Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Ο τορπιλισμός της Έλλης ~ Η Μηχανή του Χρόνου (Βίντεο)



Ο Χρίστος Βασιλόπουλος παρουσιάζει το στρατιωτικό παρασκήνιο του τορπιλισμού. Τα σχέδια των Ιταλών για επέκταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τις αεροπορικές επιθέσεις που είχαν σκοπό να προκαλέσουν την Ελλάδα, καθώς και την πολιτική της κυβέρνησης Μεταξά, που απαγόρευε κάθε είδους αντίδραση.


Η εκπομπή παρουσιάζει το πολιτικό και στρατιωτικό παρασκήνιο της βύθισης του καταδρομικού «Έλλη». Οι μαρτυρίες-ντοκουμέντα των επιζώντων του πολεμικού πλοίου, σε συνδυασμό με τις αφηγήσεις ιστορικών και ειδικών αναλυτών, αποκαλύπτουν στοιχεία για τον ιστορικό τορπιλισμό, που λίγοι γνώριζαν μέχρι σήμερα.

Στις 15 Αυγούστου του 1940, ανήμερα της Γιορτής της Παναγίας, το ιταλικό υποβρύχιο «Ντελφίνο» τορπίλισε το ελληνικό καταδρομικό «Έλλη», που είχε αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Τήνου. Το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού βρισκόταν εκεί για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις και το πλήρωμα δεν ήταν προετοιμασμένο για μια τέτοια επίθεση, καθώς η Ελλάδα βρισκόταν ακόμα σε ουδετερότητα.

Ο Χρίστος Βασιλόπουλος παρουσιάζει το στρατιωτικό παρασκήνιο του τορπιλισμού. Τα σχέδια των Ιταλών για επέκταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τις αεροπορικές επιθέσεις που είχαν σκοπό να προκαλέσουν την Ελλάδα, καθώς και την πολιτική της κυβέρνησης Μεταξά, που απαγόρευε κάθε είδους αντίδραση. Η αποκορύφωση των επιθέσεων έφτασε στις 15 Αυγούστου 1940, με τον άνανδρο τορπιλισμό του καταδρομικού «Έλλη». Επιζώντες του πλοίου περιγράφουν τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν, ενώ προσπαθούσαν να σώσουν το πλοίο και τους συντρόφους τους.

Συγκλονιστική είναι η ιστορία του ηρωικού κυβερνήτη Άγγελου Χατζόπουλου, που ήθελε να βυθιστεί μαζί με το πλοίο, αλλά σώθηκε την τελευταία στιγμή από τους αξιωματικούς του. Παρουσιάζονται οι κινήσεις του επιτελείου του Μεταξά, που επέβαλε λογοκρισία στον Τύπο της εποχής. Η έρευνα καταλήγει στο τι απέγινε το υποβρύχιο που τορπίλισε το ελληνικό αντιτορπιλικό, ενώ ο δύτης Αλέξης Παπαδόπουλος περιγράφει τη συγκίνηση που βούτηξε στα νερά της Τήνου, για να βρει το ναυάγιο του καταδρομικού «Έλλη».

Στην εκπομπή μιλούν, ο ναύαρχος ε.α. Ιωάννης Παλούμπης, οι ιστορικοί Κώστας Δανούσης και Νίκος Γιαννόπουλος, οι δημοσιογράφοι Ιωάννης Θεοδωράτος και Κάρολος Μωραΐτης, ο λέκτορας Ναυτικής Ιστορίας, Ζήσης Φωτάκης, ο λαογράφος Αλέκος Φλωράκης, η ερευνήτρια Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, καθώς και ο δύτης Αλέξης Παπαδόπουλος.

Επίσης, στην εκπομπή φιλοξενούνται μαρτυρίες-ντοκουμέντα του ναύαρχου ε.α. Γεώργιου Μόραλη και των επιζώντων του «Έλλη», του σημαιοφόρου Μάριου Χορς, του ανθυποπλοίαρχου Δημήτριου Τσαπακίδη, του σηματωρού Αλέξανδρου Σκληβανιώτη, καθώς και του αδερφού του, Ανάργυρου.

Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Νταούλης







Ακόμη:
Ο άγνωστος πόλεμος του '40 ~ Το διπλωματικό & στρατιωτικό παρασκήνιο (Βίντεο)

Το έπος του ΄40 στα αλβανικά βουνά (Βίντεο) 

Εμείς οι Έλληνες Επ.7 ~ Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος 1940-41 (Βίντεο)

Κατεβάστε ~ Χρονομηχανή - Λεύκωμα για τον πόλεμο του '40 

1940-41, Ελλάδα ~ Η πρώτη νίκη NG (Βίντεο)

Ύψωμα 731 ~ Η μάχη που έκρινε τον πόλεμο (Βίντεο)

Κορόιδο Μουσολίνι ή επικίνδυνος φασίστας; (Βίντεο)

Κατεβάστε ~ Το "ΟΧΙ" και ο Μεταξάς







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου