Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Αλληλεγγύη στον εξόριστο Ναπολέων ~ Έπαιρνε κι επίδομα κρασιού!


Είναι γνωστό ότι ο Ναπολέον έπινε Vin de Constance ενώ βρισκόταν στην εξορία στην Αγία Ελένη, αλλά το κελάρι του ήταν προφανώς πολύ ευρύτερο από μια πρώτη σκέψη.

Ο Ναπολέων συχνά αναφέρονταν στην σαμπάνια λέγοντας: «στη νίκη την αξίζεις, στην ήττα την χρειάζεσαι.» και έχοντας χάσει τη μάχη του Βατερλώ, φαίνεται ότι ακολούθησε τη δική του συμβουλή...


Νέα έγγραφα που πουλήθηκαν σε πλειστηριασμό στο Salisbury αυτό το μήνα δείχνουν τις διατάξεις τροφίμων και ποτών του 1820 για τον εξόριστο Γάλλο αυτοκράτορα και το προσωπικό του όταν φυλακίστηκε στην Αγία Ελένη.

Περιελάμβαναν για ημερήσια αποζημίωση 50 φιάλες οίνων και οινοπνευματωδών ποτών, καθώς και ένα μηνιαίο επίδομα 34 φιαλών κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών όλα απ΄'ολη τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Νότια Αφρική.

Η ημερήσια αποζημίωση κρασιού αποτελούνταν από: ένα μπουκάλι σαμπάνια, 10 φιάλες κόκκινο κρασί, μισό μπουκάλι Μαδέρα, τρία μπουκάλια “Vin de Grave” (λευκό Μπορντό), ένα μπουκάλι "Τενερίφη" και 31 μπουκάλια “Cape Wine” καθώς και "cyder", malt, λικέρ και άλλα ποτά.

Εν τω μεταξύ, στο μηνιαίο επίδομα περιλαμβάνονταν 14 μπουκάλια "Constanter", δύο έως τέσσερα μπουκάλια “Malaga", δύο "Aliquant", τέσσερα "Lunelle" και 12 φιάλες κονιάκ.

Επίσης προφανώς αντάλασσε δύο μπουκάλια κόκκινο κρασί από το Μπορντό για δύο μπουκάλια Βουργουνδίας, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Τα έγγραφα πουλήθηκαν για £800 από την Woolley & Wallis και δείχνουν το "επίδομα κρασιού και τις διατάξεις" για το Ναπολέοντα και το επιτελείο του. Δυστυχώς, οι παραγωγοί των κρασιών παραμένουν ένα μυστήριο.

Ο Ναπολέων είχε εξοριστεί στο μικρό νησί του Ατλαντικού μετά την ήττα στη Μάχη του Βατερλώ τον Ιούνιο του 1815.

Όταν πέθανε στην Αγία Ελένη το 1821 σε ηλικία 51 ετών φέρεται να είχε πιει ένα ποτήρι Vin de Constance την ημέρα που πέθανε-αν και αυτό δεν ήταν η αιτία του θανάτου του πρέπει να σημειωθεί. Το σώμα του γύρισε στη Γαλλία το 1840.

Αυτό δεν είναι το πρώτο κομμάτι Napoleonica που εμφανίστηκε σε δημοπρασία φέτος, οι Christie's πουλήσανε ένα μπουκάλι "κρασί" τον Ιούλιο που είχε στην κατοχή του στο Βατερλώ και ένα καπέλο που φορούσε σε εκστρατεία στην Πολωνία το 1807. Είναι ενδιαφέρον, ότι το μπουκάλι του κρασιού λέγεται ότι ήταν “Malaga”.


http://www.krasiagr.com/?p=61687

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου