Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Τσίπουρο 2016 ~ Αφορολόγητα μόνο τα 120 λίτρα για τους «διήμερους»


«Ταβάνι» στα 100 έως 120 λίτρα τσίπουρου για προσωπική χρήση, άρα και χωρίς φορολογική επιβάρυνση προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης για τους «διήμερους» αποσταγματοποιούς.

Η παραγωγή που ξεπερνάει τις παραπάνω ποσότητες, σύμφωνα πάντα με το κυβερνητικό σχέδιο, θα φορολογείται με το...
50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, όπως ισχύει με το ούζο, ενώ η διακίνησή του θα γίνεται με την έκδοση των προβλεπόμενων φορολογικών στοιχείων.

Τα παραπάνω αποκάλυψε, μιλώντας στο Σκάι, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Ειδικότερα, ερωτώμενος για τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση για αύξηση της φορολογίας στο τσίπουρο, σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να φορολογείται όπως το ούζο και ότι πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση.

Υπογράμμισε ότι για τους διήμερους (μικροί αποσταγματοποιοί) προτείνεται να έχουν 100-120 λίτρα για προσωπική χρήση και για την υπόλοιπη παραγωγή να έχουν ΕΦΚ μειωμένο κατά 50% όπως του ούζου με την έκδοση φορολογικών στοιχείων.

ypaithros.gr


Την αύξηση του ΕΦΚ από 1,4 στα 12,75 ευρώ ανά λίτρο αιθυλικής αλκοόλης προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης για τους «διήµερους» αποσταγµατοποιούς, που θέτει παράλληλα ένα αφορολόγητο πλαφόν 100-120 λίτρων µόνο για προσωπική χρήση σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας Agrenda.

Την πρόταση αυτή εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, που µίλησε για ΕΦΚ 50% όπως του ούζου µε την έκδοση φορολογικών στοιχείων, για το τσίπουρο που προέρχεται από τους καζανάδες.


Η εναλλακτικής του ΟΟΣΑ

Η παραπάνω πρόβλεψη ουσιαστικά φαίνεται να ενσωµατώνει όλα όσα περιείχε η «Eργαλειοθήκη 2» του ΟΟΣΑ. ∆ηλαδή τη διακίνηση χύµα τσίπουρου διήµερων από τους µικρούς παραγωγούς, αλλά µε τη συνοδεία των απαιτούµενων φορολογικών παραστατικών, και την εξίσωση του ΕΦΚ µε εκείνη που πληρώνουν οι µεγάλοι παραγωγοί τσίπουρου, που εµφιαλώνουν τις ποσότητες.

Σηµειώνεται ότι η συνέχιση της διακίνησης χύµα τσίπουρου µε παραστατικά αποτελούσε εναλλακτική επιλογή όπως όριζε το κείµενο του ΟΟΣΑ, καθώς διαθέτει το µειονέκτηµα της δυσκολίας στους ελέγχους.


Τι ισχύει µέχρι σήµερα

Σύµφωνα µε τα όσα ισχύουν σήµερα, το τυποποιηµένο τσίπουρο και η τσικουδιά επιβαρύνονται µε ΕΦΚ 12,75 ευρώ το λίτρο αιθυλικής αλκοόλης, κατά 50% χαµηλότερο σε σχέση µε τον ΕΦΚ µε τον οποίο επιβαρύνονται τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά (25,50 ευρώ το λίτρο αιθυλικής αλκοόλης). Το τσίπουρο και η τσικουδιά διήµερων επιβαρύνονται µε ακόµη χαµηλότερο ΕΦΚ, 1,4 ευρώ το λίτρο αιθυλικής αλκοόλης.


Στο πόρισµα της Ευκαιριακής Επιτροπής που στήθηκε το 2013 από το υπουργείο Οικονοµικών για την επανεξέταση του όλου καθεστώτος των διηµέρων µικρών αποσταγµατοποιών, οι µειωµένοι συντελεστές για µικρούς παραγωγούς αιθυλικής αλκοόλης (το 50% που προτείνει η κυβέρνηση), µπορεί να γίνεται µόνο σε επιχειρήσεις που παράγουν κάτω από 10 εκατόλιτρα.
Επιπλέον επισηµαίνει ότι, σε περίπτωση υιοθέτησης της ρύθµισης αυτής, µε τον ίδιο ακριβώς τρόπο πρέπει να αντιµετωπίζονται και τα αντίστοιχα προϊόντα που προέρχονται από «µικρά αποστακτήρια» των άλλων Κρατών-Μελών (άρθρο 22, παρ. 3 της Οδηγίας 92/83/ΕΟΚ).
Κάθε πρόσθετος φόρος, σηµειώνει από την πλευρά του ο Σύνδεσµος Ελλήνων Παραγωγών Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), ότι φέρνει περισσότερα κρούσµατα λαθρεµπορίας και νόθευσης του προϊόντος.


Από την Κοµισιόν περνάει η πρόταση

Όλες οι αποφάσεις που αφορούν τη φορολογία των αλκοολούχων ποτών θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν από την Κοµισιόν. Σύµφωνα µε το πρόσφατο πόρισµα της Επιτροπής Εθνικής Πολιτικής Αλκοόλ και ∆ράση (CNAPA) της Ευρώπης, ο µειωµένος ΕΦΚ στα ποτά προτείνεται να συνεχίσει και µέσα σε αυτό να ενταχθούν και οι µικροί αποσταγµατοποιοί. Ωστόσο, όσον αφορά το καθεστώς ιδιοκατανάλωσης η CNAPA, σηµειώνει ότι η Κοµισιόν θα πρέπει να το αναθεωρήσει κοιτάζοντας καλύτερα τις περιπτώσεις λαθρεµπορίου και εκµετάλλευσης αυτού του καθεστώτος.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου