Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Ερντογάν: Ηττα η Συνθήκη της Λωζάννης, παραχωρήσαμε νησιά +vid


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε εκείνους που υπέγραψαν τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923, διαμορφώνοντας σε μεγάλο βαθμό τα σημερινά όρια της χώρας του αντί για τα «απομεινάρια» του κράτους που οραματιζόταν η Συνθήκη των Σεβρών, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν την πρώτη ως νίκη.


«Η 15η Ιουλίου είναι ο δεύτερος πόλεμος ανεξαρτησίας για το τουρκικό έθνος. Ας το γνωρίζουμε έτσι όπως είναι. Μας απείλησαν με τη Συνθήκη των Σεβρών το 1920 και μας έπεισαν να δεχθούμε τη Λωζάννη το 1923. Κάποιοι προσπάθησαν να μας εξαπατήσουν παρουσιάζοντας τη Λωζάνη ως νίκη. Στη Λωζάννη παραδώσαμε τα (τώρα ελληνικά) νησιά, που είναι τόσο κοντά που μπορείς να φωνάξεις και να ακουστείς», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνάντησή του με περιφερειακούς κυβερνήτες σήμερα στην Άγκυρα.

«Ακόμη παλεύουμε για το πώς θα είναι η υφαλοκρηπίδα και για το πώς θα είναι ο αέρας και η ξηρά. Ο λόγος γι' αυτό είναι εκείνοι που κάθισαν στο τραπέζι γι' αυτή τη Συνθήκη. Αυτοί δεν ήταν δίκαιοι μαζί μας και ''θερίζουμε'' αυτά τα προβλήματα τώρα», ανέφερε ο Ερντογάν σύμφωνα με τη Hurriyet.
Όπως πρόσθεσε, «αν αυτό το πραξικόπημα ήταν επιτυχημένο, θα μας είχαν δώσει μια Συνθήκη που θα μας έκανε να νοσταλγούμε εκείνη των Σεβρών».


Πραγματικότητα, όσο οδυνηρή και να είναι

«Η Συνθήκη της Λωζάννης και όλο το Διεθνές Δίκαιο είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Άγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται. Όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό», τονίζουν στο ΑΠΕ διπλωματικές πηγές σε απάντηση προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Σκληρή γλώσσα από το Υπουργείο Εξωτερικών

"Ορισμένοι στις Βρυξέλλες δεν κατανοούν τη σημασία του να μην ψεύδεσαι» απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς σχετικά με την απάντηση του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν σε ερώτηση ευρωβουλευτού.

Σημειώνεται πως η εκπρόσωπος για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής Μ. Κοσίγιαντσιτς όταν ρωτήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες σχετικά με την απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος Γ. Χαν για το θέμα που έχει προκύψει με τους «Τσάμηδες» στις σχέσεις Αλβανίας και της Ελλάδας αλλά και για την επίσημη θέση της Κομισιόν πάνω σε αυτό το θέμα, δήλωσε ότι «η Κομισιόν ενημερώθηκε νωρίς φέτος από τις δύο χώρες ότι υπήρχε πρόθεση να ενισχυθεί ο διάλογος μεταξύ τους και να συζητήσουν μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν, προκειμένου να ενισχυθούν περαιτέρω οι διμερείς τους σχέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν επαίνεσε ιδιαίτερα την πρόταση από την Ελλάδα για να δημιουργήσει μια πλατφόρμα που μπορεί να επιτρέψει έναν πιο διαρθρωμένο διάλογο για όλα τα θέματα που απαιτούν αποσαφήνιση μεταξύ των δύο χωρών. Η Κομισιόν είναι ενήμερη για τις δεσμεύσεις των δύο χωρών να ενισχύσουν το διάλογο και να τους ενθαρρύνει να καθαρίσουν το έδαφος για πιθανές παρανοήσεις σε όλα τα σχετικά τους θέματα. Η ίδια η Κομισιόν ξεκαθάρισε η κ. Μ. Κοσίγιαντσιτς δεν λαμβάνει θέση σχετικά με τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών».


Μπακογιάννη: Να αντιδράσουν οι ελληνικές αρχές

Την άμεση αντίδραση των ελληνικών διπλωματικών αρχών για τα όσα δήλωσε ο τούρκος Πρόεδρος σχετικά με την Συνθήκη της Λωζάννης ζήτησε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η Συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι η δήλωση στην οποία προέβη ο Ρ.Τ.Ερντογάν «επιβαρύνει έτι περαιτέρω το ήδη δύσκολο κλίμα μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας» και για αυτό το λόγο «το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να αντιδράσει άμεσα τονίζοντας ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση υπαρχουσών συνθηκών που αποτελούν τη βάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενέχουν μόνο προβλήματα για το αύριο. Ο Νέο - οθωμανισμός ανήκει στον προηγούμενο αιώνα και οι σχέσεις των χωρών χτίζονται με το βλέμμα στο μέλλον».





Τούρκος διεθνολόγος: Ο Ερντογάν μπροστά στον πανικό του, άρχισε τις εθνικιστικές προκλήσεις

Τούρκος διεθνολόγος: Ο Ερντογάν μπροστά στον πανικό του, άρχισε τις εθνικιστικές προκλήσεις

«Ο Ερντογάν μπροστά στον πανικό του, άρχισε τις εθνικιστικές προκλήσεις» υποστηρίζει ο Τούρκος διεθνολόγος καθηγητής Μπασκίν Οράν αναφερόμενος στις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τις Συνθήκη της Λωζάννης.

Σύμφωνα με την τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Τ24» ο Οράν λέει ότι ο Ερντογάν «στην πρώτη φάση των εθνικιστικών προκλήσεων κάνει λόγο περί Λωζάννης. Αυτό είναι κλασική περίπτωση. Όλοι οι δεξιοί στην Τουρκία επικρίνουν τη Λωζάννη. Και το κάνουν αυτό όχι σε σχέση με τα νησιά, αλλά σε σχέση με το Κουρδικό πρόβλημα και τη Μοσούλη. Η δεύτερη προβοκάτσια στην οποία θα καταφύγει ο Ερντογάν βλέποντας ότι μειώνεται η ισχύς του στην Τουρκία θα είναι ο πόλεμος. Η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ και ιδιαίτερα η Ρωσία έχουν αρχίσει ήδη να λένε ότι η εισβολή της Τουρκίας στις περιοχές αυτές συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Δηλαδή υπάρχει ισχυρή αντίσταση. Οι Αμερικανοί απορρίπτουν τα πλήγματα εναντίον του PYD (η οργάνωση των Κούρδων της Συρίας) διότι η οργάνωση αυτή είναι ο κύριός τους σύμμαχος».

Ως προς την υπόθεση των νησιών, ο Οράν λέει ότι «κατά τις συνομιλίες της Λωζάννης η Τουρκία δεν θέλησε να πάρει τα νησιά διότι οι κάτοικοί τους ήταν κατά 90% Έλληνες». Ως προς το θέμα της Μοσούλης ο καθηγητής λέει ότι «τις παραμονές της υπογραφής της συνθήκης, υπήρξαν στην εθνοσυνέλευση αντιρρήσεις στην εγκατάλειψη της Μοσούλης, αλλά ο Ατατούρκ συνειδητά δεν θέλησε τη Μοσούλη με το σκεπτικό ότι τη στιγμή που δεν είναι ακόμη γνωστή η τύχη των Κούρδων της Τουρκίας, τι θα κάνουμε αν προστεθούν και οι Κούρδοι του Ιράκ».

Ειδικότερα για τα νησιά, ο Οράν λέει ότι «τα νησιά δόθηκαν το 1913 επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η απέναντι πλευρά δεν ήταν απλώς η Ελλάδα, αλλά έξι μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Ιταλία και η Αυστροουγγαρία. Αρχικά το 1913 με τη Συνθήκη του Λονδίνου και στη συνέχεια με τη Συνθήκη των Αθηνών που υπογράφηκε μεταξύ της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα Δωδεκάνησα δόθηκαν στην Ελλάδα. Επίσης συμφωνήθηκε ώστε, τα υπόλοιπα νησιά, με εξαίρεση την Ίμβρο και την Τένεδο να δοθούν στην Ελλάδα. Ωστόσο προτού τεθεί σε ισχύ η συμφωνία αυτή, ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και η υπόθεση παραπέμφθηκε στη Λωζάννη».





Κατεβάστε ~ Η συνθήκη της Λωζάννης σε pdf 

Ένα χρήσιμο για μελέτη αρχείο με τη συνθήκη της Λωζάνης, που υπογράφθηκε την 24η Ιουλίου 1923. Το αρχείο σε μορφή pdf ocr.

Η Βρετανική αυτοκρατορία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, Η Ελλάς, η Ρουμανία, το Σερβο-Κροατο-Σλοβενικό κράτος αφ' ενός.

Και η Τουρκία αφ' ετέρου...

Διαπνεόμεναι υπό του αυτού πόθου όπως τερματίσωσιν οριστικώς την εμπόλεμον κατάστασιν, ήτις από του 1914 συνετάραξε την Ανατολήν...

Κατεβάστε από εδώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου