Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Ελατοχώρι ~ Γιορτή κρασιού και γεύσεων στη σκιά των Πιερίων Ορών


Με την αγορά ενός δοκιμαστικού ποτηριού κρασιού, αξίας 5 ευρώ, οι επισκέπτες σήμερα κι άυριο, θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν περίπου 35-40 ετικέτες τοπικών κρασιών της Πιερίας.

Στη σκιά των Πιερίων Ορών, σε μια περιοχή που αγναντεύει τον 'Ολυμπο χωρίς να στερείται τη θέα στη θάλασσα, η πιερική γη δίνει στην πορεία των αιώνων τους εύγευστους καρπούς της. Αμπέλια και καρποφόρα ευδοκιμούν στα γόνιμα εδάφη, προσφέροντας ιδιαίτερες γεύσεις και ποιοτικές παραγωγές.


Δεν είναι τυχαίο ότι οι γεύσεις και τα αρώματα προσελκύουν εκεί τουρίστες από τις πιο μακρινές στην Ελλάδα περιοχές της γης, ακόμη και από τη Νέα Ζηλανδία. Σήμερα και αύριο, κοινωνοί της οινικής και γαστρονομικής αυτής πανδαισίας θα μπορέσουν να γίνουν όσοι επισκεφτούν το Ελατοχώρι Πιερίας και βαδίσουν για τρίτη συνεχή χρονιά στα μονοπάτια των κρασιών και των τοπικών εδεσμάτων.

Τις εκδηλώσεις της 3ης Γιορτής Κρασιού, που μεταξύ άλλων έχουν φέρει πολλές διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της περιοχής, συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ελατοχωρίου και η Ομάδα Νέων Ελατοχωρίου (ΥΡΡ), σε συνεργασία με εννέα οινοπαραγωγούς της Πιερίας και υπό την αιγίδα της εκεί Περιφερειακής Ενότητας.


Τα όσα "κρύβονται" στο Ελατοχώρι

"Πώς ξεκίνησε όλο αυτό; Ψάχναμε έναν τρόπο να φέρουμε ανθρώπους από την υπόλοιπη Ελλάδα στο Ελατοχώρι, να γνωρίσουν την περιοχή μας. Να μάθουν τι είναι το Ελατοχώρι και τι 'κρύβεται΄ μέσα σε αυτό, πώς η ομορφιά του τοπίου συνδυάζεται με τα τοπικά προϊόντα και τους ανθρώπους. Γιατί είναι οι άνθρωποι που φτιάχνουν τις περιοχές. Χωρίς αυτούς, τίποτα δεν είναι δυνατόν' αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη της Ομάδας των Νέων, Κυριακή Δαγκαλίδου, εξηγώντας πώς μπήκε στην αφετηρία η ιδιαίτερη αυτή προσπάθεια.

Η Κυριακή, που είναι ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου, σημειώνει ότι κατά την εκδήλωση της Κυριακής θα δοθεί η δυνατότητα για ...εκτεταμένες γευσιγνωσίες. Με την αγορά ενός δοκιμαστικού ποτηριού κρασιού, αξίας 5 ευρώ, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν περίπου 35-40 ετικέτες τοπικών κρασιών της Πιερίας, από εννέα οινοπαραγωγούς, αλλά και τα τοπικά προϊόντα της περιοχής, ακούγοντας ζωντανά μουσική τζαζ. "Καλούμε τον κόσμο να ανέβει στο Ελατοχώρι και να γνωρίσει όσα υπέροχα υπάρχουν εδώ" καταλήγει.


Μενού ζευγαρωμένο με κρασιά

Παρότι η Κυριακή θα είναι η κορύφωση της γιορτής, αυτή θα έχει ξεκινήσει όμως από την προηγούμενη ημέρα, στη διάρκεια της οποίας τρεις ταβέρνες και εστιατόρια της περιοχής θα προσφέρουν εκλεκτό μενού, 'ταιριασμένο' με τα κατάλληλα κρασιά, έναντι ελκυστικού αντιτίμου, αφού ένα μενού με πέντε διαφορετικά πιάτα, συνοδευόμενα από ισάριθμα κρασιά και τσίπουρο, συν το επιδόρπιο, θα στοιχίζει λιγότερο από 20 ευρώ/άτομο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Ελατοχωρίου, Νίκο Παρλίτση.

 Ο ίδιος σημειώνει ότι καλό είναι να υπάρξει από πριν κράτηση τραπεζιού για τις εκδηλώσεις του Σαββάτου. Σε ό,τι αφορά την εκδήλωση της Κυριακής, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτός από τους εννέα οινοπαραγωγούς, στη γιορτή συμμετέχουν και 11 παραγωγοί άλλων τοπικών προϊόντων, ενώ -παρότι πολλοί είναι οι επισκέπτες που θα ταξιδέψουν αυθημερόν- ωφελημένα βγαίνουν και τα ξενοδοχεία, όπου υπάρχουν υψηλές πληρότητες για το συγκεκριμένο διήμερο.


Τα πιερικά κρασιά κερδίζουν διακρίσεις και προσελκύουν τουρίστες

Ο Απόστολος Κούρτης είναι ένας από τους εννέα οινοποιούς που συμμετέχουν στη γιορτή, μαζί με τους Γιώργο Αδάμο, Αθανάσιο Γραμματόση, Αφούς Κακουλίδη, Νικόλαο Μάνο, Χριστίνα Ξηρομερίτη, Ιωάννη Παντούλη, Κωνσταντίνο Παπαγιανούλη και Αφούς Χρυσοστόμου. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παρατηρεί ότι τα κρασιά της Πιερίας δεν ήταν γνωστά πριν από το 2008, οπότε και καθεριώθηκε η ένδειξη ΄Τοπικός Οίνος Πιερίας". Αυτό όμως έχει πλέον αρχίσει να αλλάζει.

"Το 2008 ξεκινήσαμε τρία οινοποιεία να παράγουμε κρασιά με την προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη. Σήμερα είμαστε πλέον 10-12 οινοποιοί. Το κύριο μέλημά μας είναι να παράγουμε ποιοτικά κρασιά και φαίνεται ότι τα καταφέρνουμε, αφού οι πιερικοί οίνοι αποσπούν ολοένα και περισσότερες διεθνείς διακρίσεις και μετάλλια. Η παραγωγή μας είναι μικρή. Το δικό μας οινοποιείο παράγει κατά μέσο όρο 22.000 φιάλες με δυνατότητα παραγωγής μέχρι και 30.000-35.000. Τα κρασιά μας δεν έχουν μαζικές εξαγωγές. Πωλούνται σε επιλεγμένα σημεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Ελβετία και η Ιταλία. Το τελευταίο διάστημα, σε συνεργασία με φορείς και τουριστικά γραφεία, κάνουμε μια προσπάθεια να επισκέπτονται το οινοποιείο τουρίστες από το εξωτερικό. και πετυχαίνει. Είχαμε επισκέπτες ακόμη και από τη Δανία και τη Νέα Ζηλανδία. Τούς αρέσει πολύ ότι η κατάσταση είναι τόσο οικογενειακή" σημειώνει ο Απόστολος.


Μια βαλίτσα με κρασιά αντί για ρούχα

Και φυσικά ...ερωτεύονται τα πιερικά κρασιά. Μια Γερμανίδα επισκέπτρια, διηγείται ο Απόστολος, απόλαυσε τόσο τις γεύσεις και τα αρώματα, ώστε όταν ήρθε η ώρα να επιστρέψει στην πατρίδα της, άδειασε τη βαλίτσα της από τα ρούχα και τη γέμισε με φιάλες κρασιών. Τα ρούχα, είπε, θα έφευγαν με επόμενη πτήση...


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής: Το Σάββατο, από τη μία μέχρι τις τέσσερις μετά το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η προαναφερθείσα οινογνωσία στις τρεις συμμετέχουσες ταβέρνες. Από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 7 το βράδυ θα ακολουθήσει οινογνωσία για επαγγελματίες στον πετρόχτιστο χώρο στην πλατεία Ελατοχωρίου, ενώ από τις 9 η γιορτή θα συνεχιστεί στα 11 συνεργαζόμενα καταλύματα, συνοδεία μουσικής.

Την Κυριακή οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την οινογνωσία στην πλατεία του Παλαιού Ελατοχωρίου, όπου οι οινόφιλοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τους παραγωγούς των κρασιών που πίνουν, αλλά και να γευτούν τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα των μικρών παραγωγών της περιοχής: Αλλαντοποιεία Τουλίκας, Φάρμα Φωτιάδη, Τυροκομικά Καραμήτρος, Καπνιστές Ελιές Λάμπρος Μήτρου, Φούρνος Κατσαρός, "Εργαστήρι των Πιερίων"-Γεωργία Κουτλουμπάση, Μέλι Πιερίας- Κώστας Στέφος, Φασόλια-πατάτες Ελατοχωρίου- Χρήστος Δρούγκας, Τσάι Ολύμπου- Νίκος Παπανικολάου και "Ολύμπου Νέκταρ"- Αναστασία Μποστανίτη.






Φωτογραφίες από την 1η Γιορτή Κρασιού (http://katerinipress.blogspot.gr):




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου