειτα ήσαν βλαπτικοί για τα ελληνικά συμφέροντα. Ο απολογισμός της επτάμηνης παρουσίας του κρίνεται απολύτως αρνητικός - για έναν ακόμη ΥΠΕΞ των τελευταίων δεκαετιών.

Να υπενθυμίσω ορισμένα από τα «κατορθώματα» του κ. Ν. Κοτζιά, ο οποίος εξέλαβε το υπουργείο του ως πρόσχημα για συνεχή -και σε υπερβολικό αριθμό- ταξίδια στην αλλοδαπή.

Κατά τις επισκέψεις του στα Δυτικά Βαλκάνια (Σκόπια, Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία), απέφυγε επιμελώς να καταδικάσει με το αρμόζον ύφος τις διεκδικητικές τάσεις Αλβανών και Σκοπιανών σε βάρος της Ελλάδας, παρά το ότι δημοσίως -κατά τις κοινές συνεντεύξεις- οι ομόλογοί του προκλητικώς καταφέρονταν εναντίον μας, προβάλλοντας αστήριχτα και απαράδεκτα αιτήματα.

Έφτασε μάλιστα στο σημείο να δηλώσει στα Σκόπια, ότι δεν υπάρχει αλυτρωτισμός στην πολιτική της γείτονος, ενώ ήσαν πρόσφατες οι δηλώσεις και οι ενέργειες του κ. Μιλόσοσκι. Είναι απορίας άξιον που ο κ. Ν. Κοτζιάς δεν ενημερώθηκε από τους συμβούλους του για την ανθελληνική προπαγάνδα των Σκοπίων, που γίνεται επισήμως (στα σχολεία, σε τελετές, αλλά κι σε δημόσιες εκδηλώσεις με πρωταγωνιστές άλλοτε τον κ. Γκρούεφσκι, άλλοτε κυβερνητικούς αξιωματούχους).

Και αφού δεν υπάρχει αλυτρωτισμός από πλευράς Σκοπίων, στερούμαστε κάθε επιχειρήματος για να αρνηθούμε την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και σε διεθνείς οργανισμούς, με την επωνυμία FYROM.

Το ίδιο απαράδεκτη ήταν η αναφορά του στο Κοσσυφοπέδιο, όπου υποσχέθηκε αναγνώριση, και μάλιστα εντός του 2015, γεγονός που αν συμβεί θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στην Θράκη, όπως πολλές φορές εξήγησα. Και όχι μόνον αυτό, αλλά προκλήθηκε και διπλωματικό επεισόδιο, εξ αυτού του λόγου, με την Σερβία.
Μάλιστα δε, ο σερβικός Τύπος σε επανειλημμένα δημοσιεύματα αφενός εξέφρασε την απορία, αλλά και την διαμαρτυρία του για την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου ανέφερε πως, σύμφωνα με σερβικές πληροφορίες, η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου αποτελούσε όρο της Ευρώπης για να υπογραφεί το τρίτο Μνημόνιο!

Στην δε πρόσφατη ανθελληνική ενέργεια της αλβανικής κυβέρνησης να κατεδαφίσει ορθόδοξο ναό στην Χιμάρα, η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ ήταν απλώς μια ανακοίνωση διαμαρτυρίας και λεκτικής καταδίκης του γεγονότος (κατατρομοκρατήθηκαν οι Αλβανοί!).

Να προσθέσω σ’ αυτά δύο ακόμη περιστατικά. Αφενός την δήλωση του κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα (που σημαίνει ότι μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει τις περιπολίες του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος;).

Αφετέρου, ο υφιστάμενος του κ. Ν. Κοτζιά, γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού, διακήρυξε -κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο- ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν αποτελούν το ίδιο έθνος! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το αποδέχθηκε, η αντιπολίτευση το αντιπαρήλθε ως ασήμαντο γεγονός.

Ο Μακεδών

Πηγή: http://voria.gr/article/erga-ke-imere-tou-nikou-kotzia-sto-ipourgio-exoterikon

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου