Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Συνεχείς σεισμοί στα Ιωάννινα ~ 5,3 ρίχτερ & πάνω από 30 μετασεισμοί


Σύμφωνα με το Γεωδυναμικού Ινστιτούτο, η πρώτη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 23:14  και ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 5 χλμ.

Συνεχίζή η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Ιωαννίνων, με 30 ισχυρούς μετασεισμούς που τις τελευταίες 2 ώρες ξεπερνούν τα 4 ρίχτερ. Πριν απο λίγα λεπτά...
σημειώθηκε νέα δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σε πάρκα και πλατείες, καθώς και μέσα στα αυτοκίνητά τους πέρασαν άγρυπνοι τη νύχτα πολλοί κάτοικοι της πόλης των Ιωαννίνων και των γύρω περιοχών.

Η Πολιτική Προστασία έχει αναφέρει ζημιές σε ένα μοναστήρι στους Αστραγγέλους και ένα παρεκκλήσι της μονής Βελλά, ενώ ρωγμές έχουν υποστεί αρκετά σπίτια στο Καλπάκι.

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των Τζουμέρκων που ενώνει τα Πράμαντα με το Καλέντζι.

Όλοι οι μετασεισμοί έχουν επίκεντρο κοντά σε εκείνο του κύριου σεισμού των 5,3 ρίχτερ - σύμφωνα με τον τελικό υπολογισμό του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Ο κύριος σεισμός σημειώθηκε στις 23:14 του Σαββάτου, το εστιακό του βάθος ήταν 5 χιλιόμετρα και έλαβε χώρα 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων κοντά στο χωριό Λίθινο.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την ευρύτερη περιοχή, απο την Κέρκυρα έως την Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη.




Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας, κ. Δημήτρη Μαυρογιώργο, ο σεισμός προκάλεσε πτώσεις βράχων και προβλήματα στο οδόστρωμα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου και μηχανήματα δουλεύουν πυρετωδώς για να ανοίξουν οι δρόμοι.



Από το σεισμό έχουν υποστεί ρωγμές σπίτια στο Καλπάκι, όπως επίσης και ένα μοναστήρι στους Ασπραγγέλους και ένα παρεκκλήσι της μονής Βελλά.





Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Κέρκυρα, την Πρέβεζα, την Άρτα και τη Θεσπρωτία.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπάρχουν για την ώρα κλήσεις για παροχή βοήθειας.
Ωστόσο έχουν σημειωθεί μικρές κατολισθήσεις, κυρίως λόγω της μορφολογίας του εδάφους στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έχει κινητοποιηθεί και κατευθύνθηκε προς τις περιοχές όπου βρίσκεται το επίκεντρο.


 
Στην Κέρκυρα, όπου επίσης έγινε ιδιαίτερα αισθητή η δόνηση, δεν αναφέρονται ζημιές.

Όπως ανάφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ευθύμης Γεωργακόπουλος, «ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλο το νησί, αλλά μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν αναφερθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία έκτακτα περιστατικά».

Αρκετοί κάτοικοι επικοινώνησαν με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, πάντως στο νησί επικράτησε απόλυτη ηρεμία.














0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου