Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Πώς να αφαιρέσετε φρέσκο (ή παλιό) λεκέ κόκκινου κρασιού


Είτε βρίσκεστε σε μια γευσιγνωσία κρασιού είτε στο πάρτι του γείτονά, ένα είναι το σίγουρο: αν υπάρχει κόκκινο κρασί, θα καταλήξει στα ρούχα κάποιου ή στο τραπεζομάντιλο!

Το κλειδί για την αφαίρεση των λεκέδων κόκκινου κρασιού είναι η άμεση αντίδραση. Ο λεκές είναι πολύ ευκολότερο να αφαιρεθεί ενώ είναι ακόμα νωπός.



Αφαίρεση ενός φρέσκου (νωπού) λεκέ

Όπως είπαμε, είναι πιο εύκολο να αφαιρέσετε το κόκκινο κρασί, όταν είναι ακόμα νωπό. Οι αποξηραμένοι λεκέδες κρασιού είναι πιο δύσκολο να καθαριστούν αλλά θα το αναφέρουμε παρακάτω. Επίσης, σιγουρευτείτε κατά την διάρκεια της διαδικασίας να ταμπονάρετε το λεκέ και όχι να τον τρίβετε, γιατί έτσι απλά θα εξαπλώσετε το λεκέ στο ύφασμα. Χρησιμοποιήστε τα ακόλουθα βήματα μέχρι να αφαιρεθεί ο λεκές.

Υλικά που θα χρειαστείτε:
Λευκό κρασί
Αλάτι
Μαγειρική σόδα
Ταλκ
Σόδα (αναψυκτικό)
Βραστό νερό


Πώς να αφαιρέσετε το λεκέ:
Οι τεχνικές αυτές, λογικά είναι ασφαλείς για τα περισσότερα πλενόμενα υφάσματα, αλλά καλό θα ήταν να τις δοκιμάσετε πρώτα σε μια μικρή ακρούλα για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει αποχρωματισμός ή ζημιά στις ίνες του υφάσματος.

1. Σκουπίστε ταμποναριστά με ένα καθαρό πανί για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο κρασί. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το βήμα να ΜΗΝ ΤΡΙΨΕΤΕ τον λεκέ. Ξεκινήστε από το εξωτερικό του λεκέ προς το κέντρο για να εμποδίσετε την εξάπλωση του λεκέ.
2. Βρέξτε ελαφρώς το λεκέ με λευκό κρασί και ταμπονάρετε με ένα καθαρό πανί.
3. Αν ο λεκές παραμένει, δοκιμάστε να ρίξετε λίγη σόδα (αναψυκτικό) πάνω στο λεκέ και ταμπονάρετε για να τον αφαιρέσετε.
4. Αν ο λεκές παραμένει, δοκιμάστε να ρίξετε είτε αλάτι, είτε μαγειρική σόδα, είτε ταλκ πάνω στο λεκέ και αφήστε το να απλωθεί. Η σκόνη θα απορροφήσει το λεκέ και θα τον αφαιρέσει.
5. Αν το ύφασμα μπορεί να αντέξει βραστό νερό, δοκιμάστε την ακόλουθη μέθοδο:
- Τοποθετήστε το σημείο του υφάσματος με το λεκέ πάνω από ένα μεγάλο μπολ
- Ρίξτε βραστό νερό πάνω στο λεκέ και αφήστε το νερό να τον παρασύρει, καθώς περνά μέσα από το ύφασμα στο μπολ.
6. Όταν ο λεκές έχει αφαιρεθεί, πλύντε το ρούχο με κρύο νερό και σύμφωνα με τις λοιπές οδηγίες στην ετικέτα.
7. Μπορεί να θελήσετε να στεγνώσετε αμέσως το ρούχο για να βεβαιωθείτε ότι ο λεκές δεν φαίνεται όταν είναι στεγνό. Να ξέρετε όμως ότι αν το τοποθετήσετε στο στεγνωτήριο και δεν έχει φύγει εντελώς, ο λεκές θα έχει εμποτιστεί μόνιμα από τη θερμότητα και θα είναι αδύνατο να φύγει μετά.


Αφαίρεση παλιών λεκέδων κόκκινου κρασιού

Οι αποξηραμένοι λεκέδες κρασιού είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθούν, αλλά όχι αδύνατο. Και πάλι, είναι πολύ σημαντικό σε όλη τη διαδικασία να μην τρίψετε τον λεκέ.

Υλικά που θα χρειαστείτε:
Απαλό υγρό πιάτων
Οξυζενέ (3%)
Μια πετσέτα
Ένα λευκό πανί ή χαρτοπετσέτες
Κρέμα ταρτάρ (κρεμόριο)
Νερό


Πώς να αφαιρέσει το λεκέ:
Ομοίως με την παραπάνω τεχνική, δοκιμάστε την πρώτα σε μια μικρή άκρη του υφάσματος.
1. Είναι πολύ σημαντικό καθ 'όλη αυτή τη διαδικασία να ΜΗΝ ΤΡΙΨΕΤΕ το ύφασμα. Ξεκινήστε και πάλι από το εξωτερικό του λεκέ προς το κέντρο για να μην εξαπλωθεί ο λεκές.
2. Τοποθετήστε μια πετσέτα στην μέσα πλευρά του ρούχου για να μην μεταφερθεί ο λεκές από την άλλη πλευρά.
3. Ταμπονάρετε το λεκέ με ένα διάλυμα από ένα μέρος υγρού πιάτων και 2 μέρη οξυζενέ.
4. Εάν αυτό δεν αφαιρέσει το λεκέ, δοκιμάστε να εφαρμόσετε μια πάστα από κρεμόριο και νερό.
5. Αφήστε την για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε ταμποναριστά με ένα καθαρό υγρό πανί.
6. Όταν ο λεκές έχει αφαιρεθεί, πλύντε το ρούχο με κρύο νερό, σύμφωνα με τις συστάσεις της ετικέτας.
7. Αν θέλετε να στεγνώσετε άμεσα το ρούχο, μην χρησιμοποιήσετε στεγνωτήριο γιατί όπως και στην παραπάνω διαδικασία θα εμποτιστεί ο λεκές και θα είναι αδύνατο να φύγει μετά.


Πρόσθετες Συμβουλές και Ιδέες

- Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ζεστό νερό, καθώς μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία εμποτισμού και να κάνει το λεκέ πιο δύσκολο να αφαιρεθεί.
- Αν ταξιδεύετε, ή αν είστε βιαστικοί, δοκιμάστε να τρίψετε λευκή Colgate οδοντόκρεμα πάνω στο λεκέ για να τον αφαιρέσετε.
- Αν ο λεκές είναι σε ένα ύφασμα που χρειάζεται μόνο στεγνό καθάρισμα, μην επιχειρήσετε να τον αφαιρέσετε αλλά πηγαίντε το σε έναν επαγγελματία το συντομότερο δυνατό.

krasiagr.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου