Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

«Ε, αφού έχουν διαβρωθεί τα πάντα, είπα κι εγώ να βγάλω κάτι»... ~ Διαφθορά & θράσος


Οι μέθοδοί τους θυμίζουν υπόκοσμο, αφού εκβίαζαν τους ελεγχομένους -από οικονομικά εύρωστους μέχρι... ιχθυοπώλες- απειλώντας τους με εξοντωτικά πρόστιμα.

Με αλλεπάλληλες αποφάσεις της η δικαιοσύνη «κλείνει» την πόρτα της επανόδου στο Σώμα, σε εφοριακούς που τα πειθαρχικά συμβούλια τιμώρησαν με ποινές οριστικής παύσης, κρίνοντάς τους και εκείνη πειθαρχικά ενόχους για «χαρακτηριστικά αναξιοπρεπή και ανάξια» για κρατικό υπάλληλο συμπεριφορά, όταν διαπιστώνει ότι θέλησαν να «βάλουν το χέρι τους στο μέλι» ή να αξιώσουν «δωράκι», εκβιάζοντας τους ελεγχομένους, προκειμένου να κάνουν «τα στραβά μάτια» και να μην τους «τσεκουρώσουν» με εξοντωτικά πρόστιμα, ακόμα και για ήσσονος σημασίας ή και ανύπαρκτες φορολογικές παραβάσεις.


Οι υποθέσεις που φθάνουν μέχρι τα ανώτατα δικαστήρια ποικίλλουν, καθώς συμπεριλαμβάνουν αδικήματα παθητικής δωροδοκίας, εκβίασης, υπεξαίρεσης, απιστίας περί την υπηρεσία κ.λπ. (ή και απόπειρας τέλεσης κάποιων εξ αυτών των αδικημάτων), ενώ αντίστοιχες είναι οι πειθαρχικές ποινές, από προσωρινή παύση μέχρι απόλυση, και οι φυλακίσεις από 3 χρόνια μέχρι πολυετείς καθείρξεις (12-15 ετών), ανάλογα με τη βαρύτητα των αδικημάτων.

Στη λίστα των επίορκων έχουν θέση (σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις) εφοριακοί που προσδοκούν «δωράκι», εκβιάζοντας από οικονομικά εύρωστους επιχειρηματίες μέχρι... ιχθυοπώλες, επειδή δεν έκοψαν παραστατικά για 750 γραμμάρια θράψαλα!

Ανάμεσά τους καταγράφονται περιπτώσεις που ξέρουν να πιέζουν ασφυκτικά για να πετύχουν τον στόχο τους, με φράσεις του τύπου «αν δεν πληρώσεις θα σου βάλω τέτοιο πρόστιμο που θα πηδήξεις από τον 10ο όροφο» ή και να χρησιμοποιούν ηπιότερο και πιο... ανθρώπινο «μαν του μαν», λέγοντας στον ελεγχόμενο «επειδή θέλω να σε βοηθήσω, λέγε τι προτείνεις».

Δεν λείπουν βέβαια και αυτοί που δεν διστάζουν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, ακόμα και όταν τους καλεί ο προϊστάμενος για εξηγήσεις ύστερα από καταγγελίες σε βάρος τους, δίνοντας μνημειώδεις απαντήσεις, όπως η φράση που ξεστόμισε επικεφαλής ελεγκτικού συνεργείου, «αφού τα πάντα έχουν διαβρωθεί, είπα να βγάλω και εγώ κάτι»!

Στη... χορεία των επιόρκων θέση έχουν και οι σύγχρονοι... ρήτορες, όπως ο εφοριακός που «ξηγήθηκε σταράτα» στον ελεγχόμενο πολίτη ως νέος Δημοσθένης: «Χρειάζονται λοιπόν χρήματα» («δει δη χρημάτων», κατά πως έλεγε πριν από λίγες δεκάδες αιώνων προς τους Αθηναίους και ο... «συνάδελφός» του, όπως θα τον αισθανόταν ως προς τη ρητορική επιχειρηματολογία, τουλάχιστον), «χαλώντας» το, ωστόσο, λιγάκι το ξεκαθάρισμα στη συνέχεια των απαιτήσεών του: «Χρήματα, αλλά όχι πεντοχίλιαρο και τέτοια, για πάνω από 30 χιλιάρικα μιλάμε, αν θέλουμε να καταλαβαινόμαστε».
Από την πληθώρα των υποθέσεων που έφθασαν μέχρι και τα υψηλότερα κλιμάκια της Θέμιδος, σταχυολογούμε τις ακόλουθες.


«Λυπητερή» 600 ευρώ για λίγα γραμμάρια θράψαλα

Τρεις «καμπαλέρος» βγήκαν «για σεργιάνι» σαν ελεγκτικό συνεργείο για να επιβάλουν την τάξη -τη φορολογική εννοείται- σε δύο αιγαιοπελαγίτικα νησιά, όπου ακουγόταν ότι οι επιχειρηματίες δεν τρελαινόντουσαν κιόλας στο να κόβουν αποδείξεις.

Η «φοροεπιδρομή» έγινε περίπου προ 8ετίας και είχε καθαρά δειγματοληπτικό χαρακτήρα -ευτυχώς- λόγω της πληθώρας των ελεγχομένων, αλλά δεν άργησαν να έλθουν οι πρώτες καταγγελίες από ελεγχόμενους, κυρίως μετά την αντίδραση ενός ιδιοκτήτη νυκτερινού κέντρου που δεν «μάσησε» και αρνούμενος να ενδώσει στις αξιώσεις του επικεφαλής του συνεργείου, του έδειξε την πόρτα.
Οι αστυνομικοί, που έσπευσαν έπειτα από επώνυμες καταγγελίες και ένορκες καταθέσεις, συνέλαβαν τους τρεις εφοριακούς, διαπιστώνοντας ότι είχαν πάνω τους σχεδόν 10.000 ευρώ, από τα οποία τα 5.500 ο επικεφαλής μέσα σε ένα τσαντάκι μέσης, ενώ άλλα 3.400 βρέθηκαν στην τσέπη ενός από τους άλλους.

Η έρευνα κατέδειξε ότι είχαν αποσπάσει τα ποσά από διάφορους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, απειλώντας τους με επιβολή προστίμων για μικρές έως ανύπαρκτες παραβάσεις.

Ετσι, απέσπασαν 5.000 από επιχειρηματία σκαφών αναψυχής, 1.600 από επιχειρηματία πλυντηρίων ΙΧ και ελαστικών, 1.200 από βενζινοπώλη, 600 ευρώ από ιδιοκτήτρια ιχθυοπωλείου απειλώντας την αλλιώς με πρόστιμο 1.500 ευρώ, επειδή δεν υπήρχε ένα τιμολόγιο για 750 γραμμάρια θράψαλα.
Στο Πειθαρχικό κάποιος ισχυρίστηκε ότι τα 5.000 ευρώ τούς τα πέταξε μόνος του μέσα στο αυτοκίνητο ενώ έφευγαν, ο ιδιοκτήτης των σκαφών αναψυχής, κάτι που δεν έγινε βέβαια πιστευτό και η υπόθεση έφθασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που πριν από λίγες μέρες συμφώνησε ότι πρέπει να παυθούν όλοι οριστικά γιατί, με τη χαρακτηριστικά αναξιοπρεπή συμπεριφορά τους, εξέθεσαν μία από τις μεγαλύτερες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, κλονίζοντας και την εμπιστοσύνη των φορολογουμένων προς το κράτος.

Μάλιστα για τον έναν ελεγκτή που, απολογούμενος είπε ότι δεν συμμετείχε στον εκβιασμό αλλά εκ των υστέρων τον ενημέρωσαν οι συνάδελφοί του ότι είχαν πάρει χρήματα, αιφνιδιάζοντάς τον με τις ενέργειές τους, κρίθηκε ότι και αυτός έχει ευθύνη και πρέπει να απολυθεί, γιατί δεν διαχώρισε αμέσως τη θέση του ούτε τους κατήγγειλε έγκαιρα στις Αρχές.


Οι βίλες, η καταγγελία και η τιμωρία

Σε άλλη περίπτωση που εκκρεμεί στα δικαστήρια, δύο εφοριακοί απολύθηκαν από το Πειθαρχικό, γιατί φέρονται να αξίωσαν («δει δη χρημάτων») 30.000 ευρώ από νησιώτη επιχειρηματία ενοικίασης καταλυμάτων και ΙΧ, ώστε να «κλείσουν» τον έλεγχό του χωρίς παρατράγουδα, μολονότι τον είχαν αξιοποιήσει ως «συνεργάτη» για να βρουν στοιχεία και να μπορέσουν να ελέγξουν αν νοικιάζονταν σε τρίτους, κυρίως ξένους, διάφορες πολυτελείς βίλες σε ιδιαίτερα τουριστικό νησί του Ιονίου, αλλά και το κατά πόσο δηλώνονταν στην Εφορία τα σχετικά μισθώματα.

Οι εφοριακοί υποστήριξαν ότι έπεσαν θύματα ενδοϋπηρεσιακής κόντρας και ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, από άνθρωπος «εσωτερικών διαδρομών» που τους έδωσε πολύτιμα στοιχεία για νοικιασμένες βίλες, έφτασε να τους καταγγείλει και να τους διασύρει, για να εξασφαλίσει φορολογική ασυλία.

Παρά τις χαμηλές ποινές προσωρινής παύσης που πρότεινε ο εισηγητής στο Πειθαρχικό, τους επιβλήθηκε οριστική παύση, ενώ το Εφετείο τους τιμώρησε με φυλάκιση 10 έως 30 μηνών.


«Είπα κι εγώ να βγάλω κάτι...»
Δύο φορές απέρριψε η δικαιοσύνη αίτηση για επανάληψη δίκης, που υπέβαλε εφοριακός στην προσπάθεια να «βγάλει από πάνω του» αμετάκλητη ποινή 10μηνης φυλάκισης γιατί είχε ζητήσει 300 ευρώ από ιδιοκτήτη καθαριστηρίου για να μην του βάλει πρόστιμο.

Οταν ο προϊστάμενος αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών τον κάλεσε στο γραφείο του και τον ρώτησε αν αληθεύουν οι καταγγελίες ότι αξίωσε χρήματα από τον επιχειρηματία, με... αφοπλιστική ειλικρίνεια ομολόγησε ενώπιον και συναδέλφων του με τη φράση που «γράφει ιστορία»: «Ε, αφού έχουν διαβρωθεί τα πάντα, είπα κι εγώ να βγάλω κάτι»...


Προϊσταμένη έπαιρνε τις επιστροφές φόρων

Με 3ετή φυλάκιση τιμωρήθηκε προϊσταμένη εσόδων ΔΟΥ στην Αττική που με διάφορα τεχνάσματα υπεξαίρεσε ποσό τουλάχιστον 55.000 ευρώ, μέσα από πλαστογραφίες και διάφορες μεθοδεύσεις που της επέτρεψαν να εισπράττει η ίδια ποσά αντί των δικαιούχων φορολογουμένων (π.χ. επιστροφές από φόρους εισοδήματος, κληρονομικά κ.λπ.).

Στη σχεδόν 6ετή δράση της, εκμεταλλεύθηκε με επιδεξιότητα τις αδυναμίες μετάβασης των ΔΟΥ στο σύστημα TAXIS και όταν έγινε αντιληπτή, επιστρέφοντας άμεσα περίπου τα μισά χρήματα, κατάφερε να έχει πιο επιεική ποινική μεταχείριση.


Αφού τον τρομοκράτησε, του έκανε... σκόντο

Αξιομνημόνευτη είναι η περίπτωση εφοριακού στη Β. Ελλάδα που, κάνοντας έλεγχο σε ΕΠΕ, εντόπισε φορολογικές παραβάσεις, που δήθεν θα επέφεραν πρόστιμο ύψους μισού εκατ. ευρώ και μοιραία «λουκέτο» στην επιχείρηση.

Ο ιδιοκτήτης πανικοβλήθηκε, ενώ ο λογιστής που κατάλαβε τι γινόταν, λογομάχησε έντονα με τον εφοριακό, σε σημείο που κόντεψαν να έλθουν στα χέρια.

Ο εφοριακός συνέχισε τις επισκέψεις στην επιχείρηση σε ώρες που απουσίαζε ο λογιστής, τρομοκρατώντας τον επιχειρηματία με φράσεις «αν σου βάλω τα πρόστιμα, θα πρέπει να πηδήξεις από τον 10ο όροφο», ενώ άλλη μέρα είπε στον γιο του παρουσία και της γραμματέως, «αν σας βάλω τα πρόστιμα που πρέπει, και όλοι να πουληθείτε, ούτε σε 30 χρόνια δεν θα μπορέσετε να ξεχρεώσετε».

Για να «κλείσει» τα βιβλία χωρίς πρόβλημα, ζήτησε 25 χιλιάρικα και σε νέα επίσκεψη, αφού έκανε αρχικά «σκόντο» στους ορόφους, απειλώντας «αν βάλω τα πρόστιμα που πρέπει, θα πηδήξεις από τον 4ο όροφο», ακολούθως έκανε «σκόντο» και στη μίζα, αξιώνοντας μόλις 15.000 ευρώ.
Ο επιχειρηματίας που είχε ειδοποιήσει τις Αρχές, με συνέπεια την καταγραφή των συνομιλιών και την προσημείωση των χρημάτων, συμφώνησε να συναντηθούν μεσημέρι σε κεντρικό σημείο για την παράδοση του ποσού, αλλά υποψιασμένος ο εφοριακός κατάλαβε τους αστυνομικούς, παρά τη διακριτική παρακολούθηση και εγκατέλειψε την προσπάθεια να αποσπάσει χρήματα, απομακρυνόμενος με βήμα ταχύ.

Η μη ολοκλήρωση της συναλλαγής δεν εμπόδισε τη δικαιοσύνη να τον κυνηγήσει για απόπειρα εκβίασης και παθητικής δωροδοκίας, ενώ στον κανονικό φορολογικό έλεγχο που υπέστη στη συνέχεια ο επιχειρηματίας, αποδείχθηκε ότι το πρόστιμο που του αναλογούσε για παραβάσεις του ήταν τελικά περίπου 35.000 ευρώ (και όχι μισό εκατ.).


Εκκρεμεί μεγάλη υπόθεση πολλών εκατομμυρίων ευρώ

Στις βαρύτερες περιπτώσεις συγκαταλέγονται οι καταδίκες σε πολυετείς καθείρξεις (15 ετών, κ.λπ.) εφοριακών στη Βόρεια Ελλάδα για υποθέσεις παράνομης επιστροφής ΦΠΑ,αλλά και η αμετάκλητη καταδίκη σε 12ετή κάθειρξη εφοριακού στην Αττική που εμφάνισε προ 10ετίας διαχειριστικό έλλειμμα σχεδόν 1 εκατ. ευρώ και τιμωρήθηκε για υπεξαίρεση.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η εκδίκαση τον Σεπτέμβριο αναίρεσης που έχουν ασκήσει οι εισαγγελικές αρχές σε άλλη μεγάλη υπόθεση που σχετίζεται με επιστροφές ΦΠΑ και αφορούν ξενοδοχειακές και κατασκευαστικές μονάδες στη νότιο Ελλάδα και όπου όλοι οι κατηγορούμενοι (τέσσερις εφοριακοί, τρεις επιχειρηματίες) απηλλάγησαν από κατηγορίες κακουργηματικές που αφορούν καταλογισμό φόρων και προστίμων ύψους σχεδόν έξι εκατ. ευρώ...

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

www.ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου