Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Welcome ~ Όλοι οι 25 νέοι φόροι στη ζωή μας


Ένα πρωτοφανές φορολογικό πογκρόμ εξαπολύεται από τις επόμενες ημέρες στην οικονομία προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Οι φόροι επικυρώθηκαν χθες με τη ψηφοφορία στη Βουλή και θα στοιχίσουν συνολικά στους φορολογούμενους περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την επόμενη τριετία. Από τη φορολόγηση δεν γλιτώνει σχεδόν τίποτα καθώς θα επιβληθούν νέοι φόροι και επιβαρύνσεις σχεδόν σε όλο το φάσμα της κατανάλωσης και του εισοδήματος. Οι νέοι φόροι είναι οι εξής:


Εισόδημα
-καθιερώνονται νέες φορολογικές κλίμακες για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες και εισόδημα από ενοίκια. Οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από τις 8.636 για τους μισθωτούς και συνταξιούχους (δηλαδή από μηνιαίο μισθό 616 ευρώ), από τις περίπου 32.000 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και από το πρώτο ευρώ για όσους έχουν εισόδημα από ενοίκιο.

-εντάσσονται στο φορολογούμενο εισόδημα των αγροτών ο βασικές αγροτικές επιδοτήσεις αλλά τους δίνεται αφορολόγητο όριο, ίσο με των μισθωτών. Αυστηροποιείται ο ορισμός του κατ΄ επάγγελμα αγρότη που θα λαμβάνει το αφορολόγητο όριο

Έμμεσοι φόροι
-αυξάνεται ο ΦΠΑ από 23% σε 24% από την 1η Ιουνίου 2016. Η αύξηση θα φέρει επιβαρύνσεις σε όλα τα μη νωπά τρόφιμα, την εστίαση, τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, τις υπηρεσίες και τις μεταφορές.

-καταργούνται από 1η Ιουνίου οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο. Σε αυτά τα νησιά θα προκληθούν από τον επόμενο μήνα αυξήσεις σοκ διότι χάνουν την έκπτωση κατά 30% στους συντελεστές ΦΠΑ. Για παράδειγμα, ο κανονικός συντελεστής αυξάνεται από το 16% στο 24%, δηλαδή οκτώ μονάδες πάνω!

-επιβάλλεται από την 1-1-18 φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία. Ο φόρος είναι 0,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση για 1-2 αστέρια, 1,5 για 3 αστέρια, 3 ευρώ για 5 αστέρια και 4 ευρώ για 5 αστέρια. Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια ο φόρος είναι 0,25 ευρώ για 1-2 κλειδιά, 0,5 ευρώ για 3 κλειδιά και 1 ευρώ για 4 κλειδιά

-επιβάλλεται από την 1η Ιουνίου 2016 φόρος 10% επί του λογαριασμού συνδρομητικής τηλεόρασης

-επιβάλλεται από 1/1/2017 φόρος 5% επί του λογαριασμού σταθερής τηλεφωνίας, περιλαμβανομένων  και των ευριζωνικών υπηρεσιών (internet)

-αυξάνεται αναδρομικά από 1-1-16 ο φόρος επί των εταιρειών τυχερών παιγνίων από το 30% στο 35% ανεξάρτητα από το ύψος των κερδών τους. 

-επιβάλλεται από 1-1-17 φόρος 0,10 ευρώ ανά 100 ml υγρού ηλεκτρονικού τσιγάρου

-από 1-1-17 επιβάλλεται φόρος στον καφέ 3 ευρώ ανά κιλό για τον καβουρδισμένο, 2 ευρώ για τον μη καβουρδισμένο, 4 ευρώ για τον στιγμιαίο και τα συμπυκνώματα καφέ κ.α. Η επιβολή του φόρου εκτιμάται ότι θα αυξήσει τη λιανική τιμή του προϊόντων έως και 10%

​ΕΝΦΙΑ

-αυξάνονται οι συντελεστές του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από 0,1 έως 1% που είναι σήμερα σε έως και 1,15% αλλά ο φόρος αρχίζει να επιβάλλεται από χαμηλότερη αξία καθώς μειώνεται το αφορολόγητο από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ.

-αυξάνονται οι συντελεστές για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα

-αυξάνεται από 5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα. Ειδικά στις εταιρείες επενδύσεων ακινήτων αυξάνεται από 2,5 τοις χιλίοις σε 3,5 τοις χιλίοις. Επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ και στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων με συντελεστή 1 τοις χιλίοις που έως σήμερα απαλλάσσονταν. Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ισχύουν από τον φετινό φόρο και θα προκαλέσουν μεγάλες επιβαρύνσεις σε περίπου 600.000 ιδιοκτήτες. Αμετάβλητος ή με μικρές μειώσεις θα είναι ο ΕΝΦΙΑ για περίπου 6 εκατ. ιδιοκτήτες καθώς λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών πολλές περιοχές "κατεβαίνουν" σε χαμηλότερο συντελεστή.

ΙΧ

-αλλάζουν οι συντελεστές του τέλους ταξινόμησης για τα ΙΧ και ο φόρος υπολογίζεται πλέον επί τις λιανικής τιμής πριν επιβληθούν οι φόροι. Η νέα κλίμακα υπολογισμού των τελών ταξινόμησης έχει ως εξής:

- συντελεστή 4% επί της τιμής προ φόρων εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τα 14.000 ευρώ
- 8% για τιμή προ φόρων από 14.001 έως και 17.000 ευρώ
- 20% για τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ
- 25% για τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ
- 32% για Ι.Χ με τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω

Στο τέλος ταξινόμησης που προκύπτει με βάση τους παραπάνω συντελεστές θα γίνονται εκπτώσεις και αυξήσεις ανάλογα με τους ρύπου που εκπέμπει κάθε όχημα.

Για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο προβλέπεται έκπτωση στα τέλη ταξινόμησης 5% ενώ για ρύπους από 101 έως και 120 γραμμάρια, δεν προβλέπεται αύξηση ή έκπτωση. Για μεγαλύτερους ρύπους υπάρχουν επιβαρύνσεις στο τέλος ταξινόμησης και συγκεκριμένα:

-10% για εκπομπές ρύπων από 121 έως και 140 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο.
- 20% για εκπομπές ρύπων από 141 έως και 160 γραμμάρια.
-30% στη ζώνη των 161-180 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο.
-40% για εκπομπές ρύπων από 181 έως και 200 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο και
- 60% για εκπομπές ρύπων από 201 έως και 250 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.
-100% για ρύπους πάνω από 250 γραμμάρια.

Για οχήματα παλαιότερης αντιρρυπαντικής οδηγίας οι συντελεστές αυξάνονται κατά 200% ενώ για οχήματα για τα οποία δεν μετριούνται οι ρύποι οι συντελεστές αυξάνονται κατά 500%.

-στα υβριδικά οχήματα επιβάλλεται τέλος ταξινόμησης στο 50% του τέλους που αναλογεί στα αντίστοιχα συμβατικά. 

Από τις παραπάνω αλλαγές προκαλούνται μικρές αυξομειώσεις για ΙΧ με λιανική τιμή έως 17.000 ευρώ και αυξήσεις που φθάνουν ακόμη και το 10% για οχήματα μεγαλύτερης αξίας

-επανακαθορίζονται τα προϊόντα που επιβάλλεται φόρος πολυτελείας από την 1η Ιουνίου 2016. Σε αυτά περιλαμβάνονται αεροπλάνα, υδροπλάνα και ελικόπτερα (20%) κάσες για ρολόγια από πολύτιμα μέταλλα, μπρασελέ ρολογιών από πολύτιμα μέταλλα, είδη χρυσοχοΐας και κοσμήματα από πολύτιμα μέταλλα, δέρματα, χαλιά από μετάξι, μαργαριτάρια ακατέργαστα και σκόνη διαμαντιού (10%).

Τσιγάρα - Καπνός

-αυξάνεται από την 1-1-17 από το 20% στο 26% ο αναλογικός φόρος στα τσιγάρα ενώ στον καπνό αυξάνεται από τα 156,70 στα 170 ανά κιλό. Από τις αλλαγές αυτές προκαλείται αύξηση της λιανικής τιμής του πακέτου από 0,2 έως και 0,5 ευρώ ανάλογα με τη μάρκα ενώ ένα σακουλάκι καπνού 50 γραμμαρίων αυξάνεται κατά περίπου 20-25 λεπτά του ευρώ.

-καταργείται από την 1-1-18 ο μειωμένος κατά 50% συντελεστής ΕΦΚ αλκοολούχων ποτών που ισχύει στα Δωδεκάνησα 
-αυξάνεται από την 1η Ιουνίου 2016 ο φόρος από 2,6 σε 5 ευρώ ανά 100 λίτρα μπύρας και από 1,3 σε 2,5 ευρώ ανά 100 λίτρα μπύρας για τις μικρές ζυθοποιίες, αυτές δηλαδή που παράγουν έως 200.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως

 Καύσιμα

-αυξάνεται από τις 15 Οκτωβρίου 2016 ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης από 230 σε 280 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, δηλαδή κατά 5 λεπτά ανά λίτρο (μαζί με ΦΠΑ αύξηση της λιανικής τιμής κατά 6-7 λεπτά)

-από την 1-1-17 αυξάνεται ο ΕΦΚ στο ντίζελ κίνησης από 330 σε 410 ευρώ ανά χιλιόλιτρο (7 λεπτά ανά λίτρο που με ΦΠΑ μεταφράζεται σε αύξηση έως 10-11 λεπτά από λίτρο), στο υγραέριο κίνησης από 330 σε 430 ευρώ ανά τόνο που μεταφράζεται μαζί με τον ΦΠΑ σε αύξηση της τιμής ανά λίτρο κατά 7-8 λεπτά ανά λίτρο

-στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση μειώνεται ο ΕΦΚ από 1,5 ευρώ σε 0,3 ευρώ ανά gigajoule αλλά δεν μειώνεται για το φυσικό αέριο κίνησης.
-καταργείται ο ΕΦΚ για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και επιβάλλεται κλιμακωτός ΕΦΚ για τις υπόλοιπες χρήσεις φυσικού αερίου

Μερίσματα

- ο φόρος στα μερίσματα αυξάνεται από 10% σε 15%  από τα εισοδήματα του 2017
-ο φόρος επί των μέσων εξαμηνιαίων κερδών των εταιρειών επενδύσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερος από το 0,375% του μέσου εξαμηνιαίου ενεργητικού τους. Η αύξηση ισχύει μετά από αλλαγή που έγινε χθες στη διάταξη από την 1η Ιουνίου 2016

-η παρακράτηση του φόρου εισοδήματος με βάση τις νέες φορολογικές κλίμακες ξεκινά από τη δημοσίευση του νόμου (δηλαδή ουσιαστικά από τον Ιούνιο)

-αυξάνεται το φορολογούμενο εισόδημα ως παροχή σε είδος για την παροχή εταιρικών ΙΧ από τις επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους. Το εισόδημα θα υπολογίζεται σε ποσοστό 80% αντί για 30% που ισχύει σήμερα επί του κόστους συντήρησης που εγγράφουν ως δαπάνη οι επιχειρήσεις στα βιβλία τους.

Με αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο το πρόστιμο για αναδρομικές τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 περιορίζονται κατά 50% αντί για μηδενισμό τους που προέβλεπε η αρχική διατύπωση της διάταξης.





Του Σπύρου Δημητρέλη

7 σχόλια:

macgyver είπε...

Γελαμε με καποιες αστειες κουβεντες συζητησεις, για το τι άλλο θαπρεπε να κανουνε οι πολιτικοι που ξεπουλανε τη χωρα, γελαμε με τα μπινελικια που ριχνει ο καθενας πλεον στους πολιτικους, γελαμε με τις εικονιτσεες του Αρκα και του κάθε Αρκα.!
Ωραια όλα αυτά, αλλα τα πραγματα πλεον επιβαλουν να παρουμε επιτελους θεση, να υψωσουμε αναστημα καποια στιγμη, να δουμε επιτελους την πραγματικοτητα.!
Δεν μπορει να μας αρεσουν τοσο τα μνημονια, να μας αρεσει τοσο το
ξεπουλημενο και δοσιλογικο πολιτικο προσωπικο της χωρας, δεν μπορει να μας ααρεσει που κανουν ο,τι θελουν κυριολεκτικα κιεμεις να καθομαστε και να τους βλεπουμε να ξεπουλανε τη χωρα, απλα και μονο γιατι ετσι γουσταρουνε, ποιος τους
εμποδιζει να το κανουνε αλλωστε?

Σηκωσε κανεις μας αναστημα?
Ποιος τσατιστηκε που ψηφιζουν ο,τι σκατα τους δωσουνε, αυτοι ειτε λιστα γαμου τους δωσεις, ειτε τα ψωνια του Σ/Μ να τους δωσεις το ιδιο είναι γιαυτους, θα πουνε -ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ-.!! Αμφιβαλει κανεις?
Τελικα τι γουσταρουμε, να εχουμε τους πιο διεθφαρμενους πολιτικους από καταβολης πολιτικης, και μαλιστα να βαζουνε φορους σε ο,τι βρουνε-τους πουνε-τους σφυριξουνε- λιγη σημασια εχει, ή να εχουμε το δικο μας νομισμα, με ένα εντελως
άλλο πολιτικο προσωπικο, με ένα εντελως άλλο Συνταγμα, όπως ακριβως το θελουμε, με έναν πολιτικο όπως ακριβως τον θελουμε, εισαι σωστος; προχωρα, εκανες λαθος; ελα εδώ, ελεγχος, γιατι τοκανε αυτο; εισαι ανικανος; Αλλα μας ελεγες και τωρα αλλα
κάνεις.!!! Αν δεν μας αρεσει κατι να γινεται δημοψηφισμα, κλπ κλπ.! ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.!! Που είναι το δυσκολο;

Το δυσκολο είναι οτι πρωτα απολα πρεπει να σκεφτουμε, τι θελουμε γιαυτον τον τοπο, για εμας και τα παιδια μας. Μνημονια με παρανομους ανηθικους αντισυνταγματικους κλπ φορους μεχρι τελικης πτωσεως ο,τι κιαν συνεπαγεται αυτό, ή μια χωρα που θα διοικειται ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ..!!
ΑΛΛΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΔΙΑΟΛΕ..!!!
ΠΟΣΟ ΕΞΥΠΝΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ;
ΠΟΣΟ ΕΞΥΠΝΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΣΤΩ ΑΥΤΟ ΠΑΝΑΘΕΜΑ ΜΕ; www.youtube.com/watch?v=sqK-c9Fil1U

Ανώνυμος είπε...

ως πότε θα εχουμε ενα ματσο ΝΤΕΝΕΚΕΔΕΣ ΞΕΓΑΝΩΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΒΕΡΚΟ ΜΑΣ?
ΚΑΤΙ ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΟΙ, ΑΕΡΓΟΙ, ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ, ΑΛΗΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΠΕΣΑ...

ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΣΥΡΦΕΤΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΔΙΑΒΙΟΥΝΤΩΝ..!!
Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ.) διοργανώνει ομιλία - συζήτηση με θέμα: "Νικάμε το φόβο, έχουμε τη λύση!"
Το πρόγραμμα του Ε.ΠΑ.Μ. μοναδική λύση για την ανεξαρτησία της Ελλάδας και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων.
Δεν ξεχνούμε την γενοκτονία των Ποντίων αδελφών μας, τιμούμε την μνήμη των νεκρών μας, παλεύουμε για τη λευτεριά και τη δημοκρατία!
Ομιλητές:
Δημήτρης Καζάκης, γ.γ. του Ε.ΠΑ.Μ., οικονομολόγος
Δημήτρης Κυπριώτης, στρατηγός ε.α., μέλος της Π.Γ του Ε.ΠΑ.Μ.
Τετάρτη 25 Μαΐου 2016 και ώρα 18:30
Πνευματικό Κέντρο Ασπροπύργου
Αλέκου Παναγούλη 13 (έναντι εκκλησίας Αγ. Δημητρίου)

http://www.epamhellas.gr/wp-content/uploads/2016/05/omilia-elefsina.jpg

r+w είπε...

Ανώνυμε του ΕΠΑΜ επέτρεψε μου να παρατηρήσω ότι ο Δ. Καζάκης ήταν μεταξύ των ομιλητών στις πλατείες της ντροπής των "αγανακτισμένων" όταν ο Σαμαράς προσπαθούσε να πάρει την θετική αξιολόγηση (δεν είμαι ΝΔ).

Να σου θυμίσω μόνο με ποιους συμφωνούσε: Κατρούγκαλος, Βαρουφάκης, Τσακαλώτος κλπ.

Να μας ζητήσει πρώτα συγνώμη αποδεχόμενος το τότε λάθος του και μετά βλέπουμε. Μέχρι τότε είναι το ίδιο λαμόγιο με τους τότε συνομιλητές του.

Ανώνυμος είπε...

@ 24 Μαΐου 2016 - 8:31 π.μ. αναθεμα κιαν καταλαβες τι γινεται, πότε ακριβως συμφωνουσε ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ρε ταραμα? ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ "ΟΥΤΕ ΤΟΝΟ" ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ ΛΕΕΙ, ΧΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΟΜΙΛΙΤΕΣ.. ΔΕΣ ΠΡΩΤΑ ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΤΟΤΕ ΑΥΤΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΠΛΕΟΝ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΞΑΝΑΜΙΛΑ..ΕΞΥΠΝΑΚΙΑ.

Κρασοπατήρ είπε...

Φίλε ανώνυμε παρακαλώ μην επιτίθεσαι με άπρεπους προσωπικούς χαρακτηρισμούς στους άλλους χρήστες. Το σχόλιο του r+w ήταν κόσμιο και δεν πρόσβαλε κανέναν.

r+w είπε...

krasodad ... με τι κρασί πάει ο ταραμάς; ... λευκό ή κόκκινο;

r+w είπε...

Εδώ ταραμάς .... εδώ ταραμάς .... ανώνυμε 24 Μαΐου 2016 - 11:11 π.μ. το πρόβλημα με τα ρετάλια της αριστεράς των "αγανακτισμένων" δεν είναι το να αλλάζουν αυτά που λένε πριν τις εκλογές που κερδίζουν αλλά μετά .... επομένως μην θεωρείς τίτλο τιμής του κυρίου Καζάκη το ότι δεν άλλαξε τίποτα μέχρι σήμερα που ακόμη στην αντιπολίτευση είναι ... το να κρατήσει τον λόγο του μετά είναι το θέμα και οι αριστερές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα , μηδενός εξαιρουμένου, τα άλλαξαν όλα την στιγμή που έχουν ψηφιστεί από τον λαό που δεν μπορεί να πάρει την ψήφο του πίσω ....

Δημοσίευση σχολίου