Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Χαμός με την βόμβα στο Κορδελιό! Υποχρεωτική η μετακίνηση 72.000 κατοίκων


Σχεδόν την ίδια ημερομηνία με τον βομβαρδισμό της Θεσσαλονίκης από τους κομμουνιστές θα γίνει η απομάκρυνση της βόμβας!

Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για την εξουδετέρωση της βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που βρέθηκε σε πρατήριο υγρών καυσίμων, στη Νέα Μοναστηρίου 90, λαμβάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Αστυνομία, ο Στρατός και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.


Στόχος είναι να ληφθούν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, ώστε να μην κινδυνεύσει κανένας κάτοικος ή διερχόμενος από την περιοχή, σε μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα επιχείρηση εντός πυκνοκατοικημένης περιοχής.


Για τη μηδαμινή (και απευκταία) πιθανότητα να εκραγεί το βλήμα, μια περιοχή σε ακτίνα 2 χλμ. από το σημείο της βόμβας, θα εκκενωθεί υποχρεωτικά, ενώ οργανώθηκε ευρεία καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, ώστε τις ώρες που θα γίνεται η απενεργοποίηση της βόμβας από εξειδικευμένα στελέχη της 112 Ομάδας Ναρκαλιείας, σε απόσταση 2 χλμ. να μην υπάρχει... ψυχή.

Από αύριο θα αρχίσει η ενημέρωση των πολιτών, τόσο από τα ΜΜΕ, όσο και με πόρτα – πόρτα ειδοποιήσεις, αλλά και με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου, και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων.

Στη σύσκεψη καταρτίστηκε το σχέδιο με όλες τις ενέργειες που θα κάνει κάθε υπηρεσία και φορέας ξεχωριστά, ώστε η εκκένωση της περιοχής και η ασφαλής μετακίνηση περίπου 72.000 πολιτών να πραγματοποιηθεί χωρίς πανικό, αλλά και να ληφθούν όλα τα προστατευτικά μέτρα για την περιοχή.

Οι δήμαρχοι έκαναν την ενημέρωσή τους για τα σχέδια που έχουν καταρτίσει ήδη είτε για τους χώρους συγκέντρωσης για μεταφορά των πολιτών, είτε για τους χώρους φιλοξενίας (ανοιχτούς και κλειστούς).

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, είπε ότι ο εκτιμώμενος προς απομάκρυνση πληθυσμός στη ζώνη των 2 χλμ. είναι 10.000 πολίτες.

Ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, έχει να μετακινήσει 62.000 πολίτες σε χρόνο ρεκόρ.

Ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος, δεν έχει να μετακινήσει κόσμο, καθώς ο οικισμός Αγία Σοφία είναι εκτός ζώνης εκκένωσης, όμως ανακοίνωσε ότι μπορεί να υποδεχτεί μετακινούμενους πολίτες.

Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τις επιχειρήσεις, ενώ κάθε δραστηριότητα και λειτουργία στην περιοχή αναστέλλεται την Κυριακή από τις 10 το πρωί και μετά.

Αυτό σημαίνει ότι την Κυριακή που αποφασίστηκε να γίνει η εκκένωση της περιοχής, από τις 10 το πρωί και μετά δε θα κυκλοφορεί και δε θα μένει κανείς εντός της ζώνης οργανωμένης απομάκρυνσης, όπως την ονομάζουν οι αρμόδιοι. Ουσιαστικά μια πολύ μεγάλη σε έκταση περιοχή θα μετατραπεί σε «νεκρή ζώνη», όπου δεν θα μπορεί να βρίσκεται κανείς εντός αυτής εκτός από τους ειδικούς που θα απενεργοποιούν το βλήμα.

Η εκκένωση για όσους διαθέτουν δικά τους μέσα μετακίνησης είναι η μία παράμετρος. Υπάρχουν όμως και οι ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες χωρίς δικά τους μέσα (άτομα με αναπηρίες, ασθενείς, ηλικιωμένοι κτλ.). Για την απομάκρυνσή τους έχει προβλεφθεί η μίσθωση ειδικών μέσων από τους τρεις εμπλεκόμενους δήμους (Κορδελιού – Ευόσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Δέλτα). Επίσης, στη μετακίνηση των πολιτών που δεν διαθέτουν δικά τους μέσα εμπλέκεται ο ΟΑΣΘ, που θα διαθέσει μέχρι και 100 αρθρωτά λεωφορεία, όπως και οι δήμοι, οι οποίοι θα διαθέσουν επίσης οχήματα.

Εκατοντάδες εθελοντές και υπάλληλοι των δήμων θα φροντίσουν για την ενημέρωση των πολιτών με σημειώματα και χάρτες, που θα αναφέρουν και τα σημεία συγκέντρωσης σε κάθε δρόμο εντός της ζώνης εκκένωσης.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανέλαβε την καμπάνια ενημέρωσης μέσω των ΜΜΕ, που από αύριο θα είναι συνεχής. Επίσης, σχεδιάστηκε αναλυτικός χάρτης, για να μπορεί κάθε πολίτης να δει εάν το σπίτι του είναι εντός της ζώνης ή εκτός αυτής και θα λειτουργήσει και τηλεφωνικό κέντρο επικοινωνίας για να ενημερώνονται όλοι οι πολίτες. Επίσης, θα ζητηθεί η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οι εκπρόσωποι των δικτύων ενημερώθηκαν, ώστε να λάβουν προληπτικά μέτρα προστασίας. Όπως ενημέρωση θα γίνει και στα ΚΤΕΛ και στον ΟΣΕ. Αυτό σημαίνει ότι ειδικά μέτρα θα λάβει το φυσικό αέριο, η ΕΥΑΘ, η ΔΕΗ και όλοι όσοι έχουν δίκτυα στην περιοχή, αλλά και όλα τα μεταφορικά μέσα.

Τα πρατήρια υγρών καυσίμων θα αδειάσουν τις δεξαμενές τους από τα αποθέματα καυσίμων. Τα ΕΛΠΕ επίσης, που έχουν δεξαμενές εντός της επίμαχης περιοχής έχουν ενημερωθεί και έχουν εκπονήσει σχέδιο ασφαλείας. Ανάλογη ενημέρωση για μέτρα έχει γίνει και στις εγκαταστάσεις υγραερίου της περιοχής.

Η Πυροσβεστική θα είναι επί ποδός, όπως και σχεδόν το σύνολο της αστυνομικής δύναμης της Θεσσαλονίκης, προκειμένου και να ενημερώνει τον κόσμο και να ρυθμίζει την κυκλοφορία και να δίνει οδηγίες, αλλά και να αποκλείσει τις προσβάσεις εντός της ζώνης εκκένωσης από τις 10 το πρωί της Κυριακής και μέχρι το τέλος της επιχείρησης απενεργοποίησης της βόμβας. Θα απαιτηθεί η συνδρομή εκατοντάδων αστυνομικών και τροχονόμων, προκειμένου να μείνουν ανοιχτοί και χωρίς παρκαρισμένα οχήματα οι κεντρικές οδικές αρτηρίες διαφυγής, ενώ ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τη φύλαξη των περιουσιών των πολιτών όσο θα είναι μακριά από τις οικείες τους. Σε επιφυλακή θα βρίσκεται το ΕΚΑΒ, καθώς και τα κοντινά νοσοκομεία.

Ήδη προσδιορίστηκαν σημεία συγκέντρωσης του κόσμου που θα ξεσπιτωθεί, εφόσον δεν έχουν κάπου αλλού να περάσουν τις ώρες μέχρι το τέλος της επιχείρησης. Η ανακοίνωσή τους θα αρχίσει από αύριο τόσο από το δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, όσο κι από το δήμο Κορδελιού – Ευόσμου.

Βασικό μέλημα όλων των εμπλεκόμενων είναι να μην προκληθεί πανικός. Εξάλλου, ανάλογες επιχειρήσεις γίνονται συχνά πυκνά σε μη κατοικημένες περιοχές. Η βόμβα με τα περίπου 150 κιλά εκρηκτικών είναι συνηθισμένη. Ενδεικτικό είναι ότι η στρατιωτική ομάδα που ανέλαβε την εξουδετέρωσή της έχει απενεργοποιήσει δεκάδες ανάλογες βόμβες στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, κατά μήκος του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ κτλ.

Όπως ωστόσο επισήμαναν οι αρμόδιοι, για τη μηδαμινή (ποσοστιαία) περίπτωση που η βόμβα εκραγεί, πρέπει να έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας του πληθυσμού, γι' αυτό και γίνεται όλη αυτή η τεράστια για τα ελληνικά δεδομένα κινητοποίηση.

Ανάλογες επιχειρήσεις γίνονται και στο εξωτερικό. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη περίπτωση (τα προηγούμενα Χριστούγεννα) στο Άουγκσμπουργκ της Γερμανίας, όπου εκκενώθηκε όλη η περιοχή του κέντρου της πόλης για τον ίδιο λόγο.

Οι αρμόδιοι ζητούν και τη συνεργασία των πολιτών, ώστε να ειδοποιήσουν τους γείτονές τους ή τις αρχές σε περίπτωση που κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Η ενημέρωση για την άρση των μέτρων θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση του Στρατού, κάτι που αναμένεται να έχει γίνει μέχρι το απόγευμα της Κυριακής (περίπου 8 ώρες), χωρίς όμως αυτό να είναι απολύτως βέβαιο.

Οι δήμαρχοι που γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του τόπου τους, θα βοηθήσουν ώστε οι ανήμποροι πολίτες να απομακρυνθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, επισήμανε η αντιπεριφερειάρχης, Βούλα Πατουλίδου, η οποία πρόσθεσε ότι «όσοι μπορούν να μετακινηθούν με δικό τους μέσο αλλά δεν έχουν πού να πάνε, θα μπορούν να διαμείνουν στα σχολεία και τα γυμναστήρια, τα οποία θα ανακοινωθούν».



Πηγή: http://voria.gr/article/protofanis-epichirisi-gia-ti-vomva-apomakrinonte-72000-anthropi

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου