Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Αυτό θα είναι το νέο όριο ανάληψης μετρητών ~ Μέχρι πότε θα έχουμε capital controls;



Μετά την απόφαση της άρσης των capital controls στις χρηματιστηριακές συναλλαγές αρχικά για τις επιχειρήσεις και θεσμικούς εντός Ελλάδος και εν συνεχεία για τα φυσικά πρόσωπα, η Τρόικα έχει αποδεχθεί την εισήγηση της ελληνικής πρότασης να αυξηθεί το όριο ανάληψης μετρητών σε εβδομαδιαία βάση από 420 σε...
560 ευρώ.
 
Με βάση αξιόπιστη τραπεζική πηγή «η εποπτική αρχή η ΤτΕ δηλαδή και η κυβέρνηση έχουν προτείνει στην Τρόικα να αποδεχθεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών την περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Η χαλάρωση θα επικεντρωθεί στην αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου ανάληψης μετρητών από 420 σε 560 ευρώ που ισοδυναμεί με 80 ευρώ ημερησίως από 60 ευρώ.

Η άρση των capital controls ωστόσο θα είναι σταδιακή.

Σε πρώτη φάση θα αυξηθεί το ημερήσιο και εβδομαδιαίο όριο ανάληψης μετρητών που χρονικά προσδιορίζεται είτε κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων είτε το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο.
Αυτό που θα κυριαρχήσει στην διαδικασία της άρσης των capital controls είναι προφανώς η τμηματοποίηση.

Τμηματικά μέσα στο 2016 θα αρθούν οι περιοριστικοί όροι.

Η πλήρη εξάλειψη τους δεν αναμένεται πριν το τέλος του 2016. 

Η ανακεφαλαιοποίηση έχει βοηθήσει σημαντικά, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα ωστόσο το πρόβλημα ρευστότητας δεν έχει επιλυθεί ακόμη.

Υπάρχει χάσμα δανείων προς καταθέσεις περίπου 82 δισεκ. το οποίο υποχρεωτικά καλύπτεται από το ευρωσύστημα»



bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου