Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

O ιταλός «βασιλιάς του καφέ» κηδεύτηκε σε μία... καφετιέρα!



Ρενάτο Μπιαλέττι! Ο «Βασιλιάς του Καφέ», ο άνθρωπος που έκανε την οκταγωνική καφετιέρα του εσπρέσο παγκόσμιο σύμβολο και αντικείμενο εμβληματικό για τους λάτρεις της Μόκας σε όλο τον κόσμο κηδεύτηκε την προηγούμενη Δευτέρα σε ένα παρόμοιο σκεύος...


 





Οι στάχτες του 93χρονου Ρενάτο Μπιαλέττι τοποθετήθηκαν στο δοχείο μιας μεγάλων διαστάσεων καφετιέρας Μόκα μετά το θάνατό του, όπως περιγράφει το CNN.

Στη νεκρώσιμη ακολουθία που τελέστηκε στη γενέτειρά του Καζάλε Κόρτε Σέρο, στο Πεδεμόντιο, χοροστάτησε ο τοπικός ιερέας και στη συνέχεια το δοχείο της καφετιέρας με τις στάχτες του Ρενάτο μεταφέρθηκε στον οικογενειακό τάφο.







Ο Ρενάτο Μπιαλέττι αφιέρωσε τη ζωή του στην προώθηση της καφετιέρας Μόκα που είχε κατοχυρώσει ο πατέρας του, Αλφόνσο, το 1933. O Αλφόνσο αντιλήφθηκε αρκετά νωρίς τις δυνατότητες που παρείχε για την παρασκευή του στιγμιαίου καφέ το αλουμίνιο.

Και δημιούργησε αυτή την μοναδική καφετιέρα, που έδινε τη δυνατότητα στα ιταλικά νοικοκυριά να απολαύσουν για πρώτη φορά υψηλής ποιότητας καφέ Μόκα.

Εκανε όμως το λάθος να προωθήσει το προϊόν του μόνο στην τοπική αγορά του Πεδεμόντιου και μέχρι το 1947 οι καφετιέρες Μόκα που είχαν πουληθεί δεν ξεπερνούσαν τα 70.000 κομμάτια.

Χάρη όμως στο γιό του οι τύχες της καφετιέρας και της οικογένειας άρχισαν να αλλάζουν. Ο Ρενάτο συνέλαβε και εφάρμοσε μια μεγάλης έκτασης διαφημιστική εκστρατεία τοποθετώντας ανακοινώσεις για την καφετιέρα Μόκα σε κάθε σημαντική πόλη της Ιταλίας.

Αυτό που απογείωσε, ωστόσο την διάσημη καφετιέρα είναι η φιγούρα με το μουστάκι, ο ίδιος δηλαδή ο δημιουργός.Ο «L’ omino con i baffi» - «O ανθρωπάκος με το μουστάκι»...


Π.Θ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου