Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Υπερόπλα της αρχαιότητας ~ Ancient Impossible s01e01 (Βίντεο)

 
Ντοκυμανταίρ του History Channel με εντυπωσιακά σύγχρονα γραφικά και αναπαραστάσεις για τον τρόπο λειτουργίας των θανάσιμων μηχανών της αρχαιότητας.

- Μπορούσε η ηλιακή ενέργεια να χρησιμοποιηθεί για τον πυρπολισμό πλοίων;
- Χρησιμοποιήθηκε η δύναμη του ατμού για να κανονιοβοληθεί ένας εχθρικός στόλος;
- Είχε ναυπηγηθεί από τους Μακεδόνες βασιλείς της Αιγύπτου πολεμικό πλοίο τόσο ισχυρό που θα μπορούσε να συγκριθεί σε μέγεθος με τα σημερινά αεροπλανοφόρα;

Πώς ήταν δυνατόν οι αρχαίοι Έλληνες να δημιούργησαν πριν από 2.300 χρόνια όπλα μαζικής καταστροφής -αριστουργήματα της μηχανικής;
 
*Δυστυχώς λόγω πνευματικών δικαιωμάτων, το αρχικό βίντεο διαγράφηκε, ωστόσο ξανανέβασα το κομμάτι με την πτολεμαϊκή Τεσσαρακοντήρη:
 
Σύμφωνα με τον αρχαίο συγγραφέα, Αθήναιο, το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της αρχαιότητας, μια τεσσαροκοντήρης κατασκευάστηκε για τον Πτολεμαίο Δ’ στα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ. Είχε μήκος 126 μέτρα και πλάτος 17 μέτρα. Η πλώρη υψωνόταν 21 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και διέθετε επτά πολιορκητικούς κριούς. Τα κουπιά των πρώτων σειρών είχαν μήκος 17 μέτρα, είχαν όμως στα άκρα τους βαρίδια και έτσι μπορούσαν να τα χειριστούν εύκολα οι κωπηλάτες. Τέσσερα κουπιά μήκους 13,5 μέτρων τα χειρίζονταν τέσσερις άνθρωποι που έδιναν τη διεύθυνση του πλοίου.Το πλοίο είχε διπλή πλώρη και διπλή πρύμνη. Στο παρθενικό του μεγάλο ταξίδι ήταν επανδρωμένο με 4.000 κωπηλάτες και 2.850 ναύτες. Η εγκατάσταση όπου χτίστηκε το πλοίο είχε κατασκευαστεί με την ξυλεία που θα χρειαζόταν για την κατασκευή 55 κανονικών πλοίων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου