Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Ποιο είναι το δημοφιλέστερο επίθετο σε Ελλάδα & Ευρώπη;


Ο Γιακούμπ Μαριάν, δημοσίευσε έναν επικαιροποιημένο χάρτη στο εκπαιδευτικό του μπλογκ.  Σε έναν δεύτερο χάρτη, ο Μαριάν παρέχει εξηγήσεις για το τι σημαίνει η κάθε λέξη ή σε τι βασίστηκε. Για παράδειγμα, το «Smith» στο Ηνωμένο Βασίλειο βασίζεται στο παραδοσιακό επάγγελμα του σιδερά (blacksmith).

Όσον αφορά στην Ελλάδα, το δημοφιλέστερο επίθετo, όπως θα φαντάζεστε είναι...
το «Παπαδόπουλος», με την εξήγηση ο γιος του Παπά.

Στα πιο περίεργα  συγκαταλέγεται το αυστριακό όνομα Gruber, το οποίο ο Μαριάν μεταφράζει ως «πρόσωπο από το Grub». Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με το χώμα και τη βρωμιά από ότι με τα τρόφιμα.

Το κορυφαίο επώνυμο στην Τουρκία είναι το «Yılmaz», που σημαίνει ατρόμητος και είναι σίγουρα το καλύτερο στην Ευρώπη (αν θεωρήσουμε φυσικά ότι η Τουρκία θεωρείται χώρα της Ευρωπαϊκής Ηπείρου).

Η Πορτογαλία και η Λετονία είναι οι μόνες δύο χώρες όπου το πιο συνηθισμένο επίθετο προέρχεται από τη φύση και έχει σχέση με τα δέντρα. Το πορτογαλικό «de Silva» σημαίνει «από ταδάση» και το «Bērziņš» που σημαίνει «μικρή σημύδα».

Το πιο δημοφιλές όνομα στις σκανδιναβικές χώρες αφορά στις σχέσεις με τους πατεράδες, είτε με την χρήση του όρου «γιος του…» ή στην περίπτωση της Ισλανδίας, του επωνύμου του τέκνου που έχει πάρει από το όνομα του πατέρα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου