Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Γιατί ο Σύριζα ΠΡΕΠΕΙ να βγει πρώτο κόμμα στις εκλογές


Γλαφυρά θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα δύο κόμματα θα έπρεπε να δίνουν μάχη για το ποιος θα βγει δεύτερος και όχι πρώτος. 

Ο μεγάλος νικητής των εκλογών δεν θα είναι το πρώτο κόμμα. Το πρώτο κόμμα θα κληθεί να κυβερνήσει μάλλον με την στήριξη άλλων 2 μικρότερων κομμάτων και η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πιο εξοντωτικό μνημόνιο στην νεώτερη οικονομική ιστορία της χώρας.

Το τρίτο μνημόνιο είναι η συνέχεια της αποτυχίας του δεύτερου και του πρώτου μνημονίου και η εφαρμογή σκληρότατων μέτρων με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο την νέα κυβέρνηση, σε βίαιη πολιτική φθορά και κυρίως σε αδιέξοδο.

Ας συγκεκριμενοποιήσουμε τι ακριβώς θέλουμε να πούμε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι – και θα είναι πρώτο κόμμα – για να εφαρμόσει το μνημόνιο που θέσπισε.
Τόσο ο Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο Μειμαράκης της ΝΔ γνωρίζουν πολύ καλά ότι όποιος εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο πολιτικά έχει τελειώσει.
Γλαφυρά θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα δύο κόμματα θα έπρεπε να δίνουν μάχη για το ποιος θα βγει δεύτερος και όχι πρώτος.
Το πρώτο κόμμα θα τελειώσει σε λίγους μήνες.
Θεωρητικά λοιπόν αν έβγαινε πρώτο κόμμα η ΝΔ, ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα άρπαζαν την ευκαιρία της αντιπολίτευσης, δεν θα συγκυβερνούσαν με την ΝΔ και θα άφηναν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση αυτή έχοντας την παρελθούσα εμπειρία της δουλικότητας ειδικά η ΝΔ δεν θα επιχειρούσε καμία αλλαγή ή αντικατάσταση σκληρών μέτρων με ισοδύναμα.
Θα εφαρμοζόταν ένα σκληρότατο μνημόνιο – ο Μειμαράκης είχε δηλώσει φέρτε μνημόνιο με ότι μέτρα θέλετε – αυτό δεν λέγετε πολιτική προάσπισης των συμφερόντων της κοινωνίας.
Η ΝΔ και συνολικά τα κόμματα που θα απαρτίζουν την κυβέρνηση θα καταρρεύσουν από την οργή και την αγανάκτηση της κοινωνίας.
Είναι ξεκάθαρο ότι η πρώτη θέση είναι παγίδα καταστροφής.
Αν η ΝΔ θέλει να αυτοκτονήσει θα δώσει μάχη για την πρώτη θέση.
Ορισμένοι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ….δεν θα τους χαλούσε να τελείωναν με τον Μειμαράκη να τον άφηναν να εκτεθεί και να καταστραφεί.
Όμως τα γεγονότα θα είναι διαφορετικά.
Σε αντίθεση και κόντρα με τις εταιρίες δημοσκοπήσεων, ντέρμπι – όπως έχουμε επισημάνει – δεν υπάρχει.
Το πρώτο κόμμα θα έχει διακριτή διαφορά 3% με 4% από το δεύτερο κόμμα.
Με την παράσταση νίκης να είναι ένας πρόδρομος ψυχολογικός δείκτης που δείχνει το αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και η ΝΔ δεύτερο κόμμα.
Τα περί μάχης για την τρίτη θέση, ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι τρίτο κόμμα ή το Ποτάμι να διεκδικήσει το 10% είναι όνειρα θερινής νυκτός.
Η Χρυσή Αυγή θα είναι τρίτο κόμμα με ποσοστό κοντά στο 8%.
Όμως για το καλό του μνημονίου ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πρώτο κόμμα για τους εξής λόγους:
1)Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματευόταν καταλήγοντας στο αδιέξοδο και στην αποτυχία, προκλήθηκε μεγάλη ανασφάλεια στην κοινωνία, ανασφάλεια, απογοήτευση και οργή.
Όταν αποφάσισε να κάνει την κωλοτούμπα και να εφαρμόσει το μνημόνιο, πέρασαν από την Βουλή όλοι οι τραγικοί εφαρμοστικοί νόμοι – με σοβαρούς πολιτικούς κραδασμούς – αλλά πέρασαν.
2)Ο ΣΥΡΙΖΑ ελέγχοντας τους συνδικαλιστές και άλλους μηχανισμούς  αυτά τα ακραία αντιλαϊκά μέτρα θα τα εφαρμόσει με τις μικρότερες κοινωνικές αντιδράσεις.
Σκεφθείτε την ΝΔ να εφαρμόζει μέτρα μνημονίου και ο ΣΥΡΙΖΑ και όλοι τα αριστερά κόμματα και αποκόμματα να διαδηλώνουν κατά του μνημονίου.
3)Επειδή η αντιπολίτευση έχει πλεονέκτημα και η πρωτιά άρα και η κυβέρνηση έχει μόνο φθορά ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υποστεί τις δομικές συνέπειες του τραγικού μνημονίου.
Όποιοι αντιμετωπίσουν τις πολιτικές εξελίξεις με κομματικά κριτήρια και κοντόφθαλμα δεν θα αντιληφθούν τις δραματικές εξελίξεις της μεθεπόμενης ημέρας.
Όποιος κυβερνήσει είναι καταδικασμένος να καταστραφεί ως κόμμα.

Όμως πέραν από το τι πρέπει να γίνει θα αναφέρουμε και τι θα γίνει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές καθώς ακόμη διαθέτει δημοσκοπικά πλεονεκτήματα.
Η ΝΔ και ο Μειμαράκης από την δεύτερη θέση θα έχουν διασφαλίσει την ανάκαμψη του κόμματος που μετεξελίχθηκε σε ένα στείρο μνημονιακό κόμμα και από εκεί και κάτω πέραν της Χρυσής Αυγής που πρεσβεύει κάτι διαφορετικό ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι δεν έχουν καμία ιδεολογική και μνημονιακή διαφορά.


Τι βλέπουν τα κόμματα

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι στις κυλιόμενες προηγείται +2,5% και με αναγωγή θα κερδίσει τις εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου με 3% έως +4% διαφορά από την ΝΔ. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει νίκη με ποσοστό 31% με 32% έναντι της ΝΔ που θα λάβει 28% με 29%.
Η ΝΔ παραμένει αισιόδοξη αναφέροντας ότι θα κερδίσει τις εκλογές με διαφορά περίπου 1% με 1,5% δίνοντας ποσοστό κοντά στο 30%.

Η Χρυσή Αυγή με βάση τις εκτιμήσεις στελεχών του κόμματος εκτιμάει ότι θα λάβει 8% με 9% θα κινηθεί πολύ υψηλότερα του Ιανουαρίου του 2015 και κοντά στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου